Sunday, June 12, 2016

Cochin Kerala Part 1 arrival

Assalamualaikum..Ok sebenarnya ada je masa nak update masa cuti sekolah aritu..tp biasa dok kejar Level candy crush..hahaha..about a year i stop play candy crush..by the time tgk semua berdezup dan level beratus ratus..terror la uolls ni time bila uolls main pun i tak tahu..dlm masa 3 month i update candy crush baru dpt level 590 dari 200 plus2..means uolls main sepanjang tahun..daaa..forget about candy crush thinggy so now we back to our journey to cochin..since the entry full with photo the entry will take part by part.kenn gitu kekdahnyer..

26 May 2016

Supposed our departure date will be at 27 may 2016..but since the ticket going higher on dat day..jadi hati sangat sakit..so we decide to go earlier than that date after check price for the next day ticket pun mahal..iolls tak suka kalau dah tiket mahel iolls baik p perth..gitu..ahaha..tp ticket 26 to reasonable la..so earlier one day..takde rasa kalut sebb our tiket malam ..no need any cuti awal .. kami dpt tiket harga lebih kurang 400++ utk return ticket per person. Sebab perjalanan melintasi Indian Ocean and duration more than 3 hours,we include with tune proctection aka insurance..yela mana tahu tiberrr.....at least ade la insurans kann..

Our trip kali ni sangkut part domestic flight..domestic flight more expensive than our international flight..jadi our option memula nak drive park kat klia2..since takut apa apa sebb flight kul 10.15pm..otw tu tak tahu camne..pastu i inform kat hubby kalau drive kena 2 kereta sebb bagasi masing2 2 bagasi sorang..ade 6 bagasi..berat plak tu..pitam...So other suggestion by mr hubby rented coaster more cheaper kot..yup its true more cheapper..masa pergi by airport transfer n masa balik by domestic flight..so gigih la beli tiket domestic yess mmg one way utk 11 pax aroud 1k.. plus ngan airport transfer 700 so total domestic 1700..ok la instead of 3k plus plus.. and dari drive 2 transport plus parking minyak tol lebih kurang dats amount..so tak le penat sangat..Settle domestic thinggy

Kami bergerak from Johor Bahru by coaster dlm jam 2 plus plus..hehe..disebab kan iolls ade 2 hari je balance puasa tak berganti..i nekad ganti puasa otw ke KLIA ni..sebb pk dok dlm kete kan tido je la nak makan ape..ok jer..asben memula ingat i tipu ..haha tanjat dia i ckp puasa..hahaha..but its no problem at least ade balance 1 hari takde la rasa susah sgt nak ganti kan..
si kenit sarah ni mmg attach ngan aku so this is si bongsu with mommy otw to klia2

Dalam perjalanan ke KL iolls mmg amek seat depan..haha..so ade juga tertido..tp a bit panas jugak aircond dia..kami selamat sampai KLIA2 dlm jam 6 petang..the traffic was very smooth, the weather a bit panas la..but its okey je..

As usual la kalau travelling aku ade sikit darah nerbes..especially goes with AA semua kena buat manual from the tagging n print the ticket..i m lil bit lost ko..haha..and satu je i tak tahu, our trip ni 3 different family..my pil,sil family n our family ..so itinerary buat 3 set..i lupa nak add on extra baggage for sil..i tot dah bagi booking number dia boleh add on sendiri..rupanya tidak..Semua using my AA Big..jadi aku je yg boleh tambah tolak apa yang dioerg nak..sudahnya my sis extra 10kg kena gi bayor dulu..haishh..masa pergi ni full of food tu yg berat sgt..total kg yg i beli aritu dlm 80kg..tak cukup iolls..tambahla lagi 20kg since semua bagasi  besor kakakaka...






Haha tgk bagasi kami 3 trolley 2 large 4 sedan..So dah kalut kalut take note pasal tambahan bagasi tu..barula its time to departure..hehe..tup tup dah almost 7..dekat nak berbuka..kelebihan pergi ngan orang tua n kids utk ke gate tak perlu catwalk..haha..lelaki jalan gegirl naik buggy..sampai je alhamdulillah..berbuka di KLIA2 kebetulan sil ade order sambal tumis dgn opismate dia..siap bagi lempeng..nak makan nasi lom lapor lagi..makan burger popeye..last time international flight kiteorg masa p korea..jadi a bit lupa plak mana counter yg check hand luggage..rupanya bila turun tu ade satu lagi checkin..tp takdela ketat sgt..belasah je bawah je makanan pakai hand carry..ahakz..

More tips utk pre book meal ni otw takde masalah kalau tak prebook..means dari segi choice of food..sebb mmg boleh dikatakan semua available..tapi masa  balik dari jgn la harap choice of food tu banyak..so balik kalau nak makan better buat prebook..lagi satu cupcakes vanilla tu tak payah..haha susah je nak angkut dgn krim bagai..kesudahan gajah putih je..amek je meal biasa ..

 we off to go

Masa kat gate tu melior jugak mata cari orang melayu ke india..takde only us..n rata2 bukan malaysian..seat pun full so amek seat priority seat tu la utk since ade kids..takde hal pun..memula rasa mcm nak beli coklat durian as goodies utk driver ngan tg kat india..fuh nyesal tak beli..hati dah tergerak..






Dalam flight iolls order shearpard pie,mee goreng mamak,pasta ngan nasi lemak..sofyan nak nasi ayam..tot takde rupa ade..semua dlm tu makan..n i love teh tarik dia sedap sangat..since sofyan tak makan nasi lemak dia sangat so aku yg bedal..coz my food not sedap sgt..sebb choice dia byk jadi tak rasa lapar sgt..

Done we arrived Cochin International Airport tepat pada waktunye.. 1030 pm waktu cochin bersamaan dengan 12 am waktu malaysia..Semua dah lembek especially yaya..masa dlm flight tanye kat FA tu about arrival card dia ckp masa sampai baru bagi..adoi..aku dah agak ni will take another 30 minit la ..sampai isi form tu..hemmmmmmm ..aku tak isi..asben n sil isi..



Si Sarah yang paling energetic sebb dia dah tido dlm coaster,sepanjang penerbangan dia tak tido okeh..betapa susahnya aku nak control dia..ayoo..yaya mmg dah pengsan awal awal..Sampai isi form semua settle dlm 11 pm melepasi imigration dia semua dlm dekat kul 12 baru settle..imigration dia tak senyum langsung..tapi takde la cerewet..smooth la ..sampai je ingat driver tunggu dgn nama pada board kenkunun  fefeelling tourist..tapi..takde..dia pun baru sampai..haha..call la ..naik coaster 22 seater..besar n luas..Our driver name mr Ajesst.. SInce semua mcm kelaparan so minta mr Ajest singgah la mana mana kedai halal..

So kami makan prata n chapati..chapati dia sgt soft n big portion satu set 5 keping..slalu order satu 2 or sekeping..tp mmg puas hati

Kami sampai hotel agak lambat sebb pembinaan metro merata rata..patut 45minit dh sampai..its took us about 1.30 minit..yg lawak nyer..dieorg ni nak buat tak ikut step by step..tgk pembinaan metro ni naik serentak..tu yg jam sana sini..tu malam tak tgk sgt view sbb penat plus nak tido punye pasal..

Okey sebelum proceed to kita explain la itinerary n which part of india yg kiteorg pergi ni..so tgk pada map ni cochin is situated along south side of India..


Kochi (colonial name Cochin) is a vibrant city situated on the south-west coast of the Indian peninsula in the breathtakingly scenic and prosperous state of Kerala, hailed as 'God's Own Country'. Its strategic importance over the centuries is underlined by the sobriquet Queen of the Arabian Sea. Informally, Cochin is also referred to as the Gateway to Kerala.
From time immemorial, the Arabs, British, Chinese, Dutch, and Portuguese have left indelible marks on the history and development of Cochin. Over the years, Cochin has emerged as the commercial and industrial capital of Kerala and is perhaps the second most important city on the west coast of India (after Mumbai/Bombay). Cochin is proud of its world class port and international airport that link it to many major cities worldwide.

Distance from Cochin

From Cochin to:Distance (kms)
Alleppey (Alapuzha)63
Bangalore590
Calicut (Kozhikode)225
Cochin International Airport30
Cranganore (Kodungalloor)35
Guruvayoor100
Kalady48
Kottayam76
Madras (Chennai)730
Munnar140
Mysore470
Palghat (Palakkad)163
Quilon (Kollam)147
Sabarimala/Pamba210
Thekkady190
Trichur (Thrissur)80
Trivandrum (Thiruvananthapuram)210

Dari segi halal food takde masalah asal korang nampak je restoran yg nama MALABAR tu konfem muslim MALABAR tu kalau kat malaysia ni Malbari la..dia punye singkatan Malayalan Arab gitu..
So majid senang cari..tapi kat Cochin sepanjang jalan mmg jarang jumpa kuil..banyak jumpa Church..

Di sini iolls telah buat itinerary start cochin -  munnar - alleppey - cochin

Thekady je tak sempat nak pergi sebab kesuntukan masa..Ok kami arrived hotel dlm 1 am. Iolls guna booking.com utk penempahan hotel ni..memula kunun nak cari 5 star hotel yg estiblashed kengkunun la baru rasa ala ala tourist..tapi when go to budget..Dia punya tax sangat tinggi okeh 22% tak silap aku..kalau kat booking.com not included tax lagi..so utk hotel kat cochin maybe india kena la siap sedia duit.And the hotel pun ikut perhead ..extra person kena tambahla extra bed..nasib la iolls book suite..kekeke..suite hotel biasa okeyla dalam rm150-200 http://duneshotels.com/dunescochin/gallery.html#prettyPhoto okey ni link hotel n gambar..sebb tak sempat snap pic bilik dah ternoda dulu..haha

Hotel ni di rekemen kan oleh TG aku Mr Shabeer ..dia ade bagi dua jenis hotel satu duneshotel ni satu lagi abad hotel..tapi abad hotel from pic nampak old sikit..dunes nampak cam modern..sebb dune hotel baru..cuma tak best dpt view hutan semak samun umah orang.. Tapi best dekat dengn area mall n kedai kedai..so bagi yg nak ade aktiviti bebas boleh je cuci mata cari saree .. CUma aku rasa better uolls pilih abad hotel coz tu main road n tgk the hotel lagi besar dari dunes ni..

Okey abis part arrival later sambung next entry .. ok bye..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...