Monday, June 13, 2016

Cochin Kerala part 2

27 May 2016
Malam tadi semua tido dengan lena..the bed was very comfortable..since our room is suite, 2 extra bed di masukkan kat our room..means my PIL dgn kami..bed n living room ada partition ok la.. mil tak tahan sejuk so kat area extra bed ada kipas siling. and the suite tu ade 2 toilet satu sekali dengan bathroom satu lagi only toilet..so no problem la both PIL kalau memalam nak memerut..hehehe..

So malam tu dah arrange utk trip will start jam 12 pm. So boleh lah rehat secukupnya..Pagi tu gigih semua bersiap nak try la cochin breakfast. Mmg terkenang semasa dulu betul,range of food dia indian cuisine dan ok la boleh makan la takdela..
 choice of breakfast kat dunes hotel cochin

Roti butter jam tak direkemenkan sangat..but must eat buah nanas dia..mmg manis sedap sangat..Rasa nanas adalah satu tanaman yg banyak kat sana.Dan pisang pun ade..even ade penkek tetap citarasa tempatan..but me dont have any problem with the food..kids pun alhamdulillah enjoy their meal..but i love vadey dia sedap..

Dah siap semua breakfast semua siap siap utk our trip for today itinerary kita melawat fortkochi,mattanchery,chinese fidhing net,dutch palace,thevara palace dan marine drive..Plus add on shopping saree..the best saree in cochin..tenun tangan ala ala songketla kalau kat Malaysia.

Tapi sebelum to kami request to have a lunch dulu..the best biryani.,so the driver took us to restaurant..


otw ke fort cochin 

From our hotel to fort cochin its took us about 20 minutes with mild traffic..takla jem..sampai area fort cochin tu kami have a lunch..enjoy picca the food..btw tak ingat la kat mana tp restaurant dia attach dengan hotel n in the corner juga..besar..but not recommended ..hahaha..i will tell u in next entry..but maybe its our fault sebb terlalu excited dgn food n main order je kannn...opps..


the menu
the food we ate

the dessert but tak makan pun

Ada sikit miscomunication masa makan ni apa yg kita order dia bagi lain..pastu minta sikit dtg satu talam..haha kesudahan bil for 11pax ni around 7000rp hahaha..korang convert la sendiri iolls malas nak convert sebb iolls ingat kena hentam banyak tu..mungkin the fish to mahal ..but weolls bab makan takpe la..as long as tak membazir udah..ye dokk..

Lepas perut di isi the driver nak bawa kami ke mattanchery palace ataupun dutch palace..tapi tutup since hari tu jumaat..so trus la proceed utk shopping sebelum pergi ke chinese fishing net tu..So the driver bawak kami ke tempat sari buatan tangan..the price mmg ranking 2000rp- 10k rp pun ado..tapi bargain la..juz bought for family member only. 

kerala traditional saree handloom made
all those saree start from 10000rp

husband tengah bargain good price..yang uncle pegang tu mmg dah konfem beli skrg tgh dok bargain hahaha

Banyak juga la kami beli saree kat sini..haha tp still mcm tak cukup..lawak tak? haha ade terlepas pandang nak belikan kat somebody..haish..

But dalam pada syok beli ni..ada satu incident yg tiber buat aku rasa takut panik..kami di follow..rupanya diperhati dari kedai makan same person fuh mcm ganster paradise..ajesh nasib pandai cover..dia ckp busines strategi tu marketing people..tapi mcm nak kaberina je..mil aku dah panic dah takde mood nak jalan nak balik..Ajesh beberapa kali explain takde masalah ok je..bila camne takut pun ade mula la terfikir citer tamil kena kidnap bagai..fuhh

Supposed our trip ni ke chinese fishing net tapi since dah difollow semua nak balik especially mil..adoi..ajesh mmg paling serba salah..so ajesh explain takpe dia akan trick orang tu n buat satu round lagi kunun kami dah balik la..yess selamat second trip tu dah takde..tp hati mmg tak senang..so kat fort cochin tu tak beli any souvenier pun..









Gambar kat atas tu semua chinese fishing net..so tu jela kami pergi..siap local nelayan to demo sama sama mcm mana guna benda alah tu..

Lepas je settle fort cochin tu driver nak bawak ke marine drive..tapi mil dah ketakutan ..jadi kiteorg cancel je la nak pergi marine drive..trus balik ke bilik..Kebetulan Cochin tengah musim mangga so singgah la beli mangga nak makan kat bilik.

Satu pengalaman baru yg mungkin buat kita rasa cuak kan..hahaha...since masa beli sareee tu aku terlupa satu saree nak bagi kat seseorang..so malam tu bincang ngan sil nk p jalan area hotel..singgah beli saree biasa je..jenjalan mall dia..still tak jumpa orang melayu ataupun bangsa lain..aku pun try juga cari head chain utk budak2 tapi mmg takde...susah betul benda alah tu..ade pun jenis lain n lil bit pricey..

But butik saree mmg bersepah n harga boleh ikut price yang kita nak..dia akan tanya budget kita berapa..n kita nak fabric mcm mana..so shopping..tapi sebb limited hour kan..tak beli sangatla..
Malam tu aku start guna travel cooker..masak nasi..masak sardin..suka dieorang makan..simple tapi ok..

The next day ajesh ckp tukar driver dia ada hal..masa tu kami dah speku mcm mcm..hahaha..mmg masing masing pemikiran citer tamil haha..Ajesh siap ckp esok siap dalm 8-830..dan kami akan bertolak ke munnar..our next station..jangan lewat katenya..masing masing dah cite tamil..kunun la kalau lewat samseng fort cochin tu tunggu tepi jalan tahan kiteorg..wakakaka..lawak sungguh bila teringat kembali incident tu..

Malam tu kemas kemas dah siap siap..and tido dlm jam 10 waktu cochin 1230 waktu malaysia..boleh plak last day tu enternet tak brapa nak ado..oh lupa nak cakap..dok di cochin ni normal la tibe2 blackout..tapi sekejap je..but the best part aku suka channel tv banyak sgt..tak lokek la dieorang ni..baguss...tapi byk local channel la..haha..channel english ade mcm hbo semua tu..takde masalah..


bingkisan utk anak didik


Okey end of part 2 of cochin..boleh tengok juga di cochin part 1-arrival







No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...