Wednesday, June 22, 2016

Iftar Johor Bahru 2016

Ya,.asalamualaikum dunia..Today its raining day from sahur time till 6 am .. as usual , going to work @6.45 am from house then going to sent the lil one to taska..proceed to working place arrive estimated time 710 am..

Today nothing special juz going to blog the place that i go for iftar ..okey for this yr our budget kinda off berjimat cermat la..haha ..really? ya loor compare to last yr iftar in one week adola going to hotel for berbuka 2-3 times..gitu..kayo? not really i am a member of Mutiara privilege club..so an additional 10% discount..okeyla..somemore i had bought almost 5 voucher of the buffet ramadhan.. so thats why our favourite buffet ramadhan spot was Mutiara Hotel Johor Bahru.

Naa tu last year story mory.. for tis yr tak sempat nak beli voucher coz takde p makan kat mutiara hotel plus i didnt renew my membership pun..malas..sebb all the voucher tak pernah redeem burn camtu je..So we walk in jela dgn buffet price rm105 nett for adult 65 nett for children under 5..haha..

this is some review hotel yang kami pergi setakat ni..

Mutiara Hotel Johor Bahru
adult - 105 children 65

For this year, range of food not too different as 2015..still the same..but a lots of choice..cuma tis yr ade teppanyaki n spiral potato compare last year wedges..dessert mcm tart for this yr tak meriah mcm tahun lepas.. goreng gorengan siap ade durian goreng..but for the main dish asben review tak brapa sedap compare to last year..overall range of food bolehla..maybe we are booking jam 3 same day so our place lil bit ..our seat kat capri restaurant..tu kot mood nak makan mcm terbatas coz u need to walk bleh tahan la mana uolls with kid nak amek makanan nak control kids kan..hehe..gambar food tak sempat snap coz nak amek food pun jauh..ngap ngap then finish.. cuma sempat snap kids pics..




HOLIDAY VILLA JOHOR BAHRU
Adult - 105  children - 68

For the second week kami try n error the brand new hotel in Johor Bahru..baru siap 2016 .. The buffet at level 5 if im not mistaken la..haha..Kali ni masa masuk ada wow factor sikit maybe the layout of buffet tu simple n the food not too crowd..for those who like masakan kampung..yeah tis is the right place..the chilly beef, paru sambal mmg heaven on earth..pedas sedap memang macam orang tua je masak..haha..for dessert yess they have puding roti..my favourite ni..as usual main course dia nasi arab mandy ,kambing golek ,satay , gorengan tetap ade durian goreng..utk yang suka traditional malay cuisine yess definitely this is the place..
FOr kids lucky us dapat voucher n price for kids with voucher rm55..the hotel provide surau as well ..no need to worried..lepas solat u can sambung makan makan.. since we came early..so not to crowded.. i dapat few picture..










 i really enjoy the food mmg sedap..dari tak makan nasi terus makan nasi uolls..hahaha..


RENAISSANCE HOTEL JOHOR BAHRU
adult - 148 children - 68

Lil bit pricey..compare to last yr price  baru rm115. berdezup price naik..but even the price high..tetap penuh uolls..since ada la sikit duit kerajaan bagi why not give a try..coz i know renaissance food eastern western.. So i make a booking for weekend..since kids love japanese food..so to reward then berjaya berpuasa 2 weeks ok la bagi makan faveret food..yeah renaissance offer japanese food sushi n sashimi uolls..The food was superb..memang sedap..surau provide at level 3 ..ya kami bertapa sampai jam 9..haha...jahanam my diet..hahaha..kids really enjoy their food..i pun enjoy my western food..the best things i ate seaweed..dapnyerr...so for those yang minat all kinds of food this is the place..cuma range cake dia je tak semeriah mcm dia holiday villa..tapi not big deal kami nak main course..dari nasi ayam sampai mee goreng mamak kebab prata murtabak pasta seafood semua ada..but i like the apple crepe..sangat sedap..ok enjoy da pics







Okey thats all je yg kami pergi n dapat review..i gave Renaissance the best one..u buy apple then u get an apple..for me to makan makan up to the person la..if u nak makan then u go for it..if u rasa the price not worth it sound like  kalau makan pun tak sampai dats price its okey la lain orang lain pendapat..ok tu je review iolls boleh bagi for iftar 2016..

Tuesday, June 21, 2016

Cochin trip finale

31 Mei 2016

This is final entry of Cochin trip..so final entry ni banyak gambar kot..haha..last picture before we left Cochin dengan pelbagai perasaan....

Pagi tu semua bangun lepas ekon dimatikan tepat kul 8..haha..so siap kan budak budak semua..and tgk breakfast dah serve..today breakfast kami ade tose,appam n kari semalam serta chapati malam tadi.hehe.. Serius aku suka sangat tose n kuah putih tu..sedap berlemak lagi sedap dari malaysia..makan tose lebih 3 keping ..fuh until now masih teringat tose dia yang sedap tu..tiber kecur di bulan ramadhan..


masa ni nak promote sambal itam so gambo sambal itam ade..tu tose dia lembut n sedap..ayoo ngences
 ni pembantu tukang masak kukur nyiur masa ni






Sebelum boat sampai ke jetty sempat la shot few pics kids..masa ni dah settle breakfast. Kebiasaan semua houseboat waktu check out dia adalah jam 9 pagi..so kami sampai jetty kul 8.30 pagi..Shot shot gambar..dengan crew houseboat..walaupun houseboat so-so tapi crew dia excellence..sporting..
Sebab awal lagi kami telah buat free n easy itinerary..kali ni nak beli lagi saree yg tak cukup..harharhar..then nak beli kerepek..driver mmg dah terpacak tunggu weolls..

family trip 

Kami gembira sebb service yang baik jadi dpt la cover rasa tak best masa  tu..so kami meninggalkan houseboat dengan 1000 pengalaman yang tak dpt dilupakan..Our journey continue to da kerepek pisang place..haha..


Jesh ni mmg tau tau je kiteorg mmg nak muslim punye tempat..apa salahnye bantu membantu business orang muslim kan.so dia drop betul kat depan malabar bananas chip.mmg kepek fresh dia goreng situ..asben iolls ingat orang goreng pisang goreng..wakaka..sekali kerepek daa..so kat sini aku beli 2 type of banana chip jer..satu salty satu manis..yg manis tu tak la manis..plain je rsa..ok la rasa mcm kerepek fresh johor pun ade..harga 1kg tak silap 300rp so kami beli 1kg manis 1kg masin 1kg kacang kari tu.,n dodol dia..haha..boleh gitu

sambil beli sambil test makan 

Cuaca masa ni dah hujan renyai renyai..mr Jesh bawa pergi alleppey beach tak tahu apa nama dia..tengok ombak besar sangat..mana taknye hindi ocean uolls..tanya juga kat jesh boleh mandi ke..dia cakap tak boleh..pastu tanya tempat ni kena tsunami tak..dia ckp tak kena..yg kena belah tamil naidu sana...ya lah sebb ni belah south west india kan..yg kena east..

pantainyer musim hujan

Takturun pun weolls..then terus proceed ke tempat shopping saree..hehe..as usual tetap bawak ke fort cochin..kami debar juga kot bawa ke kedai yang sama..tapi tak..haha bawak kedai lain..kat kedai ni tertutup dan banyak pilihan blaus..cantik cantik..saree fixed price..n mahal sikit dari first kedai yang kiteorg beli dulu..tapi last last dia keluarkan saree yang mcm kat kedai lama..weolls beli juga baju utk kids..n iolls pun beli juga blaus dia..nak pakai kain jenis transparent tp sejuk je,,hehe..

design dia mcm songket bunga tabur



 lagi banyak pilihan blaus cantik cantik kat sini
Sarah pakai baju tradisional ni iolls beli

Memang kedai ni pun owner dia muslim haha..pandai si Jesh ni mmg bawak tempat muslim semua..dah settle beli ni..DIeorg request nak  beli mangga..beli kat Marine Drive..sebelum ni kan nak pergi tempat tu tak jadi hari ni mmg si Jesh ni bawak kami..tak turun pun lalu je...



Sambil sambil tu cuci mata tengok butik besor besor ..kedai tepi jalan ..aktiviti manusia..then terus ke hotel di airport..masa pergi ke airport ni jalan dah mula lebar lebar sikit..n mengambil masa less than 30 minit..the hotel mmg dekat betul dengan airport..

Urusan check in dibuat oleh en suami..n kami minta jesh tunggu kami la kul 8 anto kami ke airport..n masa tu baru bayor balance last payment.Disebab mmg polisi hotel  kena amek 3 bilik jugak..n syukur bilik weolls pun dekat dekat sebelah depan depan n hujung sekali serta berada di level yg sama..so tak perlu berlift bagai..disebab aku book pakai booking.com so yg tu kena bayar full..yg lagi 2 tu dpt harga murah sebb nak dok 6 jam je..

Bila masuk bilik mmg kali ni baru betul standard hotel n bilik yang iolls nak..kecil pun takpe tapi menepati standard..bila dok hotel ni barula iolls realize..supposed our itinerary start dengan munnar..then baru last day from cochin to airport..aiyoh but its okey next trip hubby n opismate kan dia boleh buat trip camtu..





So atas tu view bilik iolls..selesa sangat..so operasi pertama..mandi lama lama..refreshkan balik badan..room rate dia iolls tak ingat tp afforable la ..sebb belom lunch trus order room service..makanan dia mmg sedap sedap..dan makan take a nap update apa yang patut..kemas balik beg..tambah bagasi..Time fly so fast bila dah masuk kul 7..solat jamak siap siap..n now we r ready to airport...

Masuk airport sangat mudah..custom tgk passport cukup dah masuk..mudah sangat..pastu singgah whsmith tu sebb ade jual keychain beli la yg 5 bijik tu..keychain yang besi mahal..beli utk diri sendiri..hahaha..duit masa ni dah tak byk tinggal dlm 3000rp abiskan abiskan..
 mak jemah macam pokok krismes




Masa ni gate belum open lagi jadi melangguk la japz..dlm jam 930 mcm tu baru gate buka..dan baru jumpa melayu..okey old ladies dengan anak bujang..the anak was very warm while her mother ehh orang senyum buat bodo..k fine..ingat p india jumpa orang malaysia warm warm heart..sekali...tak mcm gi korea mmg jumpa malaysian senyum2 except yg kat nami island tu family tu wat bodo..tah aku pun tak paham..

Perjalanan pulang mmg smooth even masa landing pun cantik..dalam flight balik ni byk seat kosong..so lega la sikit tak berhimpit..n makan nasi lemak la aku sedap betul makan nasi lemak..haha..rupanya perjalanan pulang food was limited..jadi bertabahla makan apa yang ada..flight patut gerak jam 1150 tapi aku rasa dalm 1140 dah gerak..sebb tak ramai orang pun..

Kami touch down Malaysia jam 6 pagi..huwagh ngantuk ..semua kena berjalan ke main terminal sebb takde buggy okeh..haha..n check in bagasi utk domestic flight..settle check in semua..jalan lagi ke terminal domestic..haha..

Tepat jam 750 domestic flight ke JB...dalam ni aku baru ngantuk terlelap sekejap..sedap betul tido..haha..sampai JB kul 830..


Ya sampai umah pun dalam jam 10 pagi kemas kemas mandi semua then pergi lunch..fuhh,,lepas lunch semua terbongkang..hahaha..sempat la basuh baju 2-3 trip sebb malam tu kena teman en suami pergi Kl dia ade meeting kat sana..gile kan..tak reti penat..

Okey berakhirla trip kami utk tahun 2016..Iolls tak boleh nak komen pasal india lagi sbb iolls baru sampai cochin kan..nak compare compare tak reti..tapi sejujurnya cochin takde bau bacin..orang takde kencing merata rata, the toilet was clean..tak kotor mana lah..cuma kalau pergi india better mineral water tu mencukupi..

kami menggunakan perkhidmatan Mr.Shabeer dari syarikat greenbird okey dia boss..nak contact sila pm tepi atau email..perkhidmatan dia murah..utk whole trip ni transport n houseboat 31500rp lebih kurang rm2000. Untuk 6 adult 5 children.kalau lagi sikit lagi la murah..
tips ke cochin iolls suggest siapa nak p cochin nak travel boleh guna route

COCHIN  - MUNNAR - THEKKADY - ALLEPPEY - COCHIN 

ACCOMODATION

route ni lagi reasonable . Kalau flight iolls pagi terus ke Munnar hari yang sama..kalau flight malam iolls suggest dok kochi-flora-airport-hotel. area hotel ni dekat dengan satu food court kalau malas nak berjalan makan kat bilik pun boleh tak mahal mcm hotel malaysia pun..sebb big portion kan.. 

Untuk hotel area cochin uolls boleh review mana mana hotel yg berada di M G Road..jalan ni mmg byk kedai n butik butik saree..iolls dok dunes kalau uolls nak seangkatan dengan dunes abad hotel pun ok dia mmg main road betul..

Bagi di Munnar  kalau sesiapa nak more to nature boleh dok area iolls dok  mcm Munnar Tea Country Resort, Panaromic getaway, Swiss county resort  hotel hotel ni mmg kat lembah ladang teh n view dia mmg cantik  cuma dia jauh dari city of munnar la..

Kalau yang nak dok town boleh try dok Silvetips hotel, Munnar tea county resort, ada satu hotel kat simpang tea county tu iolls lupa..

tips houseboat better cari sendiri..haha puas hati..

oh ya orang kat cochin ni jenis tak mintak tips pun jadi ikut suka ati nak bagi ke tak..weolls bagi..walaupun dia tak mintak..

Cuma trip ni tak cukup masa utk ke thekkaddy..mungkin satu hari nanti nak pergi thekkady nak rasa duduk kat treehouse plak..okey habis dah kisah cochin..insyaallah kita bertemu lagi suatu hari nanti..






Cochin trip to Alleppey Part 5

30 Mei 2016


Yeah pagi ni bangun ready untuk our next destination..overnight @houseboat di Alleppey..Sebelum ni dah baca review tentang houseboat.Houseboat kat Alleppey ni bergerak..expectation aku mmg high la sebab iolls dah ckp kat Mr.Shabeer nak luxury houseboat..so dah bayangkan la yang indah indah..but i know houseboat in Kashmir more cantik kot dari traditional houseboat in alleppey ni..

Today breakfast as usual same as yesterday,but tis time goreng pisang non hado..so eat what u can eat..n guess what? Today we meet the staff who can spoke malay..yang keje mydin tu..hehe..he's very helpful.And once again i ask him about the best kerepek pisang in kerala..betul la dia pun cakap kat Alleppey..hhehe..

last day to remember


ni la mamat yg boleh cakap melayu tu..nama dia pratap kot..haha kena tgk card dia..

So kami settle urusan check out just nice kul 8.30 pagi..Jesh pun dah tunggu..so its time road to alleppey..Perjalanan turun dari Munnar melalui route berbeza..tapi berjumpa balik dia satu persimpangan ..haha..simpang tu la yang ade restaurant kiteorg lunch masa mula mula sampai Munnar dulu.
 map perjalanan kami ke Alleppey ataupun Alappuzha


Driver target untuk sampai ke Alleppey lebih kurang jam 2 plus plus sebb masa tu adalah masa check in untuk houseboat tersebut. Masa ni cakap kat driver nak singgah cari coklat ,rasa mcm sikit je coklat yang dibeli tak cukup..hehe..tak dapat nak belikan benda lain belikan coklat je la..

Alhamdullillah driver ckp nanti akan lalu tempat coklat haritu..haha..suka kami..so masa tak ambil lama..zup zap zup zap settle dalam 15 minit..so trus kami memulakan perjalanan menurun bukit plak..layan la gambar road to Alleppey di bawah...









Sepanjang perjalanan ada yang iolls terlelap..ada yang tgk jalan aktiviti manusia..kali ni mcm cepat sikit masanye..dan dah dekat dengan alleppey hujan menemani..utk ke houseboat iolls dah siap siap asingkan pakaian untuk dipakai dalam houseboat..teruja sungguh nak duduk dalam houseboat..dalam keterujaan tu satu benda kiteorg terlepas pandang..iaitu mineral water..patut kena beli banyak banyak mineral water sebb quality air kat sini tak brapa nak baik..

Perjalanan yang lancar akhirnya dalam jam 2,30 kami sampai kat jetty utk menaiki houseboat..speechless tak seperti yang digambarkan..hmm..so one thing iolls belajar ..houseboat kena cari sendiri kalau org carikan mcm ni la jadinya..tak menepati spefikasi..tapi okeyla takdela teruk sgt cuma dari segi kebersihan ok lantai bersih cuma bilik agak mcm tak terurus mcm terbiar ..gitu..since iolls harapan tinggi trus takde mood nak amek gambo bilik..hahaha..



Mr Jesh the driver tunjang betul dia ni..masa ni nak p kat houseboat





 our lunch



Untuk houseboat ni semua dah termasuk dalam bayaran..lunch dinner,breakfast n minum petang..masa mula sampai kami dihidangkan dengan refresment air oren..oke la..basahkan tekak..sementara meninjau dlm  bilik semua aku ambil bilik kedua..water sources air utk mandian ni aku konpius dtg dari mana..rasa dari tasik tu..hemmmm....sebb bila tadah airnyer keroh..tp utk masak kami tgk dia ade bawak botol air besor besor..

Sementara tunggu lunch mmg masing masing lapor dah sebb dah dekat kul 3 lebih masa tu..so nasib la ade pizza so melantak la pizza..sementara lunch terhidang..lunch harini ok la makanla dengan berselera..haha..dah lunch rehat rehat..pastu planning nak buat ayurvedic.

Lunch kali ni mmg traditional kerala cuisine la kot..the taste was not bad la ..first time makan beras kerala yang butiran besar besar..sebb masing masing lapar mmg semua makan diam tak berbunyi..lepas makan santai santai..oh ya sebab iolls tak brapa sedap hati dengan keadaan boat ni kebersihan kat bilik celah2 almari toilet kat celah celah ..ehmm mcm weolls je yg guna houseboat ni sebelum ni houseboat ni takde customer..fuhh..sangat cerewet..air cond plak akan dibuka pada jam 9 malam..hemm ni bukan luxury houseboat ni adalah deluxe houseboat.. price untuk houseboat 3 bilik ni adalah 12000rp ..cuaca a lil bit bahang..nasib la hujan jadi tak rasa panas sangat..okey la kan..tapi ada baiknye jugala..katil dia selesa la..haha..walaupun biliknya kecil..






Masa boat tengah berlabuh secara perlahan..sempat la tgk katalog ayurvedic..so weolls semua decide nak buat treatment lagi..terutama nya iolls..iolls takpuas hati masa buat kat munnar sebb minyak tu tak panas..pastu ingat nak p pasar konon nk cari seafood kot malam tu bleh makan lain sikit..mcm blog blog yang aku baca yg mana dok houseboat ade yang beli seafood kat pasar..

So buat la ayurvedic kali ni dpt dengan makcik..sedap sampai terlelap..tapi tk selesa sebb tempat baring dia papan plywood..haha..sakit tongkeng nak oii..dasar nak tempat empuk je kan..kali ni minyak yg mengalir kat dahi mmg terasa hangat..kos utk ayurvedic tanpa massage dlm 1100 rp tak silap aku ke 1300rp tak ingat dah..kalau skali massage dlm 2100rp ade yg 3000rp siap dia mandikan lagi..pitam ko nak mandi bogel...

Selesai buat ayurvedic tu p pasar..rupanya bukan pasar kedai runcit ok..mahal juga harga udang galah dia 8 ekor 1200rp..ikut ekor plak..last beli ikan ngan udang kecil..malam tu menu nak buat sup ikan ngan prawn butter milk..nak beli jajan pun mahal double price tu..tk payah..so balik houseboat dihidangkan dengan jemput jemput sayur dan teh sedap..

Malam tu me n sil masak kat dapur..okeyla dapur bersih menepati piawaian..haha..tapi dapur sangat traditional ..hehe..masing masing minta org tu nyalakan lampu..kuali plak berat..fuhh masak ala ala jer..

Dinner malam tu meriah lauk kari ayam kerala..sangat sedap..nasi sup ikan ,prawn buttermilk,sayur sambil tgk movie dvd..nak tgk second movie dh sangkut sangkut..malam takde aktiviti apa sangat..nak lepak pun tak selesa sgt..so end up lepas dinner tu sekejap dah masuk bilik..malam tu baru buka ekon..fuh sejuk plak..sepatutnya sorang tido ngan nenek tp semua nak satu bilik..so nasib ade extra bed minta bedsheet ngan extra bantal .

Malam tu terpaksa juga buka data utk book hotel kat airport..sebab fikirkan our flight 11.50 malam tu..merasa ko nak melanggut kat airport..sian kat kids..so lepas bincang ngan asben n kira duit pun ade balance weolls decide nak dok hotel kat area airport setelah gugel trus book hotel floral airport cochin..at least boleh la mandi membilas sekali lagi..hahaha..ni penangan ayurvedic tu la berminyak rambut cuci 2x pun tetap tak best..

Okey utk last entry boleh uolls ke cochin-trip-to-munnar-part-4.

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...