Sunday, April 26, 2015

Journey to korea part 6 - DMZ

20 December 2014


Jarang sekali rakyat malaysia yang ke korea nak ke DMZ ni..rata rata mmg aku gugel blog mmg susah nak jumpa.. maybe kos dia agak mahal n kena pergi under local travel agent..so tak direkemenkan sangat..tapi kalau dah minat boleh je buat sendiri cuma kena bijak pilih agent yang murah la..rata rata mmg price dia sekitar 15k won perhead sehingga 45k won..kalau nasib baik dapat discountla..

So utk pakej DMZ ni aku deal sendiri dengan korea.tour price dia ya ampun aku tak ingat aku rasa dpt less than 45k won perhead..dlm group kiteorg ade 15 orang termasuk dari singapore n british..hehe..as usual la my mom tak ikut..Kami amek afternoon session sebb malas nak bangun pagi..hehe..so menapak la weolls ke pacific hotel iaitu meeting point utk tour ni..




 lobi hotel pacific

DMZ ni bermaksud Demilitarized Zone okey sikit aku copy n paste pasal DMZ ni k..

After the Korean War, South Korea and North Korea established a border that cut the Korean peninsula roughly in half. Stretching for 2 km on either side of this contended border is the Demilitarized Zone (DMZ). One of the last relics of the Cold War, the DMZ attracts a great deal of public interest, and is a must-see for travelers visiting Korea. From the Dora Observatory, you can even have the chance to look across the border, into one of the most mysterious countries on earth. Feel the palpable tension between these two nations, and be a part of modern military history.

Since group aku ade kanak kanak bawah 12 years old kami hanya boleh pergi DMZ tour..kalau tak mmg boleh p JSA tour..tu betul betul sempadan korea selatan n utara..mmg bahaya..but itu adalah salah satu pengalaman..so dlm pakej DMZ ni kena turun naik bas lain masa kat post depot dia yg dinamakan imjigak..kat sini tgk la mana tour yg free..kami sampai dlm jam 12 next tour jam 130 so berjalan jalan la kat area imjigak tu..



 lentok uols ngantukk..





 Imjigak..so amek gambo le...

1st tour kami di bawa ke 3rd tunnel..berdasarkan cerita tourist guard kiteorg miss rebecca ni..dia ckp tunnel ni byk sebenarnya..lebih dari 3 tp tunnel yg ni open utk org awam...tunnel di gali oleh askar korea utara kunun nye nak merisik risik la korea selatan..tp bila korea selatan dpt tahu dah kantoi..dia ckp la tunnel ni utk cari biji besi arang batu..ade tunnel yg dicat hitam kenkunun tu arang batu..hehehe...tapi katenya mmg banyakla tunnel tunnel di buat oleh korea utara so senang depa nak attack korea selatan..erkk..yg kantoi tu kantoila..yg tak kantoi???? 

Seronok kan tau pasal history depa ni..takat tau culture food bagi kami tak adventure..hehe..so utk tunnel ni kami naik mcm train kecik tu..kalau menapak mmg penat jugak..mmg jauh ke dalam..tapi mmg tak boleh nak shot gambar la dlm tunnel tu..n tunnel tu boleh tembus sampai korea utara uolls..


Dah siap masuk tunnel tu semua kena buat rushing rushing..so next dora observotary..sini kita boleh teropong la korea utara..mmg nampak la bangunan bangunan n mcm small town..menurut tg kami ckp sebenarnya town tu ghost town..betul la kami tak nampak langsung aktiviti manusia pun kat situ...tg ckp pihak sana buat kunun nak mengaburi la ade penempatan manusia pd hal saje nak mengaburi so depa leh la intip apa yg ade di korea selatan..hahaha






Dah siap teropong kami dibawa ke stesen keretapi..depa dah ready stesen keretapi yang akan menyambungkan korea selatan n korea utara incase satu hari nanti dieorg akan berdamai..so wait n see la ye..








 ni la tg kiteorg Rebecca


Malam tu abis je kita dinner kat tempat biasa la..situ je tau leh  makan..so makan kenyang kenyang then balik umah..penat and sukaa...eh last entry ckp makanan dia lingkungan 5k -8k..dah tgk menu ade sampai 15k won..



No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...