Tuesday, June 14, 2016

Cochin trip to Munnar part 3

28 May 2016


Pagi ni kami dah bersiap sedia dan breakfast awal..kali ni mmg makan sekenyang mungkin sebb perjalanan kali ni adalah ke Munnar yang lebih kurang 140++ km dari bandar cochin..Kalau ikutkan dalam masa 3 jam dah boleh sampai tapi our driver ckp perjalan ni makan masa sebb keadaan jalan yang curam n berbukit bukau..Munnar dia kawasan peranginan..kalau kat Malaysia tu Munnar ni di ibaratkan mcm Cameron Highlands la..
So serba sedikit iolls story pasal Munnar

Munnar is a beautiful hill station, and was the summer resort of the British. Tourists come here to see the vast tea plantations of the area. The town itself is typically Indian with the usual shops, guest houses and is really beautiful and traditional. It is a good place to stay to see the surrounding countryside. It is also a popular place for Indian honeymooners.
The town is divided into two parts, Old Munnar, where the tourist information office is, and Munnar, where the bus station and most guest houses are located.
The region in and around Munnar varies in height from 1,500 m (4,921 ft) to 2,695 m (8,842 ft) above mean sea level. It is pronounced "Moon-aar" short for "moonu aar" meaning 3 rivers. Three rivers - Mattupetti, Nallathanni and Periavaru which flow through this town, but join some distance away from Munnar.
Munnar is famous for its tea plantations, many of them started by the British. The "Kannan Devan" brand of Tea from the Tata is cultivated and processed here.
The strobilanthus ("Neelakurinji" in Malayalam, the local language), a blue flower which blooms only every 12 years, is found in this region. It bloomed last in December 2006. Munnar also has the highest peak in South India, Anamudi, at 2,695 m.

Okey uolls itu serba sedikit about Munnar..We know we in India n we love to explore the journey..Sambil sambil menyaksikan community in Kerala do their daily life..the hectic..the hussle bussle..the crowded..So all the way to Munnar ada la few pic yg i'm using my hp sebb malas nak transfer from camera coz kalau tunggu transfer its took me an ages la nak update citer cochin ni..sementara mood tgh best ni update je..

Hahaha..baru type rearrage pics..skali amek lost..adoila ..nasib yg atas ni tak lost..pitam kalau lost..kena type balik..Okeyla let begin our trip to Munnar..Pada hari ni weolls siap siap sharp kul 8.15-8.30 dok ngendap ngendap n biasa la mil masih cuak kot kena follow ngan samseng cochin sampai munnar..hahaha..today our driver dah bertukar..Dari MR Ajesh kepada Mr Jesh..guess what? We found out nama dia on second day kat Munnar..teruk kan..hahaha..Jesh ni muda sikit dari Ajesh n bleh tahan la molot dia dlm perjalanan..a bit baran jugak mamat india ni..compare ngan first driver tu yg cool dan boleh speaking english..yg ni kurengg sikit..so mcm ayam itik la..hahaha..tp janji sama sama paham udah..
mail van on cochin town mengimbau kenangan mcm ala ala british 

we notice bawa moto pakai helmet tapi pembonceng nehe helmet

Pemanduan di sini agak pelik sikit sebb yg bawak motor or driver kena pakai helmet or safety belt..so apa apa dia protect the driver dulu la..ade satu insiden tegang sikit while nak isi minyak..sebelum ni pernah tanya dengan mr shabeer tu nak bagi duit kat first driver tu ke..dia ckp jgn bayar apa apa pada driver..until nak isi minyak ni tiber the driver mintak 5000rp tanjat gak..kot dia nak pow..tapi since dia minta bagi but awal2 dah tolak pada duit utk transportation tu..hopefully si Jesh ni tak tipu la..

Sebelum keluar dari bandar Cochin kami lalu tol..hahaha..weolls tertarik dengan tol dia sangat traditional okeh ..only in india..semua manually..

toll otw ke Munnar

Kalau perasan kat gambar di atas yg dok ngan meja n tray tu lah tollman dia..tukang angkat palang org lain..still ngan pakaian tradisi baju ngan kain yg diikat kat pinggang..hehe..apa apa free show la..terkepak kepak kain kena tiup angin.. 

Dalam perjalanan sebelum melepasi satu jambatan mmg mcm mcm la nampak aktiviti penduduk setempat..dan yg tanjat ada tgh buat longkang manually okeh..semua aktiviti masih menggunakan tenaga manusia..dan semua bz dengan aktiviti masing masing..dan sepanjang perjalanan mmg byk la gereja gereja yang besar..so mmg agama kristian betul betul memonopoli bumi kerala..tak kisahla agama apa janji respect each other pun boleh..sepanjang perjalanan pelbagai jenis rumah dari mewah sampai la yang biasa biasa pun ade..

Jambatan senibina lama

Sarah tido sepanjang perjalanan so boleh la shot few pic..mata sesekali cuba gak nak lelap tapi rasa teruja tu ade nak tgk pemandangan sepanjang perjalanan..tgk perjalanan jauhhnyerr rasa sebb km tu tak beranjak anjak..bila dah start mendaki km pun baru 80km to munnar..Masa tu dah masuk area Kothamangalam ..

Bila dah mendaki..jalan dia umpama jalan lama cameron highland yg sempit tu..tapi driver dia walaupun menonong tapi ade give n take la..kekadang ngeri juga..tapi tu biasa di sana..perjalanan memang melalui selekoh yang curam yg takde divider langsung..kalau........sambung sendiri..

Driver berhenti seketika utk ambil gambar air terjun..mmg cantik waterfall sepanjang perjalanan ni lebih kurang 2 waterfall satu belah kiri satu belah kanan..Big waterfall tu iolls tak shot sebb si sarah buat hal sikit..


our first pitstop kat area waterfall






ni second waterfall 

Memang jalan penuh la hari ni..sebb its saturday kot semua naik bukit p bercuti for weekend..mcm mcm lapisan masyarakatla nampak kat sini..
kereta antik tu pun mampu pergi ke Munnar betapa power nye kereta kat India ni..haha


Dalam itinerary ada termasuk untuk elephant ride, masa kat pitstop tu iolls pernah baca kat blog orang lain citer nak beli Chocolate belilah kat Munnar..Coz Munnar have best chocolate n spices..so jangan beli kat cochin..nanti iolls letak tips kat bawah k..So tempat elepphant ride ni sekali dah dengan tempat spices n herb..nak naik elephant kids free but dewasa 350rp each..dalam masa sama ada spice n herb trip tak silap dlm 150rp ..semua ambil masa 30 minutes..

So semua decide naik gajah..yeee..first time okeh..hahaha..ingat naik gajah kat area situ rupanya kena naik jeep kecik tu p tempat gajah ..tempat gajah tu other side n dekat dlm kebun getah..yg lawak jeep kecik tu naik la 11 orang..nasib la tak semua gebus gebas..hahaha..tapi adventure bukit yg naik tu curam..kiteorg kagum plak boleh naik steady je..hahaha..

curam tak uolls


Sampai kat atas hubby ckp gajah dia besar dari gajah siam..tp ada jugak rasa kesihan..kaki dia kena rantai..dan trip dia pun tak jauh pusing situ lebih kurang 10-15 minit je..yg bawak guide gajah tu muslim..siap bagi salam..kami pun bagi tips kat dia..masa gajah tu turun bukit aku rasa mcm nak tersembam sembam dah ke bawah..gayat kot..haha..at least merasa la naik gajah walaupun tak masuk air ..bagi makan gajah dengan pisang..

 


masa turun pun curam..terror la aney ni..hahaha

Sebab nak kejar masa kami tak masuk pun lawatan ke spice n herb tu..trus p kedai dia shopping..hahaha..shopping spices n herb la..utk di bawa pulang ke Malaysia..Kat sini aku borong apa yang perlu ade masala gift dlm tu lengkap semua jenis spices of india..beli dlm 5 pek..pastu beli masala powder ,cinnamon semua la yang berkaitan dengan spice yang susah cari kat malaysia..


 anak sedara n my kids while mommy shopping dok diam sini




Tips : Kena pikir dulu nak beli apa kalau tak semua spices nak borong..kalau suka cardimon belilah sebb masih hijau lagi..means masih baru lagi..

Kat sini hubby beli coconut virgin oil siap dalam uncang baldu merah..dan dia siap wrap spices ni dlm kotak..utk masala gift set tu satu 350rp dan yg serbuk serbuk masala curry semua tu dlm harga 150rp onward..but bila balik malaysia some of my frens elak pergi tempat mcm ni coz the spices mahal compare kedai biasa..sebenarnya kita orang jenis singgah beli terus..nanti tak sempat singgah melepas nak beli..

Dah settle spices thinggy baru la perut lapar..hahaha..jam dah kul 2 lebih..So inform driver nak lunch..tapi nak lunch tempat muslim..hehe..dont worry mmg makanan islam byk jadi takde masalah bagi kami..memula driver tu bawak kat satu tempat..tapi dia turun dulu p tgk ramai ke tak..kira ok la driver ni..strict tapi caring..jaga betul dia dengan kami..
ni restaurant yg full tu so kami proceed to nearby town sebelum sampai ke Munnar 




depan restaurant




Masa kat sini sedap betul masakan dia..murah pun murah..total bill semua dlm 2000rp compare kiteorg makan kat fort cochin tu..ni mmg kena tekak aku..masing masing makan nasi goreng dengan juice dengan ice cream..pastu kat bawah dia ade jual manisan india..aku juz beli biskut utk kunyah kunyah sebb kawan ade ckp biskut dia pun lain dari lain..haha.. Dah settle isi perut semua barula gerak ke destinasi..jauh benor dah 5 jam okeh..tgk km lagi 50km nak sampai Munnar..ayo..means about 2 jam..okeh jalan dia narrow even 30km pun will take about 1 hours..so bertabahlah ye nakk..

Kat kepala dok pk bila nak beli coklat..hahaha..esok kot..tp sempat ckp kat driver singgahla coklat hub..driver cakap ok nanti dia singgah..driver ni just cakap je..so menuju la tempat next stop chocolate hub ..


Kat chocolate hub ni ada juga jual saree traditional tu tapi not rekemen la sebb price mahal sikit..ingat kalau murah boleh tambah lagi..tp mahal sikit n harga tetap..Disebabkan bimbang tak jumpa dengan sourvenir kiteorg trus beli kat sini fm..mmg betul susah nak jumpa fm lepas tu..nasibla beli berkeping keping..chocolate dia mmg sedap tak manis sangat..walaupun rupanya non hado..tapi rasanya sedap.Borongla uolls..


 muka riang shopping coklat
 ni la coklat dia bekas kecil rp150 ade mixed flavour n besar 350rp


Senyum je wajah masing masing bila dah shopping coklat..masa utk ke hotel..all the way ke hotel jumpa mr Shabeer..hensem jugak hahaha..tp pendek..then dia explain la..apa perlu buat n pasal duit tadi tu dia clarified n bagi tahu kena bayar brapa kat houseboat semua..so kami teruskan perjalanan ke Hotel..




Akhirnya sampai jugak kiteorg kat Munnar ..dan ada lagi satu incident..kira 2 incidentla..hahaha..kali ni pasal hotel..aku siap buka balik whatsap aku kat shabeer..aku type dah betul..Shabeer yang salah bagi info kat driver..Driver bawak kami kat MUNNAR COUNTY TEA RESORT tapi sebenarnya kiteorg punye hotel adalah MUNNAR COUNTRY TEA RESORT..haha kalau yg county ni mmg bandar betul..atas bukit..manakala resort sebenar kiteorg ni kat daerah terpencil sedikit..tak kisahla janji view cantik..tp bagi uolls yg yg pergi sendiri kat Munnar i suggest boleh dok kat beberapa hotel yang dekat bandar mcm silvertips,munnar county tea resort ada lagi 2 hotel yg besar n cantik aku tak ingat..price dia rasa so-s0 la tak mahal tak murah..

So berpatah balik la our coaster ke destinasi..yg semua blur blur mana ni bila nak sampai bila nak sampai..ahakz..


masa dah turun tu mmg fog dah tebal gile uolls padan la ..resort kiteorg dalam ladang teh..aku pun cuak kot tersalah booking resort harus kena kecam..dah la masa driver tu sesat dan almost kena kecam sebb pilih hotel tersorok..sentap ade jugak la..benda mcm ni kekadang buat kita serik..haha
finally..nak naik ke resort ni mmg jalan curam..tp bila dah sampai lega

We arrived resort a lil bit late sebb jam masa turun dari town of munnar tu..so dlm jam 7 lebih baru sampai dah gelap pun..kiteorang di sambut dengan bunga malai tu ngan pineapple drink..ok warm greeting buat rasa lega dari bengang hahaha..settle check in thinggy semua





the room kiteorg tempah 2 villa ade connecting door ade small kitchenette tapi takde dapor la..resort ni aku booking direct dgn hotel so dieorg dah siap siap kira dah..ngan extra bed breakfast n tax..jadi bayar lump sum je..Malam tu dinner kat bilik je..masak nasi as usual..makan ngan sardin..asben order room service..makanan dia sedap..




makan mee ngan sambal itam


Setelah penat tak sabar nak amek gambo view hotel ni..uolls mesti teruja..mmg panaromic view sgt. okeh Welcome to Munnar...esok itinerary di sekitar munnar takla pack..biasa biasa aje..Ok see for the next entry..



Munnar  

link untuk entry sebelum cochin-kerala-part-2.























No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...