Tuesday, June 21, 2016

Cochin trip to Alleppey Part 5

30 Mei 2016


Yeah pagi ni bangun ready untuk our next destination..overnight @houseboat di Alleppey..Sebelum ni dah baca review tentang houseboat.Houseboat kat Alleppey ni bergerak..expectation aku mmg high la sebab iolls dah ckp kat Mr.Shabeer nak luxury houseboat..so dah bayangkan la yang indah indah..but i know houseboat in Kashmir more cantik kot dari traditional houseboat in alleppey ni..

Today breakfast as usual same as yesterday,but tis time goreng pisang non hado..so eat what u can eat..n guess what? Today we meet the staff who can spoke malay..yang keje mydin tu..hehe..he's very helpful.And once again i ask him about the best kerepek pisang in kerala..betul la dia pun cakap kat Alleppey..hhehe..

last day to remember


ni la mamat yg boleh cakap melayu tu..nama dia pratap kot..haha kena tgk card dia..

So kami settle urusan check out just nice kul 8.30 pagi..Jesh pun dah tunggu..so its time road to alleppey..Perjalanan turun dari Munnar melalui route berbeza..tapi berjumpa balik dia satu persimpangan ..haha..simpang tu la yang ade restaurant kiteorg lunch masa mula mula sampai Munnar dulu.
 map perjalanan kami ke Alleppey ataupun Alappuzha


Driver target untuk sampai ke Alleppey lebih kurang jam 2 plus plus sebb masa tu adalah masa check in untuk houseboat tersebut. Masa ni cakap kat driver nak singgah cari coklat ,rasa mcm sikit je coklat yang dibeli tak cukup..hehe..tak dapat nak belikan benda lain belikan coklat je la..

Alhamdullillah driver ckp nanti akan lalu tempat coklat haritu..haha..suka kami..so masa tak ambil lama..zup zap zup zap settle dalam 15 minit..so trus kami memulakan perjalanan menurun bukit plak..layan la gambar road to Alleppey di bawah...









Sepanjang perjalanan ada yang iolls terlelap..ada yang tgk jalan aktiviti manusia..kali ni mcm cepat sikit masanye..dan dah dekat dengan alleppey hujan menemani..utk ke houseboat iolls dah siap siap asingkan pakaian untuk dipakai dalam houseboat..teruja sungguh nak duduk dalam houseboat..dalam keterujaan tu satu benda kiteorg terlepas pandang..iaitu mineral water..patut kena beli banyak banyak mineral water sebb quality air kat sini tak brapa nak baik..

Perjalanan yang lancar akhirnya dalam jam 2,30 kami sampai kat jetty utk menaiki houseboat..speechless tak seperti yang digambarkan..hmm..so one thing iolls belajar ..houseboat kena cari sendiri kalau org carikan mcm ni la jadinya..tak menepati spefikasi..tapi okeyla takdela teruk sgt cuma dari segi kebersihan ok lantai bersih cuma bilik agak mcm tak terurus mcm terbiar ..gitu..since iolls harapan tinggi trus takde mood nak amek gambo bilik..hahaha..



Mr Jesh the driver tunjang betul dia ni..masa ni nak p kat houseboat





 our lunch



Untuk houseboat ni semua dah termasuk dalam bayaran..lunch dinner,breakfast n minum petang..masa mula sampai kami dihidangkan dengan refresment air oren..oke la..basahkan tekak..sementara meninjau dlm  bilik semua aku ambil bilik kedua..water sources air utk mandian ni aku konpius dtg dari mana..rasa dari tasik tu..hemmmm....sebb bila tadah airnyer keroh..tp utk masak kami tgk dia ade bawak botol air besor besor..

Sementara tunggu lunch mmg masing masing lapor dah sebb dah dekat kul 3 lebih masa tu..so nasib la ade pizza so melantak la pizza..sementara lunch terhidang..lunch harini ok la makanla dengan berselera..haha..dah lunch rehat rehat..pastu planning nak buat ayurvedic.

Lunch kali ni mmg traditional kerala cuisine la kot..the taste was not bad la ..first time makan beras kerala yang butiran besar besar..sebb masing masing lapar mmg semua makan diam tak berbunyi..lepas makan santai santai..oh ya sebab iolls tak brapa sedap hati dengan keadaan boat ni kebersihan kat bilik celah2 almari toilet kat celah celah ..ehmm mcm weolls je yg guna houseboat ni sebelum ni houseboat ni takde customer..fuhh..sangat cerewet..air cond plak akan dibuka pada jam 9 malam..hemm ni bukan luxury houseboat ni adalah deluxe houseboat.. price untuk houseboat 3 bilik ni adalah 12000rp ..cuaca a lil bit bahang..nasib la hujan jadi tak rasa panas sangat..okey la kan..tapi ada baiknye jugala..katil dia selesa la..haha..walaupun biliknya kecil..






Masa boat tengah berlabuh secara perlahan..sempat la tgk katalog ayurvedic..so weolls semua decide nak buat treatment lagi..terutama nya iolls..iolls takpuas hati masa buat kat munnar sebb minyak tu tak panas..pastu ingat nak p pasar konon nk cari seafood kot malam tu bleh makan lain sikit..mcm blog blog yang aku baca yg mana dok houseboat ade yang beli seafood kat pasar..

So buat la ayurvedic kali ni dpt dengan makcik..sedap sampai terlelap..tapi tk selesa sebb tempat baring dia papan plywood..haha..sakit tongkeng nak oii..dasar nak tempat empuk je kan..kali ni minyak yg mengalir kat dahi mmg terasa hangat..kos utk ayurvedic tanpa massage dlm 1100 rp tak silap aku ke 1300rp tak ingat dah..kalau skali massage dlm 2100rp ade yg 3000rp siap dia mandikan lagi..pitam ko nak mandi bogel...

Selesai buat ayurvedic tu p pasar..rupanya bukan pasar kedai runcit ok..mahal juga harga udang galah dia 8 ekor 1200rp..ikut ekor plak..last beli ikan ngan udang kecil..malam tu menu nak buat sup ikan ngan prawn butter milk..nak beli jajan pun mahal double price tu..tk payah..so balik houseboat dihidangkan dengan jemput jemput sayur dan teh sedap..

Malam tu me n sil masak kat dapur..okeyla dapur bersih menepati piawaian..haha..tapi dapur sangat traditional ..hehe..masing masing minta org tu nyalakan lampu..kuali plak berat..fuhh masak ala ala jer..

Dinner malam tu meriah lauk kari ayam kerala..sangat sedap..nasi sup ikan ,prawn buttermilk,sayur sambil tgk movie dvd..nak tgk second movie dh sangkut sangkut..malam takde aktiviti apa sangat..nak lepak pun tak selesa sgt..so end up lepas dinner tu sekejap dah masuk bilik..malam tu baru buka ekon..fuh sejuk plak..sepatutnya sorang tido ngan nenek tp semua nak satu bilik..so nasib ade extra bed minta bedsheet ngan extra bantal .

Malam tu terpaksa juga buka data utk book hotel kat airport..sebab fikirkan our flight 11.50 malam tu..merasa ko nak melanggut kat airport..sian kat kids..so lepas bincang ngan asben n kira duit pun ade balance weolls decide nak dok hotel kat area airport setelah gugel trus book hotel floral airport cochin..at least boleh la mandi membilas sekali lagi..hahaha..ni penangan ayurvedic tu la berminyak rambut cuci 2x pun tetap tak best..

Okey utk last entry boleh uolls ke cochin-trip-to-munnar-part-4.

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...