Friday, August 23, 2013

Set bersalin

Salam.. Dah half pantang tinggal lagi 20 hari uolls.. Tak sabar nak bawak bb jenjalan makan kat luar. Hahaha.. Btw today me nak kongsi set bersalin yg digunakan sepanjang tempoh berpantang.. Sebenarnya me ade 2 set bersalin yg diguna pakai .. Gila tamak kan uolls.. Set pertama beli masa preggy 3mnth iaitu jenama tanamera..sesaje nak merasa kan set ni.. Set kedua plak beli lagi sebulan due date.. Jenama set bersalin ibu halimah mak dara.. Set ni mmg dari anak kedua guna sgt ok.. So kita start dolo set pertama..jummmm

Postnatal care set tanamera

Dalam ni kebanyakkan herba luaran sahaja tiada ubat2 jamu2 makan..so utk penjagaan luaran mmg okeh sgt sebb tu utk dalaman me amek set mak dara ..dalam set ni ade 

2 botol minyak kelapa dara
Guna time preggy sapu kat perut n masuk 7 month dah start minum satu sudu satu hari..minyak ni bagus sebb boleh minum tanpa was2. Cuma urutan perenium je tak buat..( kalau buat pun me bersalin czer jugak tak ade apa2 effect ) minyak ni ngam2 abis time bersalin.. Ade balnce sikit je

Sabun mandi herba
Sabun ni mmg start guna day 5.. Ok la mcm scrubing satu badan mmg guna scrub kat ketiak leher celah bedah.. So far rasa sabun ni akan abis ngam2 44 days pantang..

Lavrnder floral watee
Guna masa tgh mabuk2 ok la bagi rasa tak mual.. Ekceli time pantang boleh guna tak nak bagi pening2 tp misplace plak benda ni rasa ade kat bilik atas..nak suruh asben amek kan confirm dia ckp tak jumpa

Herbal masaage oil
Guna masa process urut badan je.. Tapi rasa kena guna sapu kat leher time panas2..hehe

Feminine herbalwash 
So far lom sempat guna sebb rushing mandi pantang sendiri..sebb ni makan masa nakcuci cuci bilas2 ni

Mandian herba
Totally used everyday

Firming herbal blend paste
Ni yg satu perkarabikin gua hangin.. Patut sapu kat perut..org urut tu memandai sapu satu badan.. Memula cam heran.. Bila baca manual buku tanamera baru tahu.. Patut la gatal2badan aku naik rashes okeh.. Dia guna lepas urut dia sapu satu badan.. Pastu bila kering mmg comot la bb pun sama naik rashes.. Lepas je abis urut 5hari.. Terus tak sentuh2 bendani.. Rumit la .. Nak sapu2.. Kat perut.. Aku prefer lotion lagi dari benda2 mcm ni..

Tea herbal
Haha ni aku tak serasi.. Baru minum semalam tak abis pun satu cup.. Mlm bb grlisah serba tak kena rasa mcm dia tak selesa.. Elok je 530 pagi aku cirit birit.. Penakgan teh ni.. So mmg pangkah tak guna.. Guna lepas bb dah besar sikit..

Pilis
Aku tak tahu la tukang urut ni suka mbazir sebb setahu aku pilis boleh tahan sampai abis pantang.. Tp 5 hari dia urut aku pilis tinggal satu sachet dari 4.. Aku rasa dia bedal satu hari satu peker.. Kalau brtul2 satu peket boleh guna sampai 3-4 kali.. Boleh je jimat.. Sudah nyer aku tal berpilis.. Time mertua dtg je berpilis sebb dia tegur.. Hahaha.. Balance masih ade satu.. Org yg urut ni siap bagi pilis kunun hadiah la.. Cehh..

Scrub badan boreh
Ni mmg aku dpt guna seminggu sekali sebb benda ni kena sapu satu badan before mandi.. Kalau wikday mmg tak guna la sbb rushing bb takde org tgk.. So guna wikend jela.. Sebb ni mmg perlukan ko bertapa dlm bilik air...

Hajaha abis set tanamera part set kedua set jamu mak dara.. Jamu mak dara dia ade bagi pil jamu, kopiscrub, bedak sejuk, mandian herba, lotion susut mak dara, balm and tukul herba.. So far yg aku guna bedak sejuk sapu bah hitam2 kat celah2.. Mandian herba guna setiap pagi..lotion susut guna time berbengkung mmg panas sampai ke malam rasanya..

Jamu pil day 30 baru boleh start.. Sebb ditakuti..

So utk dalaman aku amek LD Venus elken setiap pagi sebelum sarapan n sebelum dinner.. Slalu yg mlm lupa amek.. Aku minum sekali la.. Lepas sarapan.. Lepas mandi aku amek vitamin vitalea.. Lepas ni add satu vitamin omegaguard amek sekali dgn vitalea..so tu kelarevoew utk pantang2 nnati aku buat review LD VENUS Elken.. Taaa



No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...