Monday, August 12, 2013

Aidilfitri dalam pantang

Salam.. Selamat hari raya aidilfitri.. Tahun ni agak berlainan coz sambut aidilfitri without baju raya thinggy n semangat nak beraya.. Maklumla baru hari ke 9 berpantang..sehari sebelum syawal..baby sarah dibawa ke kk kempas.. As usual nak check bacaan jaundis dia..finally akhirnya bacaan dia menurun dari 11.3 ke 8.6 dan no more cucuk2..nangis aku dalam kete sebb terharu n gembira.. Mujarab juga penangan anggur hitam dan terpaksa jadi zombie nak bf kan sarah supaya dia aktif..

Dan yang nyata no more urut2 n confinement lady utk dibayar.. Dah decide dengan hubby.. Dia akan uruskan aku n baby before pergi keje.. Another 2 kids? Buat sementara cuti itu hari masih bersama nenek n atuk nya..

So pagi syawal selepas berbincang asben nak balik umah mak die..lagipun kesian kat 2 beradik kat sana asyik tanya bila nak balik.. So lepas settle semua keje umah.. Aku pun berbenkung sebb perjalanan lebih sejam kan..bb sarah plak ngengade tak nak dok dlm bb seat.. So tertido tido aku sambil pangku bb.. Haish

Sampai umah inlaw.. Mmg nampak happy yaya n sofyan.. So haritu tak ke mana yaya ikut mak sedare die beraya n sofyan ikut atuk nenek.. So me baby n en asben kat rumah 3 bersnak.... Nak bikin ape.. Since baru 9 days kan..tapi ade gak tempting nak makan lemang .. Haishh sabor jela..

Tak pena rasa raya yg sgt boring..tp demi anak2 kan gagahkan juga.. Raya kedua pun nothing special.. But raya ketiga both kids demam plak.. Memula decide nak tinggalkan aku kat umah inlaw dia bawa kids blik jb.. Tp last2 semua angkut bwk balik.. Hehehe.. Perjalanan kali ni mencabar sikit la sebb kids demam.. N klinik byk tutup lagi.. Tp kena dpt kan ubat juga utk budak2 ni..kesihan..

For the first time en hubby menjaga kids demam.. Sllau aku bersekang mata.. Tp kali ni ade bb kan dia kena take over yaya n sofyan..hehehe.. Merasa en suami jadi zombie.. Pengorbanan seorg bapa..:)

So here i am day 13 .. Kids still demam.. Mr hubby pun agak berterabur skit schedule harian dia compare masa yaya n sofyan kat kg.. Takpela pelan2 bukan senang nak uruskan semua..aku pun 2 hari ni sarah rajin bangun tengah malam setiap sejam utk menyusu..uihhh mmg terlajak2 la mak dia tido.. Patut kul 7 aku dah celik p kencing semer tp skrg dah lebih sejam..sebb ngantuk weh..bb sarah peak hour dia 3 pagi sampai subuh.. Lepas tu elok dia tido.. Tp siang lepas mandi mmg dia tido la..until 3.. Aku pun qada balik la tido..lepas lunch tido.. Ni baru lepas bf dia tido tp lom lena lagi sebb gerak2 lagi.. Anytime boleh merengek..

Aku n asben decide to jaga each other dlm pantang ni.. Even first second week ni messy sikit.. Insyaallah masuk minggu 3.. Dah boleh slow2 kot..we decide bila skolah dah buka pagi asben antar kids umah bs dalam 630.. So dia dah sampai umah balik dlm 730 masa ni dia akan uruskan lauk utk lunch aku n mandikan baby.. Settle baby dia p keje.. N aku akan uruskan diri sendiri n baby la sampai asben balik keje..maybe 2 wks tu yaya n sofyan akan lama sikit umah bs.. Lepas tu aku dh abis pantang.. Slowly aku amek dieorg petang..tu perancangan kami.. But kita tungguuu..haishh tak sabar nak jejak hari ke puluhan pantang ni.. Half way pun blum lagi..suku way ni.. Hehehe.. Ok la taa nak tea break..tea la sgt milo break with biskut jacob cream cracker..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...