Friday, December 5, 2014

Seminggu lagi..

Salam,..long time no blogging uolls..bz noks since Me dah take over class form 4 n 5.. Btw Nov dah kurang bz sikit..masa tak bz byk plak keje nak gugel pasal My next coming trip..wahaha ..lom story morry lagi kan nak p cuti cuti mana..okey La ahkak pecah lubang La.. Selalu org pi tempat ni akan cakap " aniyong sayorr' hahaha cam tu La bunyi nye..

Why why? Kenapa pilih eastern than western...banyak pk woo..first op kos La budget ciput..nak p western main dgn currency bagai leh pitam..btw awal bulan 3 dah decide Either nak bercuti ke 2 destinasion..n memula nak pergi kami anak beranak sajork..since hubby ade rezeki lebih sikit dia ckp yuk bawak my parents n inlaw sekali..masa tu dah buat sikit2 itinerary based on kami anak beranak..hotel pun no problem.

Bila dah bertambah ahli untuk tis travelling..banyak aspek kena pk woo..ko ingat senang nak bawak Kids n warga emas bercuti..tak boleh selfish ..so perkara yg paling penting kena ingat travel with warga emas n Kids adalah
1. Accomodation
Tis Is hard things aku nak decide..nak amek apartment? Susah sgt nak cari apartment yg boleh accomodate 8pax satu kawasan..kalau ade pun location itself n enviroment tak sesuai..kalau nak amek bilik hotel ..At least kena amek 3 bilik..kalau amek 2 bilik opkos inlaw duduk dgn kami but ape kata my parent lak..oh susah ye nak jaga hati mereka..ditakuti mereka kecil hati..bila dah amek 3 bilik dah kos for accomadation akan meningkat..sebb selalu yg mahal adalah accomodation hokeh,.benda lain leh adjust..

2. Transportation
Bagi mcm my family le..aku leh je naik subway or other public Transportation or walking ke..okey je..tp bila dah bawak org tua n Kids kena pk dieorg ...kan sakit kaki payah plak nak gerak..kalau nak naik taxi memanjang susah juga..so utk memudahkan cari tempat yg senang nak access Transport ni..At least kalau nak p mana2 leh La ubah2 angin..hari ni naik subway esok naik taxi lusa jalan kaki...dok gitu?hehe

2 perkara ni paling penting masa nak buat itinerary..back to travel thinggy tu ..masa dpt 2 location yg berbeza tu..mmg aku kejar yg 1st location yg nak p..ehem ehem..its Turkey.. Ya.. Turkey..bukan istanbul..kalau p by pakej mmg aku tgk ketat betul perjalanan dia..dlm 7 mlm gitu..bila buat itinerary sendiri Fuhhh..gigih La aku study semua tempat yg menarik kat Turki tu..mmg tempat2 dia jauh wehh..dari satu tempat ke tempat amek masa 7-8 hour hokeh by bus..siap ade night bus bagai..
Mmg best La ..sape minat sejarah bagus p Turki ..cuma dari segi coasting mmg tinggi La..nak2 bukan backpackers Style..and depa byk guna € dari lira..my big mistake dok kalut book hotel kat Turki sampai aku silap masuk tarikh n dpt email tolak my cc..waaaaa rasa nak carutan..tu La salah sendiri??merasa dia tolak €180.. Sape suruh gatal2 kan..

Tp sebb aku ckp coasting tinggi mmg aku buat dari Day 1 sampai Day 12.. 12 hari noks termasuk dgn hotel n airfare..mmg tinggi kos nye..around 50k utk 8 pax ni.. Plus minus La..tu bukan exactly amount..hokeh ..kan ckp tipu La mahal La..hahaha..estimate kos tu..hehe..so husband ckp kita concentrate kat our plan sebelum ni La..its Korea..ok

Why Korea not japan? Husband keje dgn japan company..why choosing Korea..instead of japan opkos ramai ex bos bos dia kat sana..entah aku pun tak tahu why husband pilih Korea..hahaha...aku pun pilih Korea sebab nak merasa winter ekceli..bila lagi nak rasa..nak ckp aku gila kpop ke running Man ke takdop La..aku tgk drama Korea on off on off je..kalau cite best layan..sampai leh buka drama crazy or drama go ..jenis tak sabor nak tau ending cite..Kalau retis kpop yg aku tau super junior dgn exxon tu pun sebb my student gila2 ..agak2 kalau jumpa pun kenal ke tak..sebab sama je aku tgk rupa dieorg..kikikikiki...tp kat tempat keje ade sorang akak ni ko sebut je cite apa dia mmg tahu..yg best part dia siap suggest tgk cite ni cite ni..waaaa..hebat tol..aku lee min ho pun tak kenal okeh..cuma aritu terbuka tv nampak dia tulis situ pelakon lee min ho..baru La aku tahu rupa lee min ho camne..hahaha..running man pun aku tak paham ekceli apa dia nak..tp aritu Tgk running man super hero baru la pahamm..Sedih kan..hahaha..sila la gelak..

Korea...the hardest part was an accommodation..sgt Susah nak cari serviced apartment yg ade 3 bedroom..Kalau ade pun location dia jauh Dari tempat menarik..melalui tips tips Dari kengkawan benang social n schoolmate..dierang suggest Dok kat area myeongdong or namdaemun or dongdaemun ..so Bermula la misi aku me cari apartment Kawasan Kawasan ni..mmg banyak 2 bilik la..so tak kan nak muatkan semua ..cranky kan..ade guesthouse pun Tgk layout dia mmg pack Gila..bila dah dah dpt location pulak jauh..waa tensi Mak..utk standby aku book semua yg leh muatkan kami semua..terpaksa pecah 3 ..aku bersandarkan booking.com je..agoda mmg la nampak price murah..TAPI tricky okey,,dia lom masuk tax..Kalau booking.com dah siap tax..tp sebenarnye banyak website yg boleh kita guna such as travelmob,wendu,airbnb..insyaallah semua ni ok..

Dalam pencarian tu at the same time aku survey jugak private transport n tourist guard..memula mcm nak amek ground je kat sana..amek tg Korean ..tp bila tolak tambah semua mahal woo..tak jadi le..Sebb dia guna currency usd per person..pitam ko nak x3 plus2.. So aku start la me cari our student kat sana based on benang social n bantuan be berapa org Dlm tu..but yg byk membantu adalah kimchi men Wahh tu Nama glimmer die..thanks Dik..hihi hi..atas bantuan dia aku dpt info nak cari tg..memula nak pakai private transport je..TAPI org tu dah abis keje kat sana n dah balik Malaysia for good..so lupa kan has rat tu..until jumpa tis student..kontek kontek..hubungi by whatssap..so deal..aku decide amek private transport n tg guard dgn dia..ok la price dia ok- ok..later after dah guna baru aku update org nye camne n service dia camne..skrg tak boleh nak komen..Sebb lom jumpa..

But berdasarkan review Dari blog Ramai ckp service dia ok..so trus aku grab la..settle dia..search lagi better accommodation ..lom settle lagi hokeh! Gile ko nak fly lagi 2 month lom decide betul2 nak stay mana..memula aku dh dpt service apartment 3 bilik..location dekat subway..dekat tempat makan..dekat shopping complex..tp masalah dia ..jauh Dari central..n tg aku pun ckp jauh..Nanti rugi masa..Dlm benang social pun ckp rugi masa perjalanan..hermmm..so terpaksa la aku amek cari myeongdong ..mmg aku ade reserved hotel dkt namdaemun..tp mmg mahal woo..Kalau leh kontra kat tempat lain dah ok..so kali ni aku guna airbnb service..

Alhamdulillah dpt apartment 3 bedroom dekat myeongdong..review ok..price ok..host ok..cuma lom tahu la keadaan sana camne ok tak..hopefully ok la..so settle tempat menginap ..tu pun settle last month okey.,so semua aku cancel booking..kan lupa satu mati la kena charge lagi..hahaha

Hey..panjang nye..okeyla Nanti aku Sambung lagi pre Korea holiday ape yg aku prepare apa yg tgh buat..nak p breakfast ni..taaaa

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...