Wednesday, December 25, 2013

mari merancang keluarga

salam uolls..waaa pejam celik dah nak end of 2013sudehh..bersawang blog ni sebb nak blogging ni kena ade mood pastu baru la idea mencurah-curah terbit..semalam bawak sarah p cucuk utk 5 bulan..ikutkan sarah 5 bulan next month..tapi appointment buat awal sebb nak link kan dengan stock pil perancang..what???pil perancang??
Well..sebab dah c-section 2x terpaksa la buat sesawtu supaya tak terpregnant..ikutkan sarah the last..tp kalau allah nak bagi rezeki lagi..biarlah lepas sarah dah 4 tahun..n hopefully masa tu kot2 boleh normal even mmg kalau bersalin gov konfem dia suruh c-sec..but akan cuba for VBAC..hihihi
Sebenarnya nak buat keputusan utk merancang keluarga ni bukan senang hokey..condom?tak penah hayat hidup beli condom..apatah lagi nak pakai..nak masuk alat2 tu..tiba2 fikir ngeri plak kalau la dia teralih ke ape..hazab plak nak kluarkan..implano??lagi la mak seram noks sebab nak ade minor sugery plak..katenyer implano bleh effect susu..
So atas nasihat pakar n nurse KK aku pun decide amek pil noriday sampai sarah 6 bulan..lepas tu bleh tukar pil lain if nak tukar..
Pil noriday ni sesuai untuk ibu ibu yang menyusukan baby..dan takpayah pening2 sbb amek non stop..terus menerus..macam2la aku dengar pasal pil perancang ni..katenya boleh naikan berat badan..selera makan mencanak2..hehe..tp nurse kk dah ajar..amek before tido..sebelum ni taktahu bila nakmakan pil ni..nurse cakap sejam sebelum tido dan kalau terlewat jgn melebihi dari sejam masa yg ditetapkan..so kalau uolls amek jam 10 mlm next day pun sama 10 malam..takat lambat 15-30 minit tu ok..jgn lewat lebih sejam..hehe..kalau lewat? aku pun tak tahu..maybe kalau teromen..terlekat la..hehehe..opps..

So far la amek pil ni..bagi aku takde apa2 effect malah susu banyak sampai lencun baju..berat badan menten..turun tak naik tak..selera makan still under control..first week makan tu aku dh dtg piriod..but tak la byk mcm stained gitu..pakai pantiliner je..tak perlu pad tebal2..then ade rasa sakit kepala mcm nak migrain..tp lepas 2 wks tu hokey..cuma masa mood tu agak sensitif..ehehehe..overall mmg tak ganggu..pil ni dpt free je..so semalam dpt stock 2 papan lagi..boleh la amek sampai bulan 1..sarah dah mula makan boleh tukar pil..

Sebelum ni decide nak cucuk je..3 bulan sekali..tp pikir cucuk ngan makan pil..so far ok..makan pil je la..after sarah 6 month aku nak try amek yasmin plak..since masa tu sarah dah mula makan..mesti dah kurang menyusu..jadi takde masalah kalau org ckap yasmin buat susu berkurangan..kalau dah rezeki sarah tetap ade..samelah kalau cucuk pun susu akan merundum..
masa berbual dgn nurse pun cakap ok..kalau gov mmg tak kan kasi pil ni sebb dia pricey sikit..jadi takpelah beli je..cuma aku agak konpius cara makan pil ni..nurse tu cakap makan pada hari kelima period..tp aku baca few blog cakap makan masa first day period..mana satu ni..since lagi 2 bulan nak amek kan so boleh buat research lagi pasal pemakanan pilni..compare to noriday jumlag pil 28 biji..kalau yasmin 21 biji..nurse cakap..pil ni stop dari hari pertama period sampai hari kelima..be careful kena tanda siap2 tarikh tu supaya tak lupa..so far aku pening pening lalat lagi..hehe..

okey la tu saje nak share pasal pil perancang..later dah cuba sebulan yasmin baru bleh bagi feedback..tapi so far noriday ni ok..susu pun banyak..gudnite uolls..

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...