Sunday, May 24, 2015

Airlines tips..

Assalamualaikum..
ye ketemu lagi ya..hohoho..okeyla hari ni tgh mood mood santai nak share tips airlines untuk yang suka suka cuti cuti naik kapalterbang macam saya..so far ade beberapa lagi airlines yang belum pernah saya cuba..tapi ade keinginan la nak naik..antaranya
1. emirates
2.qatar airlines
3.KLM
4.Royal Brunei
5. Singapore Airlines
6. Japan Airlines

hahaha..gigih ko nakk..hakak listkan airlines yang akak  teringin nak naik..wahahaha..tp akak kena berpijak bumi yang nyata yang akak ni penumpang tegar MAS dan Air Asia kekdanye..haha

Okeh okeh..back to da topic kay..ramai yang berfikir mcm mana nak dpt kan tiket murah..sebenarnya banyak device yg kita boleh guna mcm skyscanner..tapi tips pemilihan airlines ni boleh ikut tips hakak bawah ni..

1. Tarikh Perjalanan
Sebenarnya utk pemilihan airlines yang terbaik bila kita dah dpt tarikh perjalanan yang sah kan..kebiasaan mana mana syarikat penerbangan akan memberi harga yang murah pada weekday compare weekend dan yg nyata tarikh dia bukan peak season..so jangan ingat tarikh uolls nak p holiday tu mempengaruhi harga tiket..yang penting uolls dah start survey tiket setahun atau 6 bulan sebelum fly..sebb harga tiket ni berubah ubah..contoh ahkak baru ni nak beli tiket..tarikh cantik bukan weekend..harga pun reasonable dpt..skali ade hal kena amek next day tiket..gile kentang harga tiket naik mencanak canak..kalau 200-300 okeh dah ribuan..maapler..lupakan hasrat ittew...

2. Compare Harga
Okeh bila dah dpt tarikh mesti dah dpt beberapa airlines yang perlu dipilih..di sini ramai yg konpius..kalau direct naik from kl ke destinasi..takde masalah..kalau yg perlu connecting flight? untuk banding harga ni kena ingat beberapa perkara kat bawah ni..

a.  kos connecting flight
     sebut pasal kos ramai terlepas pandang..lets say korang dari jb nak pergi korea..so korang kena cari connecting flight yg valid utk next international flight uolls..means..uolls kena cari flight ke korea first..pergi dan balik..then baru uolls cari flight domestik..flight domestic ni kena plus la dengan flight international uolls..so tu la rege ticket yg korang kena bayor..dan jangan lupa hokeh bagasi kena sama byk kan excited dgn internationl flight lupe nak tambah bagasi utk domestik..ni utk penerbangan tambang murah.,.

b. kos transportation
sebenarnya...ade ketika flight domestik ni timbang kira mahal dari kos kita berulang dari jb- kl termasuk tol n minyak n parking fee..sekiranya dah tambah tolak timbang kati kos lebih kurang naik flight..buat ape la susahkan diri drive hanya nak jimat tak sampai 100..so kos ni kena amek kira hokehh..

3.Pemilihan Penerbangan 
Kebanyakkan orang ckp AA bagus murah compare to other airlines..ye betul tu tp jgn kita lupa nak add bagasi meal semua sebelum tempah..dah tambah mesti dah dapat total kos kan..so kita p website arlines lain..kalau mcm MAS kita dah tak perlu nak add semua tu..kalau beza tak byk rasa better pilih la airlines yg tak perlu nak add on add on ni..

4. Transit FLight
Yang ni paling penting okeh..duration of transit ni penting uolls if uolls take different airlines..kalau boleh la korang amekla same operation airlines or kalau tak pun same terminal..takde la mcm akak ni kes klia2 nak ke klia..rasainn mak jemah explorerace

5. In flight Menu
Yang ni mmg sering kita terlepas pandang..bila dah nak fly..alamakkkkk naik korean air..pitam la korang nak cari menu halal..buat serve oink oink..ayo rugi je..bagi aku la ..aku suka makan makan rasa makanan dlm flight..so far makanan sedap yg pernah aku cuba dlm thai airways..udang lemak dia..perghh heavenly on earth..haha..Untuk order muslim food senang je..korang buka website airlines korang tu..then cari pasal in flight menu..situ dia bagi arahan..nak buat camne..dan kalau email dia tak respon sampai seminggu sebelum uolls fly..better uolls call airlines tu confirm kan balik..nanti takde la tengok je makanan tu..was was nak makan kan...

okeh itu je la yang iolls boleh share pasal pilih pilih flight..semoga tips ni boleh membantu uolls..okeh..nanti i share tips accomodation plak..



No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...