Saturday, August 3, 2013

Anak bongsuku

Alhamdulillah..syukur selamat melahirkan bayi yang ketiga pada 30 julai 2013 yg lepas jam 1250 tengahari.. Tp kali ni aku pasrah n terpaksa redho dgn ketentuan allah untuk di c-section buat kali kedua berturut turut.. Bermakna tis is my last baby coZ dah decide n dah niat if kali ni boleh normal then me akan proceed for forth baby..and itula yg terakhir.. Well kita manusia merancang allah menntukan qada dan qadar nya.. Sebenarnya lil bit terkilan coz tak dapat bersalin normal..perkara yg paling aku takut pasal czer ni adalah baby..tak boleh expect bb mcm yaya.. Even me c-sec dia takde langsung jaundice.. But tis baby so scarry merry..

Bersalin czer ni sebb low progress jalan dok 6cm dari 3 pagi sampai 11 pagi.. Aku betharap untuk bersalin subuh tu.. Tp kan semua ketentuan.. Doc terpaksa stop drip takut rahim pecah lagi teruk..so pasrah di bawa ke OT.. Masa dah di bius half body.. Terasa juga la ditoreh tempat yg sama.. Ngeri? Sape tak ngeri.. Tapi lama2 tu mcm nak lena dgr nurse ckp tgh kluarkan bb.. Rupanya baby kali ni pecah rekod 3.65kg.. Oh no.. Kebiasaannya bb bawah 3kg..maybe sebab dia besar kot tak muat tulang pelvis n jalan lambat buka..;)

Selesai satu perkara.. Warded.. Yg ni paling sadis.. Me dimasukkan ward 3 class coz 1st class full..tak dpt bayangkan mcm mana nak tido mcm mana nak jaga bb..tekak plak haus tak minum.. Susu pun tak produce lagi.. Semua ade la rasa susah hati..asben bertungkus lumus utk transfer kan ke ward 1st class.. Alhamdulillah dari 330 tu jam 530 dpt transfer ke ward 1st class.. Syukur..tapi mmg scarry wehh..but its ok ini last me warded as wanita bersalin..coz after tis dah nekad tutup kilang..

Dah masuk ward 1st class semua normal.. As a mother me dapat spot bb ade slightly jaundice kat muka..aku alert betul bende2 mcm ni.. Sebb benda ni la paling scarry sekali dalam hidup ibu yg melahirkan anak..nak2 czer ni..so next morning lepas amek darah patut aku dah discharge dgn bb..tp petg tu dpt tahu bb ade jaundice n admitted juga la ke ward kanak2..

Husband suggest me balik dolo without bb while pihak hospital jaga baby..but bila dah balik sgt sunyi plak..takde bb kan.. Doa tak berhenti2 mintak dia selamat... Lupa aku discharged dari ward pd 1august 2013..2 august dah start diurut..tp lonely sangat tanpa bb.. Tp dpt jumpa abang dan kakak nya pun dah terubat..
 Petang 2 august tu dapat call ckp bb dah boleh balik.. Alhamdulillah..so malam tadi dah start berjaga malam susukan bb..

Pagi tadi nurse dtg melawat againnn risau dpt detect ade sikit.. N dia cakap better pergi esok coZ monday penuh.. Oh no.. My parents n pil semua balik ke rumah masing2 sebb nak raya kan.. Tiba2 rasa sangat sayu..dah nak raya.. Aku opkos la tak beraya.. Baru day 5 uolls..kalau dah 15 hari boleh la ikut balik kg..tapi nak buat mcm mana.. Dah ditakdirkan begini..yaya n sofyan pagi tadi dah ikut nenek dia balik.. Aku n husband dah decide.. Biarla dia beraya kat sana.. Lebih seronok ade kazen dia..husband me n baby je kat jb ni..

Since my parents pun last day kat jb b4 balik kuantan..husband bawa la dieorg p jpo shopping.. Me tinggal ngan baby n confinement lady..saya ade amek confinement lady but dia juz urut,uruskan ibu n baby.. Settle dia balik..if nak dia masakkan dia minta add rm10..ok la..so far dah day 2.. Belum lagi masak2.. Esok baru start masak since dah takde org kat umah..hari ni mandi herba .. Ok segar je badan.. Dia pun tolong tgk kan tempat czer..

So..bb sarah dah beri beri tadi.. Ni tgh tido.. But since aku scarry n fobia mmg sejam setengah aku kejutkan utk bf..japz lagi nak bf lagi..takpela mlm ni tak cukup rest pun janji bacaan dia esok turun..kalau tak sgt sadis nak bawak p klinik hari2..ya allah kau bagi aku dugaan kesukaran melahirkan baby..kau duga diriku dengan penyakit ini tp ku bermohon agar kau permudahkan urusan ku menjaga puteri bongsuku ini .. Ameen.. Lahirnya Sarah Lailatubatrisyia 

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...