Saturday, March 26, 2016

Cuti cuti vietnam

assalamualaikum..
long time no blogging,..as usual ade kelapangan ni boleh la kita hapdet percutian ke vietnam..dah lama pun pergi masa school holiday bulan 6 tahun 2015..plan asal kami nak pergi first week of school holiday..tapi hajat terbantut sebb encik suami ade exam..so nak tak nak kami pergi la second week...waaa dah setahun berlalu..so aku akan cuba la refresh balik cuma kali ni pemalas lipas nak transfer gambar dari dslr..apekahhh ...disebabkan aku ade kelapangan ptg nak syahdu ni coz mr hubby oustation sampai selasa..so takde nak kluar jenjalan cuaca panas ni..ahakz..ok lets begin da story..flashbackk yawww....

6 june 2015
Perancangan utk ke vietnam ni takdela rasa mcm excited sebb kita tahu flight pun tak lama dekat je pun..lepas tu keadaan cuaca pun lebih kurang sama dengan cuaca malaysia jadi nak prepare dari segi cuaca pun not worth it..cuma kami aim percutian ni nak santai santai sambil shopping..kami bergerak tengahari dlm jam 12 lebih penerbangan dari johor bahru ke kuala lumpur..btw yg ikut bersama kami adalah mak n ayah aku serta my family la..kali ni tak bawak mil n fil coz kami ade perancangan lain..n kos jimat sedikit..hehe.. Di sebabkan transit yg panjang lebih kurang 5 jam..so we are decide to lepak kat sama sama hotel klia..at least bolehla baring baring..Kali ni kami menggunakan perkhidmatan MAS utk domestic flight dan Vietnam Airlines utk international..Serius masa gi korea dulu rugi tak amek VA mmg murahh..murah dari AA sekiranya tak add on apa apa..

Pagi tu kami bertolak jam 1205 pm dan sampai di KLIA jam 1250pm..disebabkan dah book sama sama hotel sementara flight ke vietnam jam 8 malam so dpt la melunjurkan kaki baring baring..ayah aku siap tido lagi maybe penat drive dari kuantan ke jb tak hilang lagi..


Sama sama hotel ni okey la not bad small room jer..pastu ade buggy yg pick up kami sampai pintu masuk..so dah rest bagai..jam 5 plus plus kami pun bersama sama bergerak ke international departure..for the first time la guna perkhidmatan vietnam airlines ni..walaupun pun seat dia buruk sikit tapi at least la dia selesa dari AA..tak kisah la total kami bertujung around rm1700..4 adult 3 kids..mana nak dpt kan..sebb dah lama tak ke International departure KLIA ni..rasa mcm jakun skit ..wakakak..last time 2012 masa p UK tu..masa tu flight pagi..jadi tak sempatla nak jalan jalan area airport..yang ni siap sopink before fly..hahaha..
 keseronokan Miss Yaya naik flight last gi korea baru dpt naik flight ye


So hasil dari borongan en suami telah membeli camera go pro..tah dia yg beli aku tak sempatla nak tgk brapa harga n the function of go pro tu..haha..tak ingat dia beli kaler silver ke black..ayoo..tapi yg tau boleh buat video n gig besar..kot la..


me and the bongsu 

 litle Miss Sarah on the go..while waiting for papa weolls main hp samsung kat situ..


Orait settle beli belah kiteorg dinner kat DOME..dinner ke mengopi ke..tah semua all in one..bila naik airlines yg bukan tambang murah..hati dah terfikir food..harap boleh telan la..haha..aku dah request 2 wks before for halal food ngan airlines ni..
 cantik jugak colour of the plane..blue mcm bas kilang tu..tapi lagi soft la..ayoo..jgn kecam aku 


Oh ya..sebelum berangkat ke Vietnam ni aku dah beli kasut sport utk si Sarah ni..by the time nak fly aku jumpa sebelah jer..hangin pun ade sakit ati pun ade..takkan nak beli kasut baru..so merasa la ko nak pakai slipar ala ala crocs frozen..risau jugak kot dia tak selesa..tapi alhamdulillah..cuma mak dia la mcm terkesima tak bleh travel with style kan anak anak..ko budget ank ko ala ala cik ta kan ..wakakaka...

Okey bermula penerbangan ke vietnam mengambil masa 55 minit plus minus time malaysia dlm 2 jam la..tp sebb masa vietnam awal sejam dari waktu malaysia..aku tak adjust jam pun malas..sebb sejam je kot..kalau berejam jam aku adjust..dah naik flight as usual lepas setengah jam makanan di serve..sebbkan die terlepas yg food aku request tu..mendapat la aku hidangan sama ngan orang lain..cold salad je aku tak makan takut daging ape tah..hahaha..okey la not bad la..kalau diet makan mcm ni harus kurus..kek tu tak abis siap bungkus bungkus masuk beg..dengan harapan nak makan kat bilik nanti..so flight smooth..
dinner inflight okey la free kan 

Sampai bumi HCM baru tau airport dia mcm tgh bandar..nak mendarat nampak la bandar..hahaha..tp first impression ok lah..tak nampak bangunan tinggi tinggi..aku dah deal dengan hotel utk amek airport transfer so settle jer bagasi driver dah tunggu..okey la kan..tp naik innova semua sekali..merasa la ko beg besar.. dekat HCM aku book hotel Len Thanh  jarak dlm 200m ke pasar ben thant. Ikutkan kiteorg settle check in tu aku n husband nak melawat kawasan tgk mcm mana..singgah night market tapi ade sesuatu yang berlaku..mmg aku serik nak dok hotel budget dahh..

Hotel ni aku tempah thru booking.com ..just nice aku tempat family room yg ade 2 katil besar n 1 standard room..lagi sebab aku pilih hotel ni dia serve halal breakfast..but bila je kiteorg sampai hotel ni dlm 10.30 pm..boleh boss dia ckp kita kena dok hotel satu lagi..vavi la..sebb hotel ni penuh..hey aku booking 3 bulan awal kot..takkan ko tak bleh arrange bilik..mmg aku nak carut..tgk mak ayah aku penat..dia cakap dia bagi 3 bilik kat hotel satu lagi..hotel tu jauh sikit la dari ben thant..aku ckp la aku tak nak bilik byk aku nak bilik besar..lepas gaduh plus minus husband aku sound so dieorg ckp ok malam ni jer aku dok hotel tu esok aku kembali ke hotel ni..mlm tu aku jalan cari bilik ngan ayah aku..but biasala last minute ko baru sampai apa yg ko expect hotel ade tapi rege mahal..alang alang mahal baik ko duk 4 star hotel..worth it kan..

Sian mak ayah aku..especially ayah aku nampak penat sangat..so malam tu terpaksa kiteorg berpecah..asben yaya sofyan in other room while aku sarah n mak ayah aku dok bilik lain..takde tingkap bilik tu sampai subuh pun terlepas..bilik asben aku ok la mengadap jalan ..hotel tu ok hanya wifi dia je kuat..tp bilik aku tak puas hati sempit..rapat sangat..ak..hehe..sebab penat sgt ko 11.30 baru settle semua..
ni rupa bilik tu..ko sendat queen n extra bed tu je ruangnyer..no window okeh

7 June 2015
Pagi tu kiteorang breakfast dulu kat situ.. padan la ramai orang..malaysian rombongan..tu yg penuh sampai kiteorg kena dok hotel lain..hmmm..tempat kecik nak makan pun ala ala..dlm masa tu dok tgk ade restaurant singapore sebelah hotel tu..halal cuisine..so asben dah berfikir fikir utk lunch kat situ..Lepas sarapan kiteorg pack barang semua n bawak ke hotel Lient THant tu balik..tinggalkan bagasi kat situ..pastu semua ke pasar ben Thant..first round just window je tgk harga beli sikit je..disebabkan prada lace tgk in masa ni beli la jugak sikit..since anak murid pun kirim ..okla..beli la jugak..

Settle kiteorg check in bilik..alhamdulillah baru la puas hati dpt bilik yang selesa walaupun hotel budget..
ni bilik yang aku tempah mana tak aku amukan puaka 

Tengahari tu kita lunch kat sebelah hotel tu..bayaran usd..byk jugak makan siap tapau bawak balik bilik..oh ni gambo amek lepas anak aku pow bapak dia kat ben thant..so aku decide dlm kul 3 nak p sekali lagi pasar ben thant tu..since ayah aku tak brapa sihat..aku n mak aku je mereapeat ke ben thant..gile gigih ko gi sopink kain kali ni asben ckp beli lebih sikit..so beli la lebih tapi nasib baik la dia ade penghantaran kat hotel takdela aku ngan mak aku mcm pokok krismes..kakakkaa..

Siap beli lotus seed lagi..mak aku ckp sedap..mmg sedap nasib beli..gigih sopink..mcm kartun..kul 5 settle la 2 beranak ni balik bilik ..haha..Sempat la singgah beli telekung..mak pun beli buah semua..stock since kami pun takde masa yang cukup..so amek bayar..takde nak pergi lagi..


hasil tangkapan cotton ngan prada lace

Malam tu ajak dinner kat muslim food di restaurant Basiroh..Mak aku surrender but ayah aku ok la nak ikut..tp mcm dia pun restless sikit..so we tapaw la makanan utk mak kat bilik..btw..the food ok la but dia punye bingka ubi sangat sedap..aku tak beli byk la just makan kat situ..the price mahal..mcm biasa mana mana halal food kat oversea mmg mahal..tp tis one aku rasa patut jgn la overpriced pastu service lembab nak mampus..almost sejam tunggu makanan..tapi kiteorg takde choice..so hadap la
 kopi vietnam ni restaurant singapore sebelah hotel
 tudung


So malam tu tidolah kami time lapo makan food yg kiteorg makan masa lunch kat restaurant singapore..tu pun mahal jugak harga food dia sebb usd kan..kami bayar guna usd..utk restoran hajjah basiron guna rm.sopink di ben thant guna RM..


8 June 2015
Okeh tak masyukk la kalau gi HCM kalau tak melawat tapak bersejarah..so utk hari ni aku telah book tour dgn Haniff..dah deal satu malam akhirnya dpt kata putus all include tour to Chu chi thunnel ngan singgah kat butik maria..Kiteorg amek pakej start kul 9 pagi..lepas breakfast naik van ke chuchi..disebab kan aku dah tempah awal utk 4pax dewasa n 3 kids..so harga dah fixed ..85 perhead..tp aku tak ingat utk kids dia charge ke tak..but still kena bayor full walaupun cancel 1 pax last minutes.

DIsebabkan ayah aku tak sihat..so dia decide to stay kat hotel..risau jugak..ingat mak aku tak suka jalan jalan tempat ni..sekali dia nak gi..haha..aku ok je..so bermulalah perjalanan ke chuchi tunnel ni..cuaca jgn cakapla panas giler..seperti biasa la mula sampai dengar sejarah..pastu bawak gi tgk tunnel dia..test..aku tak test sebb aku sedor diri lubang tu cukup buat aku lemas..wahaha..tp my husband n yaya serta sofyan test masuk dlm tu..asben ade pakai go pro dlm lubang tu..so gitula..haha
pas dah masuk dlm lubang tu kiteorg di serve kan ngan ubi kayu cicah kacang n gula merah..ok jer..ade juga org malaysia yg tak pernah makan ubi kayu which is aku sgt weird..ko biar betul..tgk takde la dressing urban..opps termengumpat..takpe la..at least ko rasa ubi kayu vietkong..asben siap beli topi hijo vietkong tu..2 satu utk dia  n satu untk sofyan..hahaha..

 asben n si bongsu

 mak aku
taklimat sejarah..aku tak leh concentrate sebb panas giler..
 ni la ubi kayu dia


Pakej Hanafi ni including dengan lunch..kiteorg singgah kat restaurant ape tah tepi jalan otw balik..tak sedap okeh..worse..ayam dia manis..aku boleh telan kerabu mangga tu je..lain out..terkulat kulat semua makan..even mak aku pun..ayooo..mmg serius la kembang jadi tekak.. 

Nasib baik tourist guide yg bawak kiteorg ni admit la makanan dia worse..hahaha..pastu die bawak kiteorg ke butik maria..kat situ aku lupa amek gambo..aku ingat nak cari la baju raya utk lelaki tapi takde kesudahan beli baju ready made n jubah..belikan tudung shawl jugak..kat siblings few baju bling bling kot nak jual..pastu sebb rushing nak ke ben thant balik sebb ade kiriman kain jadi settle maria butik pergi hrc..asben je turun..dah settle baru balik ..tis part aku lupa either balik hotel dulu ke or semua turun gi ben thanth..aku rasa mcm shuttle tu drop kiteorg kat ben thant..barang barang dieorg drop kat hotel..serius aku lupa..yang aku ingat kiteorg gi sopink kain tambahan..n mlam tu dia hantor kain ke hotel..

Malam tu kite dinner lagi la kat basiroh complain mahal pun gi jugok makan situ.wakaakaka..kali ni aku n asben jer..kids tinggal kat bilik mak aku jaga..so lepas magrib aku n asben beli bagasi baru..memula belikan mak aku.,pastu belikan utk dirii sendri..ahakz..2 big baggage..full..mcm sardin..kali ni dah fikir no no hand carrier jadi mcm korea trip abiss...kali ni nasib aku baik bingka ubi tu ade lagi so beli byk ade dlm 10 keping..gile tamak..

Balik bilik kids dah tido..around 10 plus jugak la..haha..

9 June 2015
Orait dah last day..pepagi siap siap lepas sarapan..kita orang sarapan kat restoran sebelah..haha..so kali ni naik 2 taxi since bagasi dah beranak pinak..aku tk ingat flight kul brapa tapi mcm kul 11..



The flight was smooth juga..until ade incident emergency on flight..ayah aku sakit tiber mcm tak sedar kira pengsan..kan tulis tak sedar diri lain plak bunyi..masa tu kiteorg tgh makan..fuhh mmg cemas...turun je pesawat while waiting for our connecting flight bawa di ke clinic dlm airport la..seem kami yg bawa mak ayah berjalan totally kami kena bertanggungjawab atas apa kemungkinan..kebetulan siblings aku pun holiday trips so aku ckp kat mak aku no need to inform mereka sampai kite safely arrived jb..sebb tak guna pun coz dieorg not around kl..takkan la nak susahkan dieorg kena settlekan mak ayah aku kat kl ni sedangkan aku yg bawak dierg berjalan..so kata kunci kat sini tanggungjawab .. 



Lepas settle hal semua alhamdulillah ayah tahan la sikit doc ckp hernia dia dtg n need further diagnosis bila sampai jb..siap ngan surat..so will story in next entry..so kami selamat sampai jb ..penat risau semua ade..malam tu kami standby je incase apa apa trus bawak ke hospital..dah tanya asben dia ckp kpj n he will settle all the bill.takpela duit boleh cari ayah aku sorang ni je wehh..i love you daddy..nanti kite sambung next entry about ayah..

No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...