Thursday, December 18, 2014

Journey to Korea part 1


Morning in Korea..ok Sambung cerita the journey to Korea part 1..

14 December 2015
Pagi tu mamai kul 2.00 dah bangun siapkan kids..Sarah je aku salin kan diapers n baju..susunkan dia..and siapkan diri..kemas2 Dlm kul 300 jugak check out n around 330 bertolak ke klia2 by shuttle yg disediakan hotel.sampai klia2 fuh mmg besar n canggih..gate lom buka..so lepak kat area kaunter..

Dalam kul 4 plus2 gate buka..so since 4 org Dok business class kami terus check in semua bagasi kat situ..memula dia ckp AA tk updet lagi yg upgrade ke business tu..aku ckp la Kalau tak lepas kenape ade itinerary kluar..haish..double check ade..so bila turn kite org die ckp pending payment almost 6k..waa lagi cuak aku sampai nak muntah..rupanya pending payment for extra kg tu..aku tambah malam sebelum departure but decline..Nasib la officer AA tu baik gi bayarkan..opkos la aku bagi duit kat dia..hahhaha..

Sebb kan weolls semua check in kat kaunter business class so tak perlu nak beratur panjang..coz pagi tu kat kaunter penerbangan ke hk,Taipei,Melbourne,Chiangmai ..kat kaunter X dan Y..pitam ko nak beratur..alhamdulillah urusan check in dipermudahkan..

Dah settle kite org trus p departure hall Sebb dengar citer nak p terminal Q tu Bapak jauh..Gila kentang lom sampai Korea ko dah pre walk kat airport..tp Nasib la aku ade study..actually ade je perkhidmatan buggy service utk yg bawa org tua n kids..so no need to worry..flight pagi uolls confirm buggy banyak..
Settle masuk je cari buggy service tu..free..so naik 2 buggy..alhamdulillah again dipermudahkan..

Kite org lepak kat departure hall sampai kul 6 pastu gi solat..dekat kul 7 kami semua nak ke terminal Q..amek ko..nak ke sana ingat dekat..jauh jugak la..but tak Sejauh kena naik buggy la..hahaha..sampai2 kul 715.. Flight berlepas kul 735 pagi..masa ni dressing sempoi je ala2 malaysian..Sebb aku pk Kalau ko nak pakai baju tebal bagai..amek ko Dlm AA tu aku rasa takde la sejuk..TAPI ade je pakai trus dgn winter boot,high boot..yella senang sekali harung..tak payah susah2  nak salin bagai..hehe..

Flight to Korea okeyla..u deserved what u pay kan..Kalau ko nak selesa Jgn complained mcm mcm la..seat Kecil la sempit la..kena bayo makan bagai..ko tak selesa sila naik other airlines..aku memula mcm nak naik Korean air or mas..tp menteri kewangan ckp Ramai better naik AA X jer ..tp rezeki Mak ayah n pil aku dpt naik business class masa pergi ni mmg topup lebih sikit ..but takde la ribu riban seorang..Masa balik pun aku grab upgrade utk all passenger tp takde apa2 respond lagi..Kalau dpt semua org 8 seat kami conquer..

Flight amek masa 6 jam..n rasa lil bit tired gak coz nak comfort kan Sarah..she the one infant Dlm flight kali ni..fuhh Nasib le dia tak cranky..cuma restless la..serba tak kena..poo poo pun atas flight..Nasib senang cebok..hahaha...tp takde la nangis nangis ..masa nak landing tu mmg Yaya nangis ..tekanan dia sakit btol telinga..Sarah ok dia nenen..so dia takde rasa tak selesa..mmg puas la Dok Dlm flight 6 jam..huhuhu..

Kami landing Dlm kul 3 jugak waktu Korea..so Bermula journey kite org ke bumi Korea ni..terasa angin Sejuk..bekas bekas snow kat rumput..tunggu stroller lambat sikit..custom dia ok je cop lepas je..takde byk songeh Sebb kite Baru masuk..waa..dah claimed bagasi semua..kluar je arrival hall aku start blur..which way to go what to do..

Org tua semua cari port kluar kan baju semua..pakai..aku cari T- money utk 8 person incase nak guna public transport..semua siap siap top up 20k won each lebih kurang rm60.. Btw utk semua expend aku dah masuk kan Dlm angpow berlabel senang..settle t money p cari egg wifi..rental pakai cc Sebb leech pakai cash..satu hari 8k won bersamaan 24 hengget..so Darab la sampai hari last kita nak balik..
Settle satu gadget..so off data hp..guna wifi egg je ..senang je nak cari kat gate 1-10 ade je..pilih je..

Cuma time transport ke hotel aku blur..information suruh keluar gate 5 tunggu kat sana..dgn cuaca sejuk husband gi kat kaunter international taxi amek ko trus ckp kat org tu..Nasib aku dah whatssap tuan Rumah suruh dia type Dlm bahasa Korea siap2 address ..so tunjuk je kat kaunter n dieorg prepare kan taxi for us..9 person in one jumbo taxi tak cukup hokeh so kami amek dua taxi satu jumbo n satu biasa..

Driver jumbo taxi mr Kim..sangat Peramah n bolehla ckp english..so sembang la dia dgn bapa aku..otw ke seoul ade la salji turun sikit2..sangat jakun..dalam sembang2 tu bagus mr Kim explain pasal Korea pasal han river..dan dia offer transport service utk kiteorg..memula mcm nak naik public transport tp pk doblas kali..kebetulan asben aku taxi lain..so tak boleh nak decide..

Oh ya aku tak stay kat hotel..aku stay kat apartment 3 bilik..Nama building to namsan platinum..Nanti aku review apartment tu ..book thru airbnb.com ..memula ade masalah cc tak lepas nak book Dari 14-22..tp tuan Rumah dia baik hati sgt..dia ckp book je mana lepas..the rest byr kat dia di apartment..memula aku ingat Boleh percaya ke..tp org ckp Korean slalu jujur..or betul uolls..mmg dia reserved kan utk kami..thank you Jacob ..dia ade offer airport transfer tp mahal nak mampus..huhu..double price uolls..so tu kami gamble kat airport..

Sampai apartment around 6 plus dah gelap..Jacob yg guide taxi driver ke apartment..n sampai je kiteorg dia dah ade n Bawak kiteorg naik ke apartment di level 9..sampai apartment alhamdulillah sgt Luas tp byk brg antik kaca..so masted bed aku Dok .jacob briefing pengunaan alatan Umah..mcm mana nak handle sampah..ok je..

So relax relax..mlm tu decide nak merayap Sebb apartment ni dekat myeongdong ..Depan apartment ni grand field guesthouse..mmg strategicla..malam aku,asben,ayah aku n bapa mertua p merayap Ikut Laluan bawah tanah no direction..Ikut kaki je..Dlm 5-10 minit Gitu jumpa myeongdong street..waa suka la Sebb tak jauh..so  misi cari winter boot kat org tua..sambil Jalan Jalan..nightlife sejuk..

Yg kelakar Salah beli telor terbeli telor rebus..hahaha padan la Jual 2 Biji..settle beli Ksut semua menapak balik ..sejukkkk..berasap Molot mcm naga uolls..Esok snowing dan kiteorg Akan ke Nami island guna mr Kim transport..so tak perlu Susah Susah naik subway dah..cepat cuaca sejuk..ok cuci mata gambar di bawah.



Ok later Sambung k..a road to Nami island..


No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...