Saturday, January 3, 2015

Journey to Korea ~Gyeongbukgung , Insadong , War memorial of Korea

Asalamualaikum..dah 2 weeks kembali dari Korea..macam macam berlaku ..peristiwa hitam pun ade..aku harap tu dugaan weolls..nanti aku story kat ending of Korea punye cite..oh ye..aku tak pasan entri everland tu tak lepas..ekceli aku type mmg masa kat seoul..n terus sent..ni baru buka blog nampak entri tu pending..hahaha..

Okey La..sementara school holiday ditangguhkan seminggu lagi..so tis week ade La sikit masa nak mengupdate blog..kalau rajin aku update terus La sampai abis..tgk atas si kecil ni La..so jommmm 

17 Disember 2014
Oh ye hari sebelum kejadian ni aku n hubby jumpa our TG kat bawah bincang pasal trip 3 hari ..hari pertama mmg kita akan melawat sekitar istana ,insadong ,cheonggyechon stream,gwanghwamun square..hari kedua di yongpyong ski resort hari ketiga shopping Day di namdaemun,dongdaemun,myeongdong..
 Oh ya nama TG aku Azree ..lepas bincang dgn dia pro n kontra..dia pun on je ..kiteorg tukar utk ke yongpyong tu sebb sangat jauh dari seoul..sedangkan gi Nami pun mak aku dah bising jauh..ni nak p yg journey 3 jam ..mau amukan puaka..sampai sana main ski ala ala( ski La sangat kan)lepas discuss dgn hubby sebb pk org tua n Kids..kami decide tak pergi yongpyong..waaaaaa mmg aku lil bit terkilan hokeh..but masa tak mengizinkan..Azree cadang kalau nak p akan datang better stay kat sana..mm..Then mmg first thing yg across my mind ...mt seorak n yongpyong tak jauh each other..well Insyaallah La kalau ade rezeki sampai La tu..but still huwaaaaaaaa.... So digantikan dgn Vivaldi Ski Resort..hmmmmmm..ok La ..dah decide so bermulalah journey kami dgn TG n private Transport..

Semua dah bayar siap siap kat Malaysia..so no need to worried..siapka duit untuk makan sajo..

Gyeongbukgung Palace
Kami turun lewat 10 minit..huhu..biasalah nak siapkan budak budak semua..nak pakai lapis lapisan ..jaket ..pastu Sarah lah pagi pagi crancky ..arggggg tennsi..nak selak2 nak bf dia lagi..so kami naik coaster or mini bus ..ok La..masing masing cari port masing masing..jarak pun tak jauh sampai dlm 1030.. Tp cuaca ko jangan ckp mmg sejuk tahap beku..n yaya sekali lagi buat perangai tak tahun sejuk..mmg suhu pagi ni dlm -9.. Sama sejuk dgn everland..aku perasan gigi aku sengal ...sebb sejuk..pipi pun kebas..nak amek gambo guna hp kena buka sarung tangan..Fuhhh mmg kering celah2 kuku tu..
Menuju ke entrance..yang jacket coklat tu La Azree ..TG aku..comel orang nye..huhu

Pintu gerbang dia..kekekek..masa ni Azree tgh beli tiket masuk..
Walk to palace..fully covered dgn snow uolls..

Disebabkan awal lagi yaya dah surrender..n mak aku tak larat nk round tempat ni..Azree cadangkan lepak kat cafe.mana yg nk jalan sekitar tempat tu leh jalan..so semua p cafe tu La lepak..Sarah pun tido..mmg wrap betul2 sebb sejuk berangin..

Sarah tido je.. Terus decide siapa nk pergi outdoor ..my mom biasala..dia tak berapa suka dgn scenery..huhu so She decide to stay La kat cafe..so aku tinggalkan dia dgn sarah..Sarah tido..Azree teman sembang mak aku..yg lain ape lagi..shot shot gambo La..so kami dok dlm kawasan tu je ..tak de sampai blue house semua tu..ok ni gambarnyee




Ni mmg kelakar gambo ayah aku n fil..rare pesen org zaman dulu amek gambo


Ok..lepas snap snap gambo semua..kiteorg balik ke cafe tu..so masa ni beli La ape yg patut..sourvenier..aku beli buku ..tradisional ornament Korea..heyy.. I love art ok..beli postcard n few brg sbg kenangan..supposed lepas ni nak p gwanghwamun square..yg ade statue king joesan tu..tp sebb kan surrender dgn cuaca sejuk kita limitkan outdoor punye program..ni pun persetujuan bersama..so terus Azree bawak kami ke insadong..melawat kawasan..kot nak beli barang art..kat insadong tak sopink ape pun sebb Azree ckp nak bawak tempat sopink kat namdaemun nanti..sana lagi murah katenye..so jalan2 but bese La yaya ..merengek..

Kami End up beli kuih tradisional Korea yg diperbuat dari madu dan tepung jagung tk silap La..dlm ade inti dari badam kacang..n harga sekitar won5000 satu pack..kami beli 10 pack dia bagi free 3.. Perasa coklat mahal sikit okeh..di pembuat kuih tu..siap ckp Melayu..nampak benar org Melayu ramai beli dgn dia ..haha

Tarik tarik tarik tarikk...( dia ckp hokeh )

Gulung gulung gulung gulung ( serius mamat ni ckp hahaha)

Okeh done..pastu dia hulur kat kita..mmg sedap ..dia siap ckp sedap makan time musim sejuk..takde La manis pun..nama kuih ni maaf aku tak ingat..hahaha..tp korang leh jumpa La org mcm ni sebijik dressing dia..kat myeongdong pun ade..harga pun sama..


Okeh gambar di atas Azree bawak kiteorg makan kat restoran Melayu di itaewon ..masa ni kiteorg discuss dah takmo aktiviti outdoor so Azree suggest p museum La lepas lunch..kiteorg makan kat Savaro Restaurant..masakan Melayu 100%.. Dan pemilik dari Felda group..haha..okey lah food kat sini..masakan Melayu..tp harga leh tahan La..huhu huhu..
Main entrance

Azree our TG dgn waiter amek order

Kiddos ..lauk weolls jugak sebb tak dela pedas..just nice je..
Mak aku rasmi dulu katenye dia makan lambat so dia start dulu..hahaha..


Chef malaysian okeh..hahaha..



Dah lunch kiteorg terus ke War museum of Korea..sebb indoor so leh La lega sikit sejuk..dalam ni byk la cite pasal zaman diraja Korea sampai la perang dingin Korea utara n Korea selamat..perang yg Korea terlibat..senjata perang, per alatan sehingga la kapalterbang n kereta kebal..semua ade hokeh..yg kapalterbang tu out door..so indoor ni siap ade tayangan cite mcm mana Korea ni berpecah..perang dgn jepun..why Korean tak suka Japanese ..so terjawab laa kat sini..

Askar Korean yg muda belia ni kena buat rombongan kot ni..mmg Ramai la..huhu


Amek ko mortal zaman dia ni...kita masih guna lembing Keris..dia dah ade senapang

Dah tak sejuk baru la senyum n happy

Next p outdoor Tgk kapalterbang jet perang..masa ni tempat agak jauh..so outdoor ..Sarah pun tido..Mak aku tak larat nak Jalan..so dia Dok kat entrance museum ngan Sarah..situ panas while kiteorg amek gambo ..kat pesawat perang 





Memang kiteorg je kat sini..so amek gambo puas puas..ade amek gambo Dlm kete kebal..TAPI Dlm dslr..bagi aku tempat ni ok la Kalau nak isi masa utk elak terdedah pada cuaca yg sangat sejuk..Menarik Sebb boleh tahu Sejarah Korea..okey je Sebb aku suka Sejarah..so aku takde masalah melawat tempat ni..same goes mr hubby n family semua ok ..kelonggaran mmg diberi Sebb dgn org tua..jadi takde laa pack ..


Disebabkan kul 5 dah gelap so rasa mcm dah malam sgt..Dlm kul 5 lebih kiteorg singgsh cari souvenier kat museum..beli la sikit..Sebb lain reserved utk beli trip DMZ..haha..tp I told u baik beli trus la tak payah tunggu DMZ..Nanti aku citer la..kenape..hhaha..

Kami sampai apartment Dlm kul 6 juga..dah gelap..singgah seven eleven..baru aku tahu bawah bangunan yg kiteorg stay tu ade 7-11.. Kelakar tak..beli la aku susu Pisang yg di sebut2.  Tambah stock kekdahnye..malam tu dinner kat Umah je..and Tanya hubby nak merayap tk malam ni..hahaha semua geleng Kepala..so malam tu rest jela..

Okey aku next Sambung trip ke Vivaldi ski resort..


Journey to Korea part 3~~~Everland

Yuhuu.entry backdated but me still in seoul..ade masa kita update terus..today shopping day so takde la rushing sgt kan..Akan ke lotte world utk ke Hard Rock Cafe then ke namdaemun dongdaemun ..tu je..so let's begin backdated everland entry....

16 December 2014
Today we go to one of theme park di Korea ..It's everland ...transport kali ni juga amek dgn mr. Kim but yg Bawak kawan dia..kawan dia pendiam sikit maybe English dia tak berapa bagus..dia tak yes no basic basic..tp nampak baik..dah tua tp gambo kat taxi muda remaja..huhuhu..

Cuaca as usual sejuk juga..tis trip my mom tak pergi Sebb dia penat..so dia rest je kat apartment..Kawasan everland not bad jugak jauh ye..kami gerak Dari apartment pun kul 1115.. Kali ni and sampai Dlm kul 1230 camtu..

Tak Ramai orang pun Dlm everland..maybe cuaca sejuk sgt..semua dah merah merah hidung..fuhh..so kiteorg bergerak dgn laju ke restaurant America burger ..sana panas sikit n makan the famous burger shrimp burger sedap jugak la..panas kan Badan dalam tu..tak naik sgt ride Sebb Yaya tak tahan sejuk sampai menangis..nak buat camne..siap dia ckp takmo p Korea lagi..Sarah tido je lepas dah bagi nenen Dlm restaurant


Ingat nak p tempat Thomas TAPI tutup la plak..so end up naik kuda ni..sebelum tu aku beli churros yg org Dok cite sedap tu..
Cara buat churros

Nie rupa churros..

Beli la Dlm 5 batang..tp Semer tak makan ckp tak boleh masuk..aku amek yg ade inti milky tu..huhuhu..last aku yg bedal sorang 5 batang tu..elakkan pembaziran uolls..haha..masa ni Yaya dah nangis sejuk..jadi kiteorg cari baby room..Nasib baby room byk kat everland n sgt friendly user la siap ade nursing room..selesa sgt ..aku susukan sarah..then dia Sambung tido..agak2 Yaya dah warm sikit baru gi naik kuda tu..ok la kan ..





 

So settle benda Alah ni..kiteorg Jalan ke next tempat mcm ni jugak tp Dok Dlm keje sleight Gitu la..pusing2.. At least ade la kan benda naik even tak extrem..cuaca mmg sgt sejuk..tak menahan..Sarah ok dia byk hibernasi..huhuhu..masa ni sgt menyesal tak Bawak cover plastic stroller tu..so decide nak cari ptg tu jugak..




Kat Dlm ni terpaksa beli topi biri2 ni nak cover Sarah n Yaya..Tgk muka dieorg dah merah n hidung pun dah mcm badut..tahan la sikit kan ..Dari Bertambah worse..Dlm ni tak jumpa plak t shirt as kenangan..so kami beli la sikit keychain n fridge magnet utk kenangan serta few things la..toys utk kids..





As rewards for both of them ..so dpt la sorang satu..






Kiteorg abis Dlm kul 4 camtu..dah janji dgn driver Dlm 415 jugak sampai kat parking lot..driver dah tunggu..ok la dia pun senyum ..naik n semua tertido..sejuk..sampai myeongdong Dlm kul 5  jugak..rest semua..kali ni decide nak tukar Ksut yg di beli tak muat..n me cari cover plastic stroller Sarah..

Malam tu aku whatssap Jacob Tanya nak cari kat mana benda Alah tu ..dia suggest aku gi seanseage mall..my tg suruh gi lotte mart..oh ye aku ade hired tourist guard kat sini ..malaysian student..tp amek 3 hari je..mana leh gerak sendiri buat sendiri..so Sebb kat underground passage tu nampak seanseage tu dulu so gi situ ..btw mall kat Korea ni tutup kul 830 malam  okey...so mcm robot masing2.. Kluar Umah kul 730.. Rupanya seaseage ni tempat branded stuff ala2 garden mall..ko mampu cari cover stroller kat sini..pitamla..Nasib takde Jual..dan sangat menyedihkan..


Aku dah giveup so terus p myeongdong tukar Ksut yg Salah size..alhamdulillah boleh tukar..Tanya ajjusa tu nak p lotte mart camne..since 815 mcm robot gi sana TAPI hampeh la Salah masuk lotte..termasuk lotte young ..lotte mart tu sebelah dia plak..waa..so end up beli pasmina yg beso utk wrap Sarah..otw tu jumpa stroberi beli jugak..beli kebab jugak..






No worry kebab dia halal..ade logo lagi..so Gigih balik la..as usual tido pun dekat kul 12.. Semua lena..so okey Nanti malam aku Sambung citer ke gyeongdukbung palace..ehh betul ke spell dia...hahaha..okey taa...




HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...