Saturday, June 18, 2016

Cochin trip to Munnar part 4

Hiolls..my last entry over 100 yang view within 2 days..for the first time ok..hehe..thanks uolls sudi menjengah ke sini..okey lets continue da story of Munnar..

29 May 2016
Last night all of us sleep like a baby..before this i have booking same hotel under booking.com tp susah dapat bilik yg available..dan yg book tu takde aircond..so tu yg directly booking kat resort trus..kali ni pilih yg ade aircond..tapi sebenarnya cuaca ok tak perlu aircond pun dah sejuk..sejuk nyer tak la sejuk sgt..cuma panas tak panas sejuk tak sejuk..haha,gitu..

Pagi tu kengkunun nak tgk sunset la..katenya view from bilik cantik..tapi view pagi tu kabus tebal..nyaman sekali..dengan tak mandi apa semua kami siap sedia nak p breakfast..rupanya kami keluarga yg pertama gi breakfast pagi tu..haha..patut jesh nak suruh kami siap kul 9..tp dia awalkan plak ke jam 830..tp tetapla kiteorang siap kul 9..hahaha..


kabus di pagi hari

Masa sampai nak breakfast tu as usual la orang orang blur..ni bangsa apa ni dari mana ni..sbb kiteorg mmg cakap melayu je..tak payahla nak speaking each other kan..haha..tengok semua masih tertutup lagi..konfemla guest pertama yang rasmikan breakfast pagitu..kat resort ni ade la muffin semua..tp keras la..n breakfast dia more to indian cuisine..but pepagi ni dah ade pisang goreng okeh..jarang ade pisang goreng time breakfast..pineapple juice yang pure manis..ade banana milk shake ..suka la sofyan coz dia budak pisang..hahaha..
biasa la anak dara ni excited  nak p breakfast


the indian kerala munnar breakfast style


mr husband n his father 


Disebabkan weolls yg rasmikan breakfast pagi tu..so meja kita pilih mana mana nak makan..dpt view meja makan yg cantik..no worry kalau tekak tak bleh layan masakan india..ade pilihan omellette..ok la kan..iolls mmg tak pernah miss omellette kalau pergi mana mana pun..except kalau was was baru tak order..the best part resort ni makanan halal ye..so alhamdulillah again..dan what a small world weolls jumpa india yg pandai ckp melayu..rupanya dia pernah kerja kat Malaysia..dia tanya kami dari mana..then kami ckp Johor..rupanya dia kerja kat Mydin Johore..hahha..another small world..tu masa check in malam tadi la..tp pagi ni cari gak kelibat dia..takde..shift malam kot..atau off day..

Finish eating barula ade few indian naik makan..hehe..so budak budak ni p amek gambar sebelum bersiap siap utk rombongan cik kiah pagi ni..


macam macam pose cantikan 

view without the kids..

So bersiap siap la untuk itinerary Munnar..adalah melawat mettupattidam ,indoswisscattle breeding farm,echo poin kundala dam,flower garden. Kami start ke Mettupattidam..Takde ape pun kat sana cuma empangan yang di bina pada tahun 1953.





Mattupetty Dam (Madupetty Dam), near Munnar in Idukki District, is a storage Concrete Gravity dam built in the mountains of KeralaIndia to conserve water for hydroelectricity.[1] It has been a vital source of power, yielding along with other such dams, huge revenue to the states. The large amount of perennially available water allows wild animals and birds to flourish. However salinity caused by irrigation and water-logging are of concern to environmentalists.[2]
Munnar is located near the confluence of the mountain streams of Muthirappuzha River, Chanduvarai River and Kundale River. See:map
The reservoir is also known to be one of the visiting grounds of elephants in the region.


Tu serba sedikit sejarah pasal Empangan ni..kat area empangan ni ade byk kedai kedai jual cenderahati barang barang kraf n kerepek pisang..coklat semua ada..hari ni mmg penuh sebb hari ahad kan..semua berholiday pada hari ahad..mmg jam la jalan..Sepatutnya kami naik speed boat utk explore dam ni..tapi tgk manusia punyela ramai..just go through je la..jalan tu nak turun idokla..mmg jem uolls..tapi pemandangan mmg cantik dan nyaman..rupanya jalan nya habis sampai dam pastu kena patah balik..dari jauh nampak bukit sebelah sana driver cakap tu jalan ke thekkaddy..sayang tak cukup masa nak pergi thekkaddy hanya mampu melihat dari jauh je la..

 me n sarah minah nak berdukung jer..

Ada one of india family suka sangat kat sarah..haha siap dukung uolls..Yella sarah wajah dia more to indian look sikit ngan mata besar kulit tan sikit..but she is apple of my eyes..setiap anak ade kelebihan masing masing gitu..so glemer plak dia kat sini ..aunty tu siap dukung dia..


 tudiaa...sarah n kerala lady

Sarah ni jenis peramah n tak takut orang..tu yang dia relax je orang dukung siap kena cium lagi bila nak balik..hahahaha..


 bukan main lagi cium ..hehe..





aku tak tahula kiteorg tgk camera mana masa ni..haha





stall sekitar dam




Weolls tak turun pun sampai bawah..just tgk snap snap..then ingat nak beli kerepek pisang sebb dah nampak byk..katenye sedap..driver cakap better  beli kat alleppey sana lagi byk n fresh..ok ok..trus takjadi..dlm masa yg sama nak belik coklat buat tambah..tp nampak cam tak fresh plak..aksesori byk la kat kawasan ni..but a lil bit pricey..tak dpt belikan kiriman org..apa boleh buat..haha


 So our journey di teruskan..dengan jam..just lalu je la tgk..sambil snap snap pic..





















Kat sini berjumpa plak dengan Ajesh..haha..mungkin dia bawak rombongan cik kiah yg ramai kot..hehe..settle semuanya weolls decide nak pergi lunch dulu sebelum proceed to kilang teh..
Tapi sebelum p lunch singgah la kat rose garden..ataupun flower garden dia..

Flower garden dia biasa je..Nak masuk kena bayar tak silap 80rp utk adult pastu nak amek gambo kena bayor 20rp..so weolls pun ikut la apa yg dinyatakan..tapi bila dah masuk dalam cehh ramai je berselpie boleh katakan semua orang..haha..termasukla weolls tak kantoi pun..

Bunga dia tak semeriah mcm kat cameron..biasa biasa je bagi iolls..atau pun masa kiteorg datang tu bunga bunga dah tak banyak kembang..senang citer out of the season la..gitu..







Tu jela gambo bunga nyer..biasa biasa jekan..harga entrance dia murah takpela..hehe..

Dah settle baru rasa lapar so driver bawak weolls makan area bandar..tak ingat nama restaurant dia..tapi jangan risaula kat munnar senang nak cari restaurant halal ..kebetulan plak restaurant tu attach dengan market...so lepas makan tu sementara tunggu jesh sampai kiteorg cuci cuci mata..ingat nak beli coklat jugak..sekali tgk coklat mcm tak fresh..n try jugak nak cari kekacang..takde plak..kacang mcm pistachio ke badam..salah tempat ni kot..hahaha..

Settle ada masa lagi..kiteorang singgah ke ladang teh..ya last itinerary sopink di Munnar..nama tempat tu Museum tea..ingat nak sopink teh je..tapi kena masuk museum sekali la sebab kilang proses dia kat belakang..puii..kali ni yang masuk hanya 4 orang kids..dlm kete..hehe..


Settle borong teh dia..nyesal tak beli lebih..mmg teh dia sedap okeh..tak rasa angin pun..dapat plak yg baru packing may 2016..kebetulan dlm ni jumpa orang malaysia tapi india la dia bawak rombongan 45 orang dari kuala lumpur..dia la yg suggest beli teh ape..aku ade beli green tea ..dah lama cari..nanti nak blend hancurkan..boleh la buat green tea latte..wahh gitu..

Dah settle jam dah kul 5 lebih so kiteorg pun nak balik resort..otw tu tekak rasa mcm nak makan fast food ala ala kfc pizza..pastu singgah ade kedai pizza apa tah aku lupa dah tp mmg tepi jalan..service dia gile lambat..dekat sejam oke beli pizza n ayam goreng..

Sampai resort mandi mandi nak makan pizza..ayoo..kureng..pizza kari noks..ayam goreng plak apsal garing sangat..bila garing rasa cam hangit..so malam tu masak last sardin..buat megi kari ..makan ala ala je..n malam tu sian kat asben..sebelum nyer dia tido extra bed..dia ckp tak selesa..malam ni iolls lak tido extra bed..depan tv tgk cite ironman..haha..berapa puluh kali pun tgk..tgh tgh tgk tu ngantuk..trus lena..sampai pagi...oke bawah ni few gambar dari camera yang sempat diupload..view from our room jugak..
























okey kepala den dah tingtong esok kita sambung entry second last..tinggal lagi 2 entry lagi..sebelum tu kalau nak jengok entry sebelomnye boleh click kat cochin-trip-to-munnar-part-3.
















No comments:

Post a Comment

HI

Morning people..its a longgggggg time not too bloging myself..definitely i m too busy with my house routine n my work thinggy..hhaha..life ...