Tuesday, December 6, 2016

love yourself drip drip drip

holla..saje nak blog pasal self confident..tak ramai yang level self confident ni tinggi teramat..macam aku sometimes ade konpiden sometimes kelaut..hahaha..tapi dalam hidup kita ni mmg byk sangat kita nak betul tak? Kalau perempuan mesti nak sentiasa langsing n cantik putih gebus..cantik tu walaupun subjektif tapi tipula kalau semorang takmo cantik..

So dah bulan terakhir ni aku dah mula nak construct life yg lebih positif utk thn 2017..kalau 2016 byk sgt aura negatif..melayan orang busuk hati..melayan mcm mcm perangai manusia..but 2017 mmg nak move on..bukan 2017..menjelang awal muharram next week dah mula boleh move on..

Nk berubah cakap mmg senang..nak melaksanakan mmg payah..kena tahan la kena kecam bagai..org perlekehkan apa yang kita buat..tak semua orang paham apa yang kita nak..since tak bergaul bergosip bagai aku rasa mcm life more freedom..kaw buat apa kaw nak buat..tak payah nak tanya tak payah nak cerita..bila bercerita as usual la mcm mcm la org kecam..haishh..

So love yourself n be yourself..tu penting ...kaw kawan berjuta pun tapi kawan kaw dok tikam kaw pun tak sedar..so better ko concentrate apa yang ada..alhamdulillah banyak perkara yang aku nampak sedikit sebanyak..yapp aku suka testing org..tengok gelagat org bila sesuatu tu kena batang hidung mereka mcm mana respon mereka..chia chia chia...

Okey tis yr ade beberapa perkara yang aku beranikan diri buat je..tak payah tanya org..kalau kau yakin dengan sesuatu bleh buat research n buat..hari ni dah selesai 10 session aku..fuh lega nak menadah setiap minggu..yupp i'm using dripping method..setelah mendengar nasihat ahkak yang menjual product kecantikan n buat sedikit kajian..ya..the best result takdela cerah gebus putih berseri..yang penting kulit halus sikit dari biasa..cerah tu ade tapi ok sikit..haha..i m using cindella n snow white..both atas nasihat utk kesan lebih ok..

5 drip pertama mmg okey..masa tu guna cindella..nak buat mmg buat kat klinik medikhtiar tampoi jb..drip ke 6 guna snow white..pernah buat kat klinik area my house..n doctor tu cakap depends on genetic juga nak tgk keberkesanannya..ya..i'm  very slow progress..dan hari ni doctor tegur ade p outdoor ke..ya dia noticed juga muka gelap kes main panas kat legoland..ini kelakar..mmg aku pun noticed mcmade sunburn skit kulit..ayoohhh

So doctor suggest to using their clinical product..dia ckp only 5 drip dah nampak...woww...aku nak abiskan 10 drp ni hazabedah..tp why not..tunggu 2 wks lepas ni rest then i will start yg doktor punye drip program..kut serasi who know..

dah cantik mesti nak kurus...hati aku tak cukup kental nak tahan napsu makan ni..end up..berkira menghitung last last i sign up for 1 meal program ni..tahh..tak tahula siang no problem..petang ke malam ko lapar dia ya ampuunnnnn...tu snacking meal aku reserved kot malam lapar..ni baru day 2 diet program..berat turun? pagi ni bangun turun 400gm ..ok la kot..tgk pagi esok turun tak..kikiki..kalau turun,,,ya boleh repeat order..yapp nak kurus nak kurus..insyaallah..aminnnn

Thursday, December 1, 2016

private

salam..sebenarnya masih dlm pertimbangan start 2017 will privatekan my blog for a while..but still boleh nak masuk gais bole directly email me..n will approved to view blog..kenn..takat follower ko 5 org ade hati nak privatekan blog..kakaka...lawak apekah ini..

Tahun 2016 pun dah sampai ke penghujungnya..SPM pun dan pun tamat pada hari ini..horrey..Tahun ni tak segigih tahun tahun yang lalu nak buat kerja pun malas...maybe sebb mood sentap kes spm tu arr..haha..mcm takde mood nak buat keje..so siapkan yang wajib jerla..

Tahun 2016 ni banyak sungguh aku pelajari..dari segi kekeluargaan yang banyak bagi impak bagi aku..sedarkan diri..sebaik mana kita pada manusia ni..pasti ade juga kita lupa org mengambil kesempatan atas kebaikan itu..kita niat mmg jujur ikhlas nak move on..buang yang keroh amek yang jernih..tapi bila kita found out benda yg totally caught in act ko..so me realize la..jgn percaya orang 100%..buat baik berpada pada kata perumpamaan..see situ pun dah cite ko nak buat baik agak agak je..jgn baik sangat..gitteww..

And the best part of yr 2016 ni aku kenal erti persahabatan..siapa yang jujur will stay tak kisah mcm mana keadaan ko pun..kaya senang susah miskin hina lonely..siapa yg tinggal yupp itula sahabat sejati..bukan depan baik belakang caci..no no no..biar tak ramai sahabat dari ramai ramai simpan rasa iri hati..tu tak bagus tak sihat..

And mission yang tak accomplished for 2016 adalah tak kurus..huwaaaaa...bila nak kurus ni..hahaha..insyaallah before 2017 lagi beberapa minggu lagi dpt turun around 10kg ok la..sebb target 10kg kan utk 2016..kakkaka..sepanjang tahun gitu..berat mek dok turun naik turun naik..dok main naik 2kg turun 1kg naik mcm tula..

Haishh..byk nak kena buat pembaharuan 2017 mcm mcm kena buat..harap harap succeed la..tahun ni punya percutian ok la..takde la target nak pergi jauh jauh pun..end up dengan percutian legoland tu je..eh nanti will update la..percutian legoland..org berkali kali pergi kau kecoh sekali pergi..kakakakakaka..lek la..kate nak private blog..

Ok nunite Malaysia..insyaallah will update soon about legoland..and my current obsessed of beauty regime..cantik cantik tip walau akak so so takpe..share pun takda masalah..benda baik kita share..ok taa

Thursday, September 1, 2016

Ukur baju badan sendiri

Evening uolls..hari ni saje je nak blog pasal ukur baju badan sendri..okla..iolls nak bercerita secara global jer..so mari kita mulakan..

Dalam kehidupan kita ni mmg byk dok based on education..kalau ko pandai ko dpt straight A's then ko mmg pandai..tp kalau ko straight D ko bodoh ..hey..maybela nasib tak baik tak semestinya dia bodoh selama lamanya..mungkin tiada luck di situ dia dah berusaha..same goes..kalau ko fluent in english..orang dah label ko mmg bijak pandai..walaupun math ko fail.tapi sebb ko dah excellence in english so kira ko pandai..ayoo pelis la ..jgn mcm tu..pandai bahasa tu bonus..tapi bila dah pandai jgn la ko nak pandang rendah orang yg kurang pandai english..mungkin dia pandai bab lain??? tu cite pandai pandaila..so kita go thru ukur baju badan sendiri..

Bila kita diuji dengan sesuatu musibah..ataupun kesusahan..tak bermakna dunia dah berakhir..for me usaha tu penting..mmg senang cakap payah nak buat..so bila kita dilanda financial problem as a contoh la..takkan la kita nak berbelanja mewah lagi kan..cuma la jadi manusia yg bersederhana..ni hutang nama orang lain ko lak bleh lambat lambat nak bayar..sampai orang kena hadap ..ko lak bleh p holiday bagai..peliss la..sila la sedar diri cepat..jangan la orang pun hado ko pun nak hado..pastu susahkan orang lain..

Ada plak jenis manusia time susah la ..diam boleh terima pandangan orang..boleh tau sape yg nak tolong ko waktu ko susah..bila kau dah senang  mula la abis orang ko kutuk..manusia jenis ape kau ni..kalau kau kutuk je takpe..tapi ko lak jadi org yg paling baik..tak payah la nak laga lagakan orang sangat..aku tau ko suka sangat menyelongkar khazanah orang..pastu ko kutuk..dah kutuk ko cite mcm mcm..lantak la orang tu nak pakai apa..dia bukan pakai duit kau pun..yang ko susah hati sangat tu apsal..

Ada plak yang berlagak dia innocent tak bersalah..dia baikla..tapi suatu ketika dulu dia tak ingat apa yang dia buat kat orang..bila orang tu susah bleh plak ko angkat tangan ...tak  nak masuk campur..tp aku dah nampak betapa gelabahnya engko bila ko mengadu orang pun buat benda yang sama..masa tu mula la nak tunding tunding jari kat orang itu orang ini..kau ingat orang dok goyang kaki goyang bontot..tau la orang lain tanggungjawab masing masing..haishh..

Memula aku rasa mcm benda ni kecil je ..tapi bila lama aku perati..sesawtu plak ..nasib la kat muka buku secara tak sengaja benda ni terdedah..haha..sebenarnya dah bertahun aku suspicious..patut nya aku tak perlu nak baik sangat..bila bersangka baik camni la jadinya..tapi aku mmg dah perasan byk tahun la..cuma aku rasa mungkin timing tak betul ke..tapi kalau setiap tahun timing tak betul mmg sengaja ditak betulkan .ye dokk..

So buat yang baca n skodeng ni..fikirla bebaik..dah tua pun..aku pun tak la bijak mana takat tgk stat dari tempat mana yg slalu singgah blog ni..tak payah la nak cari gali rahsia tersembunyi utk menjadi bahan umpatan..dah uolls dah berjaya..aku pun tak jeles pun ngan life korang..yang penting uolls baca ni betul betul..lepas ni tak payah nak sembunyi apa apa pun..tak payah la bagi alasan tak bernas kalau ade majlis apa apa pun..juz ckp je hal sebenar..lawak alasan meeting hari sabtu..aku tak pernah tgk org buat meeting hari sabtu..tu alasan paling pelik pernah aku dengar..pastu tak perlu la nak mengadu domba apa apa pun perkara yang nampak aku je yang buat pelik kat uolls..sedangkan uolls adelah manusia paling baik kat bumi ni..

Okeh sebenarnya benda ni spoil je mood aku nak blog dlm keadaan happy..tah tak tahu benda apa yang aku tak tahu korang rancang pun aku tak tahu,,cuma kalau ko rasa ko betul betul la..tp kalau benda yang aku tak tahu korang kutuk aku mmg sampai kiamat pun aku tak kan maafkan korang..aku bukan nye kejam sgt nak simpan dendam..tapi bila aku move on orang buat aku camni..sorry to sayla..taaaa

Monday, July 25, 2016

sudah tukar ka?

Afternoon..yuhuu..the brand new of url..why..saje suka suki..takpe my blog not too dificult to search..juz cari je trip to bla bla ..then u will find it..today juz goin to blog about me myself n people around us..

kata orang berbuat baik berpada pada buat jahat jangan sekali..yupp..true..but dlm zaman skrg ni susah nak jumpa orang baik..kalau kita terlalu baik pun kena..kalau jahat pun kena..so? mcm mana nak buat..dalam pengalaman aku hidup ni..bila aku try to move on dari apa apa situation..at the end aku mesti kena balik..kekadang aku bersangka baik dengan orang..orang tu jugak yang akan kenakan aku balik..fuhh..penat..

Hidup ni bagi aku jangan nak terlalu balas membalas..kalau dah fikir nak lupakan benda yang lepas..then lupakan....pastu jenis kaki ampu tak sedar diri..fuhh bila kita ikhlas kan sesuatu..tiber kita lak kena balik..mcm tiber rasa menyesal..jangan..takpe past is past..

Bila apa yang berlaku kita akan mula rasa serik nak buat baik dekat orang..mcm aku tak harap pun balasan..aku cuma harap ko berbuat baik la dengan aku..tak payah la nak cite cite ngumpat..kalau orang ngumpat ko dengar hadam kunyah telan..tak payah nak tambah cite..tak harap pun aku dilayan mcm puteri bagai..no need la to say like ' tuan puteri bla bla'

k..aku rasa orang mcm ni jenis tunggu masa je orang jatuh.Aku bersyukur aku bukan nobody..bukan juga somebody..kalau back to 10 yrs ago..mmg life upredictable..kena kecam tu biasa..belum lagi kena hina..bila susah mcm tu..if kita tak try to ubah kehidupan dok takuk lama aku rasa our life will be still the same la..siap under estimated kot..come on la..its called rezeki..kau bagus kau berjaya its ur life..no one will bother u..

For a time being..aku pun rasa mcm tak payah la nak baik sangat dengan orang..tak payah la nak bersangka baik sgt dengan orang ..kalau nak pun boleh tapi jangan sepenuhnya..sebab manusia ni mmg sikap dia bila berjaya akan lupa zaman kesusahan..tapi dia tak fikir allah tu maha adil..takkan dia uji umat dia tanpa sebab..

Alhamdulillah syukur..semoga aku akan sentiasa berada dalam landasan yang betul..fuh luahan rasa ni..n semoga dimurahkan rezeki sentiasa..so i dont care about other peeps dah..lantak ko lah..ada aku kisah???

Sunday, July 17, 2016

Block memblock diblock goblokk?

morning peep.. Assalamualaikum.. Ya tajuk lepas geram.. Sebenarnya saje nak luah luah perasaan.. Nothing pun.. Uolls mesti pernah blocked orang ? Pernah diblocked? Motif? Ok la kat sini saje nak share pasal blocked memblocked ni..

Selalunya orang yg suka blocked orang tetiba tanpa sebab ni dia tak rasa secure dengan life dia.. Dia rasa hey baik aku block sebb orang ni akan stalk website ? Pastu jadikan bahan cerita seterusnya more to privacy la tapi kalau orang tu .. Tapi dia stalk blog orwng ok jer .. Gitu.. Hi u ? Stalk i ke? Lepas ni boleh cnn each other gitu..orang yang kena block ni pun akan rasa eh eh eh why why sebb dia tak tahu apa cite n bila orwng tanya eh u takde add ke tis person..csmne i nak add tis person sebb i tak tahu pun dia ade acc dot dot.. Other person pun jawab adaaa n the person pun cakaP nama sekian sekian.. So u know la if u tak jumpa dat name auto u mmg dah kena block.. For what reason maybe privacy matter..well its ok .. Cuma i tak suka kalau u block orang u tak nak orang tahu life u.. So u jgn bother la to stalk life org yg u block tu kat mana mana laman social..

I pun block orwng tapi lepas block lantak la ko nak buat apa.. Hahaha ni dah block ade plak tukang cnn cite apa yg org tu buat.. Pelik betul orang mcm ni.. Move on la peliss ..so bagi i la.. Tak perlu la nak block block biar je.. Kalau dia bukan frenlist uolls pun dia bukan boleh tgk pun ape yg uolls post kan ade privacy mode.bila u block orang dah speku mcm mcm..tapi tu hak uolls la cuma pesanan la dah block tu dont ever amek tahu psal org yg ko blocked..peace

Wednesday, June 22, 2016

Iftar Johor Bahru 2016

Ya,.asalamualaikum dunia..Today its raining day from sahur time till 6 am .. as usual , going to work @6.45 am from house then going to sent the lil one to taska..proceed to working place arrive estimated time 710 am..

Today nothing special juz going to blog the place that i go for iftar ..okey for this yr our budget kinda off berjimat cermat la..haha ..really? ya loor compare to last yr iftar in one week adola going to hotel for berbuka 2-3 times..gitu..kayo? not really i am a member of Mutiara privilege club..so an additional 10% discount..okeyla..somemore i had bought almost 5 voucher of the buffet ramadhan.. so thats why our favourite buffet ramadhan spot was Mutiara Hotel Johor Bahru.

Naa tu last year story mory.. for tis yr tak sempat nak beli voucher coz takde p makan kat mutiara hotel plus i didnt renew my membership pun..malas..sebb all the voucher tak pernah redeem burn camtu je..So we walk in jela dgn buffet price rm105 nett for adult 65 nett for children under 5..haha..

this is some review hotel yang kami pergi setakat ni..

Mutiara Hotel Johor Bahru
adult - 105 children 65

For this year, range of food not too different as 2015..still the same..but a lots of choice..cuma tis yr ade teppanyaki n spiral potato compare last year wedges..dessert mcm tart for this yr tak meriah mcm tahun lepas.. goreng gorengan siap ade durian goreng..but for the main dish asben review tak brapa sedap compare to last year..overall range of food bolehla..maybe we are booking jam 3 same day so our place lil bit ..our seat kat capri restaurant..tu kot mood nak makan mcm terbatas coz u need to walk bleh tahan la mana uolls with kid nak amek makanan nak control kids kan..hehe..gambar food tak sempat snap coz nak amek food pun jauh..ngap ngap then finish.. cuma sempat snap kids pics..




HOLIDAY VILLA JOHOR BAHRU
Adult - 105  children - 68

For the second week kami try n error the brand new hotel in Johor Bahru..baru siap 2016 .. The buffet at level 5 if im not mistaken la..haha..Kali ni masa masuk ada wow factor sikit maybe the layout of buffet tu simple n the food not too crowd..for those who like masakan kampung..yeah tis is the right place..the chilly beef, paru sambal mmg heaven on earth..pedas sedap memang macam orang tua je masak..haha..for dessert yess they have puding roti..my favourite ni..as usual main course dia nasi arab mandy ,kambing golek ,satay , gorengan tetap ade durian goreng..utk yang suka traditional malay cuisine yess definitely this is the place..
FOr kids lucky us dapat voucher n price for kids with voucher rm55..the hotel provide surau as well ..no need to worried..lepas solat u can sambung makan makan.. since we came early..so not to crowded.. i dapat few picture..










 i really enjoy the food mmg sedap..dari tak makan nasi terus makan nasi uolls..hahaha..


RENAISSANCE HOTEL JOHOR BAHRU
adult - 148 children - 68

Lil bit pricey..compare to last yr price  baru rm115. berdezup price naik..but even the price high..tetap penuh uolls..since ada la sikit duit kerajaan bagi why not give a try..coz i know renaissance food eastern western.. So i make a booking for weekend..since kids love japanese food..so to reward then berjaya berpuasa 2 weeks ok la bagi makan faveret food..yeah renaissance offer japanese food sushi n sashimi uolls..The food was superb..memang sedap..surau provide at level 3 ..ya kami bertapa sampai jam 9..haha...jahanam my diet..hahaha..kids really enjoy their food..i pun enjoy my western food..the best things i ate seaweed..dapnyerr...so for those yang minat all kinds of food this is the place..cuma range cake dia je tak semeriah mcm dia holiday villa..tapi not big deal kami nak main course..dari nasi ayam sampai mee goreng mamak kebab prata murtabak pasta seafood semua ada..but i like the apple crepe..sangat sedap..ok enjoy da pics







Okey thats all je yg kami pergi n dapat review..i gave Renaissance the best one..u buy apple then u get an apple..for me to makan makan up to the person la..if u nak makan then u go for it..if u rasa the price not worth it sound like  kalau makan pun tak sampai dats price its okey la lain orang lain pendapat..ok tu je review iolls boleh bagi for iftar 2016..

Tuesday, June 21, 2016

Cochin trip finale

31 Mei 2016

This is final entry of Cochin trip..so final entry ni banyak gambar kot..haha..last picture before we left Cochin dengan pelbagai perasaan....

Pagi tu semua bangun lepas ekon dimatikan tepat kul 8..haha..so siap kan budak budak semua..and tgk breakfast dah serve..today breakfast kami ade tose,appam n kari semalam serta chapati malam tadi.hehe.. Serius aku suka sangat tose n kuah putih tu..sedap berlemak lagi sedap dari malaysia..makan tose lebih 3 keping ..fuh until now masih teringat tose dia yang sedap tu..tiber kecur di bulan ramadhan..


masa ni nak promote sambal itam so gambo sambal itam ade..tu tose dia lembut n sedap..ayoo ngences
 ni pembantu tukang masak kukur nyiur masa ni






Sebelum boat sampai ke jetty sempat la shot few pics kids..masa ni dah settle breakfast. Kebiasaan semua houseboat waktu check out dia adalah jam 9 pagi..so kami sampai jetty kul 8.30 pagi..Shot shot gambar..dengan crew houseboat..walaupun houseboat so-so tapi crew dia excellence..sporting..
Sebab awal lagi kami telah buat free n easy itinerary..kali ni nak beli lagi saree yg tak cukup..harharhar..then nak beli kerepek..driver mmg dah terpacak tunggu weolls..

family trip 

Kami gembira sebb service yang baik jadi dpt la cover rasa tak best masa  tu..so kami meninggalkan houseboat dengan 1000 pengalaman yang tak dpt dilupakan..Our journey continue to da kerepek pisang place..haha..


Jesh ni mmg tau tau je kiteorg mmg nak muslim punye tempat..apa salahnye bantu membantu business orang muslim kan.so dia drop betul kat depan malabar bananas chip.mmg kepek fresh dia goreng situ..asben iolls ingat orang goreng pisang goreng..wakaka..sekali kerepek daa..so kat sini aku beli 2 type of banana chip jer..satu salty satu manis..yg manis tu tak la manis..plain je rsa..ok la rasa mcm kerepek fresh johor pun ade..harga 1kg tak silap 300rp so kami beli 1kg manis 1kg masin 1kg kacang kari tu.,n dodol dia..haha..boleh gitu

sambil beli sambil test makan 

Cuaca masa ni dah hujan renyai renyai..mr Jesh bawa pergi alleppey beach tak tahu apa nama dia..tengok ombak besar sangat..mana taknye hindi ocean uolls..tanya juga kat jesh boleh mandi ke..dia cakap tak boleh..pastu tanya tempat ni kena tsunami tak..dia ckp tak kena..yg kena belah tamil naidu sana...ya lah sebb ni belah south west india kan..yg kena east..

pantainyer musim hujan

Takturun pun weolls..then terus proceed ke tempat shopping saree..hehe..as usual tetap bawak ke fort cochin..kami debar juga kot bawa ke kedai yang sama..tapi tak..haha bawak kedai lain..kat kedai ni tertutup dan banyak pilihan blaus..cantik cantik..saree fixed price..n mahal sikit dari first kedai yang kiteorg beli dulu..tapi last last dia keluarkan saree yang mcm kat kedai lama..weolls beli juga baju utk kids..n iolls pun beli juga blaus dia..nak pakai kain jenis transparent tp sejuk je,,hehe..

design dia mcm songket bunga tabur



 lagi banyak pilihan blaus cantik cantik kat sini
Sarah pakai baju tradisional ni iolls beli

Memang kedai ni pun owner dia muslim haha..pandai si Jesh ni mmg bawak tempat muslim semua..dah settle beli ni..DIeorg request nak  beli mangga..beli kat Marine Drive..sebelum ni kan nak pergi tempat tu tak jadi hari ni mmg si Jesh ni bawak kami..tak turun pun lalu je...



Sambil sambil tu cuci mata tengok butik besor besor ..kedai tepi jalan ..aktiviti manusia..then terus ke hotel di airport..masa pergi ke airport ni jalan dah mula lebar lebar sikit..n mengambil masa less than 30 minit..the hotel mmg dekat betul dengan airport..

Urusan check in dibuat oleh en suami..n kami minta jesh tunggu kami la kul 8 anto kami ke airport..n masa tu baru bayor balance last payment.Disebab mmg polisi hotel  kena amek 3 bilik jugak..n syukur bilik weolls pun dekat dekat sebelah depan depan n hujung sekali serta berada di level yg sama..so tak perlu berlift bagai..disebab aku book pakai booking.com so yg tu kena bayar full..yg lagi 2 tu dpt harga murah sebb nak dok 6 jam je..

Bila masuk bilik mmg kali ni baru betul standard hotel n bilik yang iolls nak..kecil pun takpe tapi menepati standard..bila dok hotel ni barula iolls realize..supposed our itinerary start dengan munnar..then baru last day from cochin to airport..aiyoh but its okey next trip hubby n opismate kan dia boleh buat trip camtu..





So atas tu view bilik iolls..selesa sangat..so operasi pertama..mandi lama lama..refreshkan balik badan..room rate dia iolls tak ingat tp afforable la ..sebb belom lunch trus order room service..makanan dia mmg sedap sedap..dan makan take a nap update apa yang patut..kemas balik beg..tambah bagasi..Time fly so fast bila dah masuk kul 7..solat jamak siap siap..n now we r ready to airport...

Masuk airport sangat mudah..custom tgk passport cukup dah masuk..mudah sangat..pastu singgah whsmith tu sebb ade jual keychain beli la yg 5 bijik tu..keychain yang besi mahal..beli utk diri sendiri..hahaha..duit masa ni dah tak byk tinggal dlm 3000rp abiskan abiskan..
 mak jemah macam pokok krismes




Masa ni gate belum open lagi jadi melangguk la japz..dlm jam 930 mcm tu baru gate buka..dan baru jumpa melayu..okey old ladies dengan anak bujang..the anak was very warm while her mother ehh orang senyum buat bodo..k fine..ingat p india jumpa orang malaysia warm warm heart..sekali...tak mcm gi korea mmg jumpa malaysian senyum2 except yg kat nami island tu family tu wat bodo..tah aku pun tak paham..

Perjalanan pulang mmg smooth even masa landing pun cantik..dalam flight balik ni byk seat kosong..so lega la sikit tak berhimpit..n makan nasi lemak la aku sedap betul makan nasi lemak..haha..rupanya perjalanan pulang food was limited..jadi bertabahla makan apa yang ada..flight patut gerak jam 1150 tapi aku rasa dalm 1140 dah gerak..sebb tak ramai orang pun..

Kami touch down Malaysia jam 6 pagi..huwagh ngantuk ..semua kena berjalan ke main terminal sebb takde buggy okeh..haha..n check in bagasi utk domestic flight..settle check in semua..jalan lagi ke terminal domestic..haha..

Tepat jam 750 domestic flight ke JB...dalam ni aku baru ngantuk terlelap sekejap..sedap betul tido..haha..sampai JB kul 830..


Ya sampai umah pun dalam jam 10 pagi kemas kemas mandi semua then pergi lunch..fuhh,,lepas lunch semua terbongkang..hahaha..sempat la basuh baju 2-3 trip sebb malam tu kena teman en suami pergi Kl dia ade meeting kat sana..gile kan..tak reti penat..

Okey berakhirla trip kami utk tahun 2016..Iolls tak boleh nak komen pasal india lagi sbb iolls baru sampai cochin kan..nak compare compare tak reti..tapi sejujurnya cochin takde bau bacin..orang takde kencing merata rata, the toilet was clean..tak kotor mana lah..cuma kalau pergi india better mineral water tu mencukupi..

kami menggunakan perkhidmatan Mr.Shabeer dari syarikat greenbird okey dia boss..nak contact sila pm tepi atau email..perkhidmatan dia murah..utk whole trip ni transport n houseboat 31500rp lebih kurang rm2000. Untuk 6 adult 5 children.kalau lagi sikit lagi la murah..
tips ke cochin iolls suggest siapa nak p cochin nak travel boleh guna route

COCHIN  - MUNNAR - THEKKADY - ALLEPPEY - COCHIN 

ACCOMODATION

route ni lagi reasonable . Kalau flight iolls pagi terus ke Munnar hari yang sama..kalau flight malam iolls suggest dok kochi-flora-airport-hotel. area hotel ni dekat dengan satu food court kalau malas nak berjalan makan kat bilik pun boleh tak mahal mcm hotel malaysia pun..sebb big portion kan.. 

Untuk hotel area cochin uolls boleh review mana mana hotel yg berada di M G Road..jalan ni mmg byk kedai n butik butik saree..iolls dok dunes kalau uolls nak seangkatan dengan dunes abad hotel pun ok dia mmg main road betul..

Bagi di Munnar  kalau sesiapa nak more to nature boleh dok area iolls dok  mcm Munnar Tea Country Resort, Panaromic getaway, Swiss county resort  hotel hotel ni mmg kat lembah ladang teh n view dia mmg cantik  cuma dia jauh dari city of munnar la..

Kalau yang nak dok town boleh try dok Silvetips hotel, Munnar tea county resort, ada satu hotel kat simpang tea county tu iolls lupa..

tips houseboat better cari sendiri..haha puas hati..

oh ya orang kat cochin ni jenis tak mintak tips pun jadi ikut suka ati nak bagi ke tak..weolls bagi..walaupun dia tak mintak..

Cuma trip ni tak cukup masa utk ke thekkaddy..mungkin satu hari nanti nak pergi thekkady nak rasa duduk kat treehouse plak..okey habis dah kisah cochin..insyaallah kita bertemu lagi suatu hari nanti..






Cochin trip to Alleppey Part 5

30 Mei 2016


Yeah pagi ni bangun ready untuk our next destination..overnight @houseboat di Alleppey..Sebelum ni dah baca review tentang houseboat.Houseboat kat Alleppey ni bergerak..expectation aku mmg high la sebab iolls dah ckp kat Mr.Shabeer nak luxury houseboat..so dah bayangkan la yang indah indah..but i know houseboat in Kashmir more cantik kot dari traditional houseboat in alleppey ni..

Today breakfast as usual same as yesterday,but tis time goreng pisang non hado..so eat what u can eat..n guess what? Today we meet the staff who can spoke malay..yang keje mydin tu..hehe..he's very helpful.And once again i ask him about the best kerepek pisang in kerala..betul la dia pun cakap kat Alleppey..hhehe..

last day to remember


ni la mamat yg boleh cakap melayu tu..nama dia pratap kot..haha kena tgk card dia..

So kami settle urusan check out just nice kul 8.30 pagi..Jesh pun dah tunggu..so its time road to alleppey..Perjalanan turun dari Munnar melalui route berbeza..tapi berjumpa balik dia satu persimpangan ..haha..simpang tu la yang ade restaurant kiteorg lunch masa mula mula sampai Munnar dulu.
 map perjalanan kami ke Alleppey ataupun Alappuzha


Driver target untuk sampai ke Alleppey lebih kurang jam 2 plus plus sebb masa tu adalah masa check in untuk houseboat tersebut. Masa ni cakap kat driver nak singgah cari coklat ,rasa mcm sikit je coklat yang dibeli tak cukup..hehe..tak dapat nak belikan benda lain belikan coklat je la..

Alhamdullillah driver ckp nanti akan lalu tempat coklat haritu..haha..suka kami..so masa tak ambil lama..zup zap zup zap settle dalam 15 minit..so trus kami memulakan perjalanan menurun bukit plak..layan la gambar road to Alleppey di bawah...









Sepanjang perjalanan ada yang iolls terlelap..ada yang tgk jalan aktiviti manusia..kali ni mcm cepat sikit masanye..dan dah dekat dengan alleppey hujan menemani..utk ke houseboat iolls dah siap siap asingkan pakaian untuk dipakai dalam houseboat..teruja sungguh nak duduk dalam houseboat..dalam keterujaan tu satu benda kiteorg terlepas pandang..iaitu mineral water..patut kena beli banyak banyak mineral water sebb quality air kat sini tak brapa nak baik..

Perjalanan yang lancar akhirnya dalam jam 2,30 kami sampai kat jetty utk menaiki houseboat..speechless tak seperti yang digambarkan..hmm..so one thing iolls belajar ..houseboat kena cari sendiri kalau org carikan mcm ni la jadinya..tak menepati spefikasi..tapi okeyla takdela teruk sgt cuma dari segi kebersihan ok lantai bersih cuma bilik agak mcm tak terurus mcm terbiar ..gitu..since iolls harapan tinggi trus takde mood nak amek gambo bilik..hahaha..



Mr Jesh the driver tunjang betul dia ni..masa ni nak p kat houseboat





 our lunch



Untuk houseboat ni semua dah termasuk dalam bayaran..lunch dinner,breakfast n minum petang..masa mula sampai kami dihidangkan dengan refresment air oren..oke la..basahkan tekak..sementara meninjau dlm  bilik semua aku ambil bilik kedua..water sources air utk mandian ni aku konpius dtg dari mana..rasa dari tasik tu..hemmmm....sebb bila tadah airnyer keroh..tp utk masak kami tgk dia ade bawak botol air besor besor..

Sementara tunggu lunch mmg masing masing lapor dah sebb dah dekat kul 3 lebih masa tu..so nasib la ade pizza so melantak la pizza..sementara lunch terhidang..lunch harini ok la makanla dengan berselera..haha..dah lunch rehat rehat..pastu planning nak buat ayurvedic.

Lunch kali ni mmg traditional kerala cuisine la kot..the taste was not bad la ..first time makan beras kerala yang butiran besar besar..sebb masing masing lapar mmg semua makan diam tak berbunyi..lepas makan santai santai..oh ya sebab iolls tak brapa sedap hati dengan keadaan boat ni kebersihan kat bilik celah2 almari toilet kat celah celah ..ehmm mcm weolls je yg guna houseboat ni sebelum ni houseboat ni takde customer..fuhh..sangat cerewet..air cond plak akan dibuka pada jam 9 malam..hemm ni bukan luxury houseboat ni adalah deluxe houseboat.. price untuk houseboat 3 bilik ni adalah 12000rp ..cuaca a lil bit bahang..nasib la hujan jadi tak rasa panas sangat..okey la kan..tapi ada baiknye jugala..katil dia selesa la..haha..walaupun biliknya kecil..






Masa boat tengah berlabuh secara perlahan..sempat la tgk katalog ayurvedic..so weolls semua decide nak buat treatment lagi..terutama nya iolls..iolls takpuas hati masa buat kat munnar sebb minyak tu tak panas..pastu ingat nak p pasar konon nk cari seafood kot malam tu bleh makan lain sikit..mcm blog blog yang aku baca yg mana dok houseboat ade yang beli seafood kat pasar..

So buat la ayurvedic kali ni dpt dengan makcik..sedap sampai terlelap..tapi tk selesa sebb tempat baring dia papan plywood..haha..sakit tongkeng nak oii..dasar nak tempat empuk je kan..kali ni minyak yg mengalir kat dahi mmg terasa hangat..kos utk ayurvedic tanpa massage dlm 1100 rp tak silap aku ke 1300rp tak ingat dah..kalau skali massage dlm 2100rp ade yg 3000rp siap dia mandikan lagi..pitam ko nak mandi bogel...

Selesai buat ayurvedic tu p pasar..rupanya bukan pasar kedai runcit ok..mahal juga harga udang galah dia 8 ekor 1200rp..ikut ekor plak..last beli ikan ngan udang kecil..malam tu menu nak buat sup ikan ngan prawn butter milk..nak beli jajan pun mahal double price tu..tk payah..so balik houseboat dihidangkan dengan jemput jemput sayur dan teh sedap..

Malam tu me n sil masak kat dapur..okeyla dapur bersih menepati piawaian..haha..tapi dapur sangat traditional ..hehe..masing masing minta org tu nyalakan lampu..kuali plak berat..fuhh masak ala ala jer..

Dinner malam tu meriah lauk kari ayam kerala..sangat sedap..nasi sup ikan ,prawn buttermilk,sayur sambil tgk movie dvd..nak tgk second movie dh sangkut sangkut..malam takde aktiviti apa sangat..nak lepak pun tak selesa sgt..so end up lepas dinner tu sekejap dah masuk bilik..malam tu baru buka ekon..fuh sejuk plak..sepatutnya sorang tido ngan nenek tp semua nak satu bilik..so nasib ade extra bed minta bedsheet ngan extra bantal .

Malam tu terpaksa juga buka data utk book hotel kat airport..sebab fikirkan our flight 11.50 malam tu..merasa ko nak melanggut kat airport..sian kat kids..so lepas bincang ngan asben n kira duit pun ade balance weolls decide nak dok hotel kat area airport setelah gugel trus book hotel floral airport cochin..at least boleh la mandi membilas sekali lagi..hahaha..ni penangan ayurvedic tu la berminyak rambut cuci 2x pun tetap tak best..

Okey utk last entry boleh uolls ke cochin-trip-to-munnar-part-4.

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...