Saturday, August 17, 2013

Pengalaman bersalian ceasarian

Salam uolls.. Mesti bz beraya maklumla masih minggu kedua..open house pun sana sini.. Me konfem no open house for tis year coz sedang elok 44days tu last syawal.. Hehe.. Takpela..husband ade ajak p open house Mb johor.. Tapi nak p mcm mana bukan bleh makan pun.. Crowded opkos kan.. So aku suggest bawak kids je.. Me n baby takpe dok umah..

Ok back to da tajuk kan..tis is second time me c-sec so sebb niat dah nekad no more baby coz kalau ade bb confirm akan c-sec juga..sebenarnya bersalin normal n c-sec banyakbeza.. At least aku pernah merasa bersalin normal walaupun sekali je..

2-3 hari b4 due date tu aku mmg dah rasa tak selesa perut.. Nak jalan pun tak
Larat.. Memula ingat nk cuti bersalin pd due date.. Tp pk2 malas amek cuti minggu nak bersalin.. Tp sedang elok je 29 mlm tu dah sakit2 p saringan dah buka 3cm.. Memula ingat nak warded je dulu.. Tp tetiba je doc nak pecah air ketuban n masuk labour room.. Dah diberi injection tertido la.. But jalan aku mmg lambat nak bukak.. Dari kul 130 pagi sampai ke 5 pagi dok 5cm.. Pastu 5 pagi sampai 11 pagi 6cm.. Doc decide nak c-sec la.. Memula mcm tak percaya.. Oh no again.. Tak dpt preggy utk no 4 .. If normal deliver boleh la utk no 4..masa ni mmg dah tak boleh buat apa..sakit nak bersalin tetap ade.. Sesekali mengigil gigil.. Ditolak ke OT tu dah perasaan pasrah je.

Dah sampai doc inject bius separuh badan.. Bila nak start tu kaki lom rasa kebas lagi..dia dah toreh kat tempat c-sec lama.. Mmg rasa la.. Ngilu pedih2.. Aku siap angkat tangan hold dulu ckp rasa la..lama sikit bila kaki dahxtak bleh gerak.. Baru pelan2 dia buat .. Tp perasaan nervous ngilu semer ade la..lalok skejap.. Sedar2bb dah selamat dia tunjuk bb girl nangis kuat..dan aku terkejut berat bb 3.65 kg.. Hahaha.. Pestime bb lebih 3 kg .. Doc jahit semer aku dah tak sedar2 sedar2dia nak tolak kat tempat healing process tu sementara nak masuk dlm ward..

Berbeza dgn 1st time c-sec mmg rasa mcm sakit sgt..org ckp kalau kali kedua sebb tempat sama lagi sakit.. Tp tu la kuasa allah..kesakitan c-sec kedua ni tak seteruk yg 1st..sarah lahir 1250 petang.. Dlm kul 7 tu aku dah start bf sarah.. Tp biasa la baru bersalin susu non hado..malam tu sebb masih dipasang tiub kencing terpaksa la mintak nurse cebok kan sarah..mmg nurse cukup membantu la..next day tiub kencing dah buka.. So bermula la episode berjalan ke toilet.. Nasib la ward 1st class kalau ward 3 class hazab nak p toilet jauh..dan alhamdulillah urusan agak senang la sepnjang kat ward.. Tp diduga plak dgn sarah kena jaundis..

Sebenarnya semua ni dugaan hidup..bila doc ckp kena c-sec mmg sangat2 keciwa.. Sebb pk mcm2.. Like apa dosa aku sampai allah tak makbulkan doaku utk bersalin normal..tp ni qada dan qadar kan.. Dlm masa yg sama.. Perkara yg aku risau mcm mana kalau sarah kena jaundis yg teruk macm abg dia..yayaje. Tak kena.. Masa tu mmg sgt ssuahati.. Pk mcm2..mcm mana nak uruskan diri.. Sebb masa yaya aku tak bleh nak gerak dekt 2 wks.. Haishh

Tapi allah maha mengetahui.. Dia duga aku dgn kesusahan bersalin.. Tp dipermudahkan aku dgn kekuatan tubuh badan dan kesihatan baby.. Mmg sarah jaundis.. Tp dari day 1kat kk kempas bacaan jaundis nye menurun tak naik.. Alhamdulillah.. Dan kuasa allah.. Day 5 aku dah boleh bangun n makan di meja makan compare dgn 1st time c-zer.. 

Baby sarah agak kuat menyusu jugak dan perkembangan dia agak cepat..baru seminggu dah boleh ngring2.. Maybe penangan shaklee vitamin.. Sebb mengandungkan sarah mmg aku byk  amek vitamin shaklee.. Tu kot perkembangan sarah agak cepat..

Tapi akhirnya aku terima setiap ujian allah ade kelebihan yg diberi.. Syukur allah permudahkan urusan menjaga sarah dan menguruskan diri sendiri.. Amennn

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...