Thursday, December 24, 2015

stalk n stalker

Morning uolls.. Since my mata is susah nak pejam n tido.. Why not we blog pasal pasal isu stalk ni.. Semua org mmg tak suka kalau ade stalker yg suka stalk fb, instagram , tweeter ke linked ke blog ke .. Apa apa saje lah..bagi aku la okeh nak stalk..bila dah stalk tu cnn la plakk.. Si A stalk si B .. Dah stalk si B si A ni gi arr cite kat si C n si D ..okeh dieorg pun puji la si B ni..kalau cite mcm ni happy ending stalk positive..ade ke stalk positive.. Wahaha.. Ade jenis stalk orang sakit ati kecam tunggu masa je nak kecam..fuhh yg ni bikin panas Ni baru dinamakan stalker..

Tapi skrg asal ko gi page orang tgk gambo orang dah di panggil stalker walaupun ko private kan gambo ko.. Eh dah private camne org nak stalk..ehh boleh .. Bijak pandai akan ade sorang atau dua yg digunakan utk distalk.. Beware anda sedang diperhatikan.. Orang mcm ni senang kena licik cari sekutu mereka dan block je abis cite..

Tu cite pasal stalk.. Belum lagi cite pasal whatsap wechat or apa lagi la .. Kekadang whatsap group dah ade mcm mcm.. Tp bila dah mcm mcm .. Yg kawan boleh jadi musuh.. Yang tak kenal boleh kenal.. Yang kawin boleh jadi cerai berai.. Yg skema tiber scandal..bagi aku tak salah kita nak bersosial .. As long as respect each other bagi aku okeh.. Yg tak best ko jadi silent reader dlm tu peratii je org sembang.. Pastu ko cnn cite kat group lain yg ko aktif.. Pastu ko jadi kan bahan utk gelak ketawa.. Haishh.. Tak pasal pasal pecah belah semua orang..

Macam macam penangan laman sosial..aku pun nak consider utk privatekan blog aku.. Tp rasa tak perlu kot sharing tips cuticuti ..lantak la org nak ckp menunjuk ke ape ke..kita share mana senang n mudah..aku pun rajin p blog org yg p holiday rasa kagum n skit sebanyak boleh amek tips dari dieorang..tak rasa pun dieorg eksyen .. Rezeki dieorang kot.. Bumi allah luas kann.. Tp aku tak suka bila org dok cucuk ehh si A ni jeles ko pergi siam.. Tu dia stalk engko.. Ni kenot tahanla..aku harap samday kaki cucuk ni tercucuk diri sendiri.. Ehh mengarut dah..ok nanti aku story entry vietnam.. Hahaha bz 2015.. Kita end kan cite cuti vietnam .. Taaa

Sunday, May 24, 2015

Airlines tips..

Assalamualaikum..
ye ketemu lagi ya..hohoho..okeyla hari ni tgh mood mood santai nak share tips airlines untuk yang suka suka cuti cuti naik kapalterbang macam saya..so far ade beberapa lagi airlines yang belum pernah saya cuba..tapi ade keinginan la nak naik..antaranya
1. emirates
2.qatar airlines
3.KLM
4.Royal Brunei
5. Singapore Airlines
6. Japan Airlines

hahaha..gigih ko nakk..hakak listkan airlines yang akak  teringin nak naik..wahahaha..tp akak kena berpijak bumi yang nyata yang akak ni penumpang tegar MAS dan Air Asia kekdanye..haha

Okeh okeh..back to da topic kay..ramai yang berfikir mcm mana nak dpt kan tiket murah..sebenarnya banyak device yg kita boleh guna mcm skyscanner..tapi tips pemilihan airlines ni boleh ikut tips hakak bawah ni..

1. Tarikh Perjalanan
Sebenarnya utk pemilihan airlines yang terbaik bila kita dah dpt tarikh perjalanan yang sah kan..kebiasaan mana mana syarikat penerbangan akan memberi harga yang murah pada weekday compare weekend dan yg nyata tarikh dia bukan peak season..so jangan ingat tarikh uolls nak p holiday tu mempengaruhi harga tiket..yang penting uolls dah start survey tiket setahun atau 6 bulan sebelum fly..sebb harga tiket ni berubah ubah..contoh ahkak baru ni nak beli tiket..tarikh cantik bukan weekend..harga pun reasonable dpt..skali ade hal kena amek next day tiket..gile kentang harga tiket naik mencanak canak..kalau 200-300 okeh dah ribuan..maapler..lupakan hasrat ittew...

2. Compare Harga
Okeh bila dah dpt tarikh mesti dah dpt beberapa airlines yang perlu dipilih..di sini ramai yg konpius..kalau direct naik from kl ke destinasi..takde masalah..kalau yg perlu connecting flight? untuk banding harga ni kena ingat beberapa perkara kat bawah ni..

a.  kos connecting flight
     sebut pasal kos ramai terlepas pandang..lets say korang dari jb nak pergi korea..so korang kena cari connecting flight yg valid utk next international flight uolls..means..uolls kena cari flight ke korea first..pergi dan balik..then baru uolls cari flight domestik..flight domestic ni kena plus la dengan flight international uolls..so tu la rege ticket yg korang kena bayor..dan jangan lupa hokeh bagasi kena sama byk kan excited dgn internationl flight lupe nak tambah bagasi utk domestik..ni utk penerbangan tambang murah.,.

b. kos transportation
sebenarnya...ade ketika flight domestik ni timbang kira mahal dari kos kita berulang dari jb- kl termasuk tol n minyak n parking fee..sekiranya dah tambah tolak timbang kati kos lebih kurang naik flight..buat ape la susahkan diri drive hanya nak jimat tak sampai 100..so kos ni kena amek kira hokehh..

3.Pemilihan Penerbangan 
Kebanyakkan orang ckp AA bagus murah compare to other airlines..ye betul tu tp jgn kita lupa nak add bagasi meal semua sebelum tempah..dah tambah mesti dah dapat total kos kan..so kita p website arlines lain..kalau mcm MAS kita dah tak perlu nak add semua tu..kalau beza tak byk rasa better pilih la airlines yg tak perlu nak add on add on ni..

4. Transit FLight
Yang ni paling penting okeh..duration of transit ni penting uolls if uolls take different airlines..kalau boleh la korang amekla same operation airlines or kalau tak pun same terminal..takde la mcm akak ni kes klia2 nak ke klia..rasainn mak jemah explorerace

5. In flight Menu
Yang ni mmg sering kita terlepas pandang..bila dah nak fly..alamakkkkk naik korean air..pitam la korang nak cari menu halal..buat serve oink oink..ayo rugi je..bagi aku la ..aku suka makan makan rasa makanan dlm flight..so far makanan sedap yg pernah aku cuba dlm thai airways..udang lemak dia..perghh heavenly on earth..haha..Untuk order muslim food senang je..korang buka website airlines korang tu..then cari pasal in flight menu..situ dia bagi arahan..nak buat camne..dan kalau email dia tak respon sampai seminggu sebelum uolls fly..better uolls call airlines tu confirm kan balik..nanti takde la tengok je makanan tu..was was nak makan kan...

okeh itu je la yang iolls boleh share pasal pilih pilih flight..semoga tips ni boleh membantu uolls..okeh..nanti i share tips accomodation plak..



Sunday, April 26, 2015

Journey to korea part 7 free and easy

21 December 2014
Fuhh ni marathon terus menerus abiskan entry korea..sebb lepas ni nak buat entry lain plak..hahaha..boleh gitu.. Disebabkan hari ni mmg kami dah free so masa ni la nak beli ape yang patut yang belum beli..so kali ni aku n hubby je yg ke insadong utk cari sourvenior semua...so lepas berbincang dengan mertua kami tinggalkan kids pd dieorg..so bermula la journey aku laki bini cari macam macam termasuk la ginseng korea..

 stokin ni satu 900 won..so belikan utk anak anak didik dpt la sorang satu..cantik cantik colour dia

 masker masker utk sourvenier kat kawan kawan..3 peket ade 10k won ade 20k won..

 Sebelum tu cuci mata gambar DMZ dulu sikit je..

























 hasil tangkapan masker siput yg glemer














 so sempat la aku belikan kalendar kalendar kpop retiss ngan gambar gambar utk anak murid yg perform my subject..haha..so suka depa dpt hadiah hadiah rare dari korea ni..

Malam tu lepas aku gugel teringin nak makan nasi goreng korea yg famous tu..dgn merujuk beberapa blog so mmg senang je jumpa kedai tu..so mmg takde tanda halal..jadi kena pilih seafood nasi goreng..so dua pan nasi goreng..digoreng depan kiteorg..tetiba aku kecur lak ingat nasi goreng tu..sedap..so tu last our dinner in korea..
























 ini lah rupa nasi goreng nyer..

Malam tu jugak semua beli la masker ke nak tambah..mak aku beli stroberi nak bawak balik..aku pun terjebak..tp sebb takut rosak stroberi tu aku bedal awal2 la..so bawak balik dlm 2 kotak..okeyla kan..stroberi besar dan manis

22 December 2014

Its our last day..mmg awal pagi siap siap nak ke airport boleh plak snowing all the way to airport..memang marathon la..T money aku tak berguna langsung so tukar balik kat airport semua refund..haishhh...tu la saper suruh beli banyak2 kot tau pakai private transport..hahaha..so moral of story tak payah beli banyak banyak aku bleh beli 20k X 8 T money..pitam kan..













Flight kiteorang delay almost 3 hour sebb heavy snow ko..sakit ati pun ade..sebb kami sampai klia2 ngam ngam je masa nak kejar next flight 920 kat klia plak tu..so aku rasa dah mcm explore race la sebb terkejar kejar..kami siap amek bagasi kul 830..pastu sampai klia 900 malam ..kalau tak ...

Tapi percutian korea ni byk mengajar aku pasal barang barang travelling ni..sebb ade tertinggal ade hilang sedih pun ade..tapi bukan rezeki kiteorg aku muhasabah diri mcm tu jela..ade hikmah dari semua peristiwa peristiwa.. yang aku belajar :

1. Biar semua barang dalam satu bagasi elakkan dari bawak hand luggage means bukan hand luggage la masukkan dalm beg paper bag ke sopink bag ke..bior brg tu dok dlm satu beg besar takpe..

2. kalau bawak ipad ke tab ke pastikan kita parents pegang sebelum landing siap siap dah simpan dalm beg huhuhu..kan dah tercicir..

3. Nak naik connecting flight make sure same terminal mcm kes aku klia2 lari ke klia..dah haru biru..kalau naik kat klia2 biar domestic pun kat situ..fuhhh...

4. Bercuti dengan mertua sekali besan besan agak mencabar so as anak kita kena bijak kontrol keadaan supaya both of them takde masam muka tak puas hati tentang apa yang dibeli atau sebaliknya..

SO dah berakhirla cuti cuti korea musim sejuk..insyaallah ade rezeki ke jeju plak kita..maybe musim luruh kot tak sejuk sgt..hehe..bila tanya yaya nak p korea..dia ckp tak nak..hahahaha..

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...