Saturday, May 21, 2016

Bangkok Trip

Holla..since this year more travelling so i will update one by one..for the year of 2016..this is our first trip..upcoming 2-3 more trips..insyaallah..Okey lets begin the journey..

We are make a final desicion to buy a ticket less than 2 month..but the planning since january..alamak not confident to blog in english..haha..so kita rojak malay bi..maybe someday kot will blogging in english..kakakakaka...

Okey supposed kami rancang utk bercuti for 1st may since cuti panjang sikit..but tis is not only family member trip..asben with officemate sekali..jd ikut planning officemate..i am so worried nak cuti hari ahad..but for me dari januari to mei i tak pernah amek cuti..so possibility untuk lulus is 80%..i apply cuti awal april lagi..and the ticket beli awal mei..syabas..haha..we go by MAS since 5 of us less than 2.5k..kalau AA same around 2.3k not including bagasi..so? think wisely to choose which aircraft that u thinks afforable n comfortable..aite? THis trip  me packing cloth tak byk coz kami dok apartment yang provide washing machine..so enuff la 2 persalinan..but guess what i forgot to packing Yaya punye tshirt daa...sofyan too..but tak mcm yaya..nasib anak 3 kalau 4-5 mcm mana la nak travel lite ni..I done packing semua a day before we left..byk benda yang first time i buat utk packing kali ni..contoh si kecil sarah still bottle feed..me cannot budget dia minum berapa byk..as usual i pack instant food,milo,nestum,susu,gula,sardin,beras pun ado tp sekilo je la..tak byk..basmathi plak tu..hehe..kut muak makan beras siam kan..ok abis packing thinggy then we go to our trip..yeah lets begin the journey...

12 May 2016

Today is the day..i balik keje as soon as possible..tp before balik tu..amek kids utk amek gambar for visa utk next trip..end up arrived rumah around 2.30 plus plus..our domestic flight jam 4.50 ptg..so siap siap last packing..yeah its time to go..kami bergerak dari rumah dlm jam 3 plus plus ..after check in bagasi semua dlm jam 4..jugak..biasa la bila travelling mcm ni me not selera to eat..so skip dah my lunch,,but we eat la kat kopitiam makan roti n drink milo ...departure domestic ok smooth..tp hujan n bergegar gegar pesawat..sampai kl dah dekat kul 6..settlekan kids semua then next to international departure..nasib la tak perlu naik train..so no need to rushing..so kami santai santai kat oldtown kopitiam..the food was terrible..mmg tak jaga kualiti langsung..compare dgn cawangan dia yg lain mmg sedap..patut kat airport la dia jaga kualiti..apa daaa... so baru ade selera nak makan nasi..ingat nak makan kat flight..since hubby said do not expect good food dlm MAS..late MAS food tak sedap..so dari rasa keciwa lapar..makan jela kat kopitiam ni.. Our flight 8.15..while nak boarding si sarah memerut..ayoo..dah le kena kluar balik n scanbalik..so we the last person yg naik kapal..hahaha..sarah ooo sarahh..dlm flight sejuk n pesawat takde intertainment..so..tido la budak budak..food serve pun tido lagi..kami diberi pilihan roti jala n meehun goreng ..i choose both la for kids..tapi kids tido..tak sangka boleh tapau..lantakle..since dia serve dh pack already kann..roti jala is not bad..tpi kari dia masin gile..haha..boleh kena darah tinggi la camni..betul la food dia dah kureng sedap..last time iolls gi bangkok naik MAS 2006 the food was nice n sedap..tak sangka totally different..but dari takde kan..we safely arrived at suvarnabhumi airport dlm jam 11.30 ..thai punye masa 1030..tp yg kelam kabut..kids dah exhausted already..and arrival form baru bagi masa masuk airport..fuhh buang masa..apsal tak bagi dlm flight..kalo sorang dua nak isi its ok..ni 5.nasib 5 kalau 10 pitam la..sampai dok kerusi bersila okeh nak isi form..n si yaya membese je..airport no pipe okeh..so pepandaila kreatif kan diri anda nak cebok camne..hehe..settle isi form tu dh 12 lebih..tuhan je tau penatnyerrr...another big things plak nak melepasi imigration thai..beratur panjang berlingkor lingkor okeh..since ade kids with us..dpt la fast lane.alhamdulillah..dipermudahkan..n imigration sgt baik.aku dah bayangkan jumpa immigration yang kerek..semua settle dlm kul 1 a.m jugak..time to get transport to hotel plakkk...
 budak excited masa kat senai airport
again sarah..


Since not just us on tis trip..jadi the hotel must be win win la..ikut price yg afforable..the hotel was viva serviced resindence ,sukhumvit 93..haha mmg la area sukhumvit tp jauh dari city centre..since dah dekat 10 tahun tak jejak bangkok me cannot imagine the traffic semua..as usual mula sampai cam lost utk cari taxi..last last gi je bawah cari taxi n naik..orang taxi la blur nak cari location..but the hotel n airport tak jauh..masa kita naik tu dah 1.00 am plus plus n sampai hotel dlm 1.30 am camtu..kids mmg dah tido kat sofa hotel..check in pun smooth..staff hotel very helpful n peramah..jarang aku jumpa staff yg warm mcm ni..slalu nye kalau check in late night mcm ni staff sikit moody..mcm kita lak kaco dia..masuk je bilik alamak sikit kecil asben cakap compare to da picture.tak la kecil sgt ..satu apartment 2 bedroom ni dlm rm500 semalam..semua lengkap..wifi laju berdesupp..tv channel variety..yess we go for holiday bukan for watching tv..tp nak jugak bagi tahu..dapur semua lengkap la..cuma location mmg jauh ..kalau pakai skytrain aku rasa no problem coz mmg 2-3 minit jalan je..n less hectic sebb bangkok ni highway pun jem..kalah kl..for those yg nak less hectic nak jimat duit dari p nightlife..haha tis is the place..but makan mmg susahla..since neighbourhood takde any halal restaurant..tp dekat dgn family mart,seven eleven n market..no problem je kalau uolls nak masak makan kat bilik..later i story about halal food in bangkok.

Finish check in..sampai bilik first thing i buat prepare maggie hot cup n air panas for kids n hubby..celik cerah plak mata budak budak ni..lapar katanya..sik baik la tapau makanan dlm MAS tu..sebb laparkan tak sedap pun jadi sedap..hahha..thanks to MAS..sebb bagi tapau..

hehe tengah sedap melayan megi cup

Lets have look gambar bilik..before we proceed to next day...since bilik masterbed dah dinodai kita snap second bed daa...okey enjoy dulu gmabar bilik

 hallway to bed
kitchenette full equipment cutlery,stove,plate etc..cooking thinggy..

depan hotel yang blur masa ni baru balik dari family mart the next day tu..hehe


family hall balcony,washer dryer outside


second bedroom

Toilet lupa nak shot gambar..tp toilet dia mmg besar n comfortable bersih siap pipe..so takde masalah nak cebok mencebok..hehehe..another facilites iron n board mmg dah ade..n best part adalah..



  provide by hotel
Sepanjang travelling takpernah jumpa la hotel yg provide benda alah ni..tu pun kalau nak kena request n kena charge kot..hehe..


ear pluge pun ado tah ade yg memekak ke pepagi..hehehe

So malam tu semua tido dengan lena dlm jam 2 pagi plus plus..the next day kami punye itinerary free n easy..supposed husband nak kluar around 9 am aku ckp make it 12 la..sebb penat kan..nanti kluar trus p lunch..


13 May 2016

Bangun pagi dlm jam 8.00 jugak tp kat luar dah cerah kul 6.00..biasala bermalas malasan..since hotel include breakfast..jadi takdela nak prepare apa apa..
sejuk dan bermalas malasan

Dah bangun tu ...sebelum ni pernah review hotel ni dekat dengan sekolah..so tak expect plak our room mengadap betul sekolah tu..so pepagi dengar la lagu siam berkumandang..hahaha..



the school in front of our room
Dah siap melawat kawasan try to sleep dah tak boleh..trus siap2 utk p breakfast..ricky la dulu food..dia..mmg as usual limited choice for muslim..if was was dont eat goreng goreng..so makan la roti dan salad buah..kids makan cereal..
bread butter n jam..cutlet fries tu aku tak makan since hubby tegor minyak dia u confident ke?




So since food limited sgt kita makan je roti,croissant..takde plak cupcake ..kalau ade lama dah amek ni pegang bawak balik bilik..yg dpt bawak balik bilik yougurt..gigihla suruh sarah n yaya pegangkan..haha..

Sampai bilik kiteorg decide nak p platinum mall..sebelum tu lunch kat silom..din restaurant..tempat our first honeymoon kakaka..yella kami honeymoon after a yr kawin kot..Thailand was my first oversea trip ok masa tu..diikuti dengan bangladesh..org melancong tempat best aku gi bangla..sebb nak jumpa hubby masa tu keje abroad to manage balik our bad financial during dat times..how so fast time fly away...

Driver sampai sharp jam 12..so kami bawa lunch kat silom..tp bad things happen..hahaha..kedai tu under construction..husband dah takde backup plan or restaurant..finding halal local food sgt susah.ade pun arab n indian food..alaa takat nak makan indian food tu kat malaysia berlambak mamak kan..so cari punye cari last end up dengan farida fatonne..area pratunam..all the way to platinum mall...kalau nak p jauh kan susah plak..so try n error..

The food mmg thai food..n the taste pedas tahap dewa..my kids pun mcm terkulat kulat nak makan..so kena makan la juga..me tak snap plak gambar food sempat snap thai iced tea..rasa ok je..mcm malaysian iced tea je..hahaha..


                                          
street food

thai iced tea
me n kiddos

budak ni suka amek gambo muncung

tengah tunggu mr driver bawak ke platinum 

Sampai Platinum mall around 2 plus-plus..masa ni blur tak explore pun semua level..just pergi kids level kat level 5..dalam cuci mata tu belilah sikit aksesori for kids..the price sgt murah..fuh ni mmg menjadi kegilaan para ibu n wanita kalau nak shopping aksesori..hehe..the times pun limited sbb blur nak beli..so dlm jam 4 mcmtu next station was hrc..hrc situated kat bangkok square..kira pratunam ni centre betul..siapa yg nak stay area platinum ni bleh dok kat novotel platinum yg attach dengan platinum mall..halal food ade dlm food court platinum mall ni no worry..farida fatonee pun dekat area tu jugak..sederet dengan farida fatone pun ade halal restaurant..so no problem..me sebb tak tahu..kalau tak pergi dgn our family konfem we took tis hotel..hahaha..maybe next time..

 direction to platinum mall
As usual kids dah besar..dah sekolah especially sofyan..ade buat perangai sikit..sampai hubby naik hangin..dia biasala nak beli itu ini..tak menyabar..kita ikut planning buka priority to buy what he want to buy..to yg dia buat perangai..kacau adik dia bergaduh..dulu travel tak mencabar sgt coz kids ikut our rules..mencabar part nak bawak p jalan tu sebb baby kan lil bit cranckyla..ni besar lain plak cite..

Okey next we go to Hard Rock Cafe Bangkok..addicted for da tshirt..so time pilih classic design je..kids pun kami belikan the shirt..





 biasa la kenit ni dengan pose dia..

So around 430 kami dah balik ke hotel..tapi traffic jam gile teruk kami sampai hotel dah 6 plus plus..fuh mmg penat..the things yang paling aku risau kalau kids demam..fuhh..malam tu sarah dah dedor..so we decide to changela location pat tido..me n sara will slept kat extra bed yg bawah aircond which is tak la sejuk sangat..sampai bilik tu buat jamak siap2..n kami p family mart across the road..tanya juga reception kot ade halal food nearby ..mmg takde..so p family mart utk beli grocery telur ,minyak ,garam roti..

So malam tu officemate hubby akan sampai around 8-10 hubby tunggu dieorg n akan kluar bawak dieorg dinner since dieorg pun tak makan..hubby ajak kami kluar..tp sian kat kids..n me pun penat..so husband je la kluar..dah beli grocery kan me masak la nasi ,and ade tomyam tak abis tu panaskan buat telur dadar..walla..suap kids makan..then tido..

Sara pun muntah..suara pun dah serak..kurang air..cuaca kat bangkok sangat panas okeh..panas dan kering..sian jugak kat sarah..since i know climate dia panas mmg pakaian semua short sleeve la..Tampal kan cool fever kat kepala dia..

14 May 2016
floating market..today tak banyak pics sebb hp aku tertinggal kat bilik..by the time nak amek semua dah turun..dari kena bebel dgn en suami biarkan je la..so nothing to storyla..cuma lil bit penat cuaca panas..dari hotel ke floating market mengambil masa dalam 2 jam mcm tu..kami gerak dlm 8.30 sampai dekat kul 10..floating market not bad..sarah tak berapa sihat..makan kat floating market pun pricey..mangkuk ayun betul..kami makan padthai,nasi goreng telur goreng air mineral 2 kos 500 bath..dlm 60 hengget mmg dia bedal betul..asben suruh bayar jela..me diam je ..lepas ke floating market kami ke railway market tu..tp masa tu dlm jam 1230 nak tunggu train lalu jam 230 mmg tak la lama  sangat..haha..so dlm kul 1 tu trus husband decide makan area chatuchak..the next destination was chatucak..


sarah mcm tak sihat balik masa ni

Masa ni sarah agak cranky sebb sakit perut..kembung..risau..masa makan pun dah start nangis..rasa perut dia keras.aku letak iv mist kat pusat dia..tu dia nangis..salin diapers..mmg crancky gile dia masa ni..pastu bawak gi chatucak dok berdukung dengan en suami..hahaha..tp mmg mencabarla..

Bad incident..kat chatucak lost contact dengan driver..almost sejam tunggu..last jam 6 semua dah penat..sarah pun crancky gile naik teksi balik..sampai hotel dlm 7 lebih..as usual la masak nasi n diner kat bilik je..kupas mangga since sarah tak berak seharian..risau plak..lepas makan je mangga ..alhamdulillah dah memerut..n perut dia pun dah kembali soft tak keras mcm waktu dia cranky tadi..


hasil dari chatucak thai silk

15 May 2016

kali ni kami ke grand palace..tapi mahal oo entry dia so tak masuk pun sape nak bayar 500 bath sorang..patut buat la pakej family kan..pastu crowded nak mampus..dengan pelancong dari china..hahah..
































acara makan burung ni kena beware..org tu tak bagi tahu kena bayar brapa alih2 suruh bayar ..i tot its free..last aku bbagi lump sum 100bath..malas pk..rupanya lain orang lain charge..ayoo snget la..so beware ye uolls..



Lepas grand palace kami lunch kat farida fatonee..atas ni semua food dia..yg sedap kambing goreng tu..mabeles.terasa kat tekak..

Next diikuti aseatique.. enjoy da pics..sebb takde ape pun nak citer pasal asiatique ni



















































 Masa balik pun smooth n no delay..Cuma the best part of bangkok is shopping..haha..yg susah halal food..kalau uolls jenis makan mamak tu berlambak..tp authentic thai food susah..kalau ade pricey..so Dan if nak stay me suggest area platinum..hotel yg aku nampak area tu as novotel platinum novotel bangkok square,hua huang heritage hotel..tu ok ...so c ya for next holiday trip..the long entry ever..haha..nunite uolls..

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...