Tuesday, June 21, 2016

Cochin trip finale

31 Mei 2016

This is final entry of Cochin trip..so final entry ni banyak gambar kot..haha..last picture before we left Cochin dengan pelbagai perasaan....

Pagi tu semua bangun lepas ekon dimatikan tepat kul 8..haha..so siap kan budak budak semua..and tgk breakfast dah serve..today breakfast kami ade tose,appam n kari semalam serta chapati malam tadi.hehe.. Serius aku suka sangat tose n kuah putih tu..sedap berlemak lagi sedap dari malaysia..makan tose lebih 3 keping ..fuh until now masih teringat tose dia yang sedap tu..tiber kecur di bulan ramadhan..


masa ni nak promote sambal itam so gambo sambal itam ade..tu tose dia lembut n sedap..ayoo ngences
 ni pembantu tukang masak kukur nyiur masa ni






Sebelum boat sampai ke jetty sempat la shot few pics kids..masa ni dah settle breakfast. Kebiasaan semua houseboat waktu check out dia adalah jam 9 pagi..so kami sampai jetty kul 8.30 pagi..Shot shot gambar..dengan crew houseboat..walaupun houseboat so-so tapi crew dia excellence..sporting..
Sebab awal lagi kami telah buat free n easy itinerary..kali ni nak beli lagi saree yg tak cukup..harharhar..then nak beli kerepek..driver mmg dah terpacak tunggu weolls..

family trip 

Kami gembira sebb service yang baik jadi dpt la cover rasa tak best masa  tu..so kami meninggalkan houseboat dengan 1000 pengalaman yang tak dpt dilupakan..Our journey continue to da kerepek pisang place..haha..


Jesh ni mmg tau tau je kiteorg mmg nak muslim punye tempat..apa salahnye bantu membantu business orang muslim kan.so dia drop betul kat depan malabar bananas chip.mmg kepek fresh dia goreng situ..asben iolls ingat orang goreng pisang goreng..wakaka..sekali kerepek daa..so kat sini aku beli 2 type of banana chip jer..satu salty satu manis..yg manis tu tak la manis..plain je rsa..ok la rasa mcm kerepek fresh johor pun ade..harga 1kg tak silap 300rp so kami beli 1kg manis 1kg masin 1kg kacang kari tu.,n dodol dia..haha..boleh gitu

sambil beli sambil test makan 

Cuaca masa ni dah hujan renyai renyai..mr Jesh bawa pergi alleppey beach tak tahu apa nama dia..tengok ombak besar sangat..mana taknye hindi ocean uolls..tanya juga kat jesh boleh mandi ke..dia cakap tak boleh..pastu tanya tempat ni kena tsunami tak..dia ckp tak kena..yg kena belah tamil naidu sana...ya lah sebb ni belah south west india kan..yg kena east..

pantainyer musim hujan

Takturun pun weolls..then terus proceed ke tempat shopping saree..hehe..as usual tetap bawak ke fort cochin..kami debar juga kot bawa ke kedai yang sama..tapi tak..haha bawak kedai lain..kat kedai ni tertutup dan banyak pilihan blaus..cantik cantik..saree fixed price..n mahal sikit dari first kedai yang kiteorg beli dulu..tapi last last dia keluarkan saree yang mcm kat kedai lama..weolls beli juga baju utk kids..n iolls pun beli juga blaus dia..nak pakai kain jenis transparent tp sejuk je,,hehe..

design dia mcm songket bunga tabur



 lagi banyak pilihan blaus cantik cantik kat sini
Sarah pakai baju tradisional ni iolls beli

Memang kedai ni pun owner dia muslim haha..pandai si Jesh ni mmg bawak tempat muslim semua..dah settle beli ni..DIeorg request nak  beli mangga..beli kat Marine Drive..sebelum ni kan nak pergi tempat tu tak jadi hari ni mmg si Jesh ni bawak kami..tak turun pun lalu je...



Sambil sambil tu cuci mata tengok butik besor besor ..kedai tepi jalan ..aktiviti manusia..then terus ke hotel di airport..masa pergi ke airport ni jalan dah mula lebar lebar sikit..n mengambil masa less than 30 minit..the hotel mmg dekat betul dengan airport..

Urusan check in dibuat oleh en suami..n kami minta jesh tunggu kami la kul 8 anto kami ke airport..n masa tu baru bayor balance last payment.Disebab mmg polisi hotel  kena amek 3 bilik jugak..n syukur bilik weolls pun dekat dekat sebelah depan depan n hujung sekali serta berada di level yg sama..so tak perlu berlift bagai..disebab aku book pakai booking.com so yg tu kena bayar full..yg lagi 2 tu dpt harga murah sebb nak dok 6 jam je..

Bila masuk bilik mmg kali ni baru betul standard hotel n bilik yang iolls nak..kecil pun takpe tapi menepati standard..bila dok hotel ni barula iolls realize..supposed our itinerary start dengan munnar..then baru last day from cochin to airport..aiyoh but its okey next trip hubby n opismate kan dia boleh buat trip camtu..





So atas tu view bilik iolls..selesa sangat..so operasi pertama..mandi lama lama..refreshkan balik badan..room rate dia iolls tak ingat tp afforable la ..sebb belom lunch trus order room service..makanan dia mmg sedap sedap..dan makan take a nap update apa yang patut..kemas balik beg..tambah bagasi..Time fly so fast bila dah masuk kul 7..solat jamak siap siap..n now we r ready to airport...

Masuk airport sangat mudah..custom tgk passport cukup dah masuk..mudah sangat..pastu singgah whsmith tu sebb ade jual keychain beli la yg 5 bijik tu..keychain yang besi mahal..beli utk diri sendiri..hahaha..duit masa ni dah tak byk tinggal dlm 3000rp abiskan abiskan..
 mak jemah macam pokok krismes




Masa ni gate belum open lagi jadi melangguk la japz..dlm jam 930 mcm tu baru gate buka..dan baru jumpa melayu..okey old ladies dengan anak bujang..the anak was very warm while her mother ehh orang senyum buat bodo..k fine..ingat p india jumpa orang malaysia warm warm heart..sekali...tak mcm gi korea mmg jumpa malaysian senyum2 except yg kat nami island tu family tu wat bodo..tah aku pun tak paham..

Perjalanan pulang mmg smooth even masa landing pun cantik..dalam flight balik ni byk seat kosong..so lega la sikit tak berhimpit..n makan nasi lemak la aku sedap betul makan nasi lemak..haha..rupanya perjalanan pulang food was limited..jadi bertabahla makan apa yang ada..flight patut gerak jam 1150 tapi aku rasa dalm 1140 dah gerak..sebb tak ramai orang pun..

Kami touch down Malaysia jam 6 pagi..huwagh ngantuk ..semua kena berjalan ke main terminal sebb takde buggy okeh..haha..n check in bagasi utk domestic flight..settle check in semua..jalan lagi ke terminal domestic..haha..

Tepat jam 750 domestic flight ke JB...dalam ni aku baru ngantuk terlelap sekejap..sedap betul tido..haha..sampai JB kul 830..


Ya sampai umah pun dalam jam 10 pagi kemas kemas mandi semua then pergi lunch..fuhh,,lepas lunch semua terbongkang..hahaha..sempat la basuh baju 2-3 trip sebb malam tu kena teman en suami pergi Kl dia ade meeting kat sana..gile kan..tak reti penat..

Okey berakhirla trip kami utk tahun 2016..Iolls tak boleh nak komen pasal india lagi sbb iolls baru sampai cochin kan..nak compare compare tak reti..tapi sejujurnya cochin takde bau bacin..orang takde kencing merata rata, the toilet was clean..tak kotor mana lah..cuma kalau pergi india better mineral water tu mencukupi..

kami menggunakan perkhidmatan Mr.Shabeer dari syarikat greenbird okey dia boss..nak contact sila pm tepi atau email..perkhidmatan dia murah..utk whole trip ni transport n houseboat 31500rp lebih kurang rm2000. Untuk 6 adult 5 children.kalau lagi sikit lagi la murah..
tips ke cochin iolls suggest siapa nak p cochin nak travel boleh guna route

COCHIN  - MUNNAR - THEKKADY - ALLEPPEY - COCHIN 

ACCOMODATION

route ni lagi reasonable . Kalau flight iolls pagi terus ke Munnar hari yang sama..kalau flight malam iolls suggest dok kochi-flora-airport-hotel. area hotel ni dekat dengan satu food court kalau malas nak berjalan makan kat bilik pun boleh tak mahal mcm hotel malaysia pun..sebb big portion kan.. 

Untuk hotel area cochin uolls boleh review mana mana hotel yg berada di M G Road..jalan ni mmg byk kedai n butik butik saree..iolls dok dunes kalau uolls nak seangkatan dengan dunes abad hotel pun ok dia mmg main road betul..

Bagi di Munnar  kalau sesiapa nak more to nature boleh dok area iolls dok  mcm Munnar Tea Country Resort, Panaromic getaway, Swiss county resort  hotel hotel ni mmg kat lembah ladang teh n view dia mmg cantik  cuma dia jauh dari city of munnar la..

Kalau yang nak dok town boleh try dok Silvetips hotel, Munnar tea county resort, ada satu hotel kat simpang tea county tu iolls lupa..

tips houseboat better cari sendiri..haha puas hati..

oh ya orang kat cochin ni jenis tak mintak tips pun jadi ikut suka ati nak bagi ke tak..weolls bagi..walaupun dia tak mintak..

Cuma trip ni tak cukup masa utk ke thekkaddy..mungkin satu hari nanti nak pergi thekkady nak rasa duduk kat treehouse plak..okey habis dah kisah cochin..insyaallah kita bertemu lagi suatu hari nanti..






No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...