Monday, June 6, 2016

Pra Holiday Kerala India ( Cochin )

As usual this is backdated entry okeh..so kena tahan napas la sementara jari jemari tengah rajin nak menaip ni..Apa apa pun selamat menyambut ramadhan al mubarak untuk semua di Malaysia ..
Okeh sebelum perjalanan di teruskan kita start serba sedikit tentang persediaan ke India.

Setelah kembali dari bangkok,i only have 2 weeks je nak siapkan itinerary,visa ke India..perasaan cuak tu mula diselubungi  bila ada less than 2 weeks je nak buat visa..since visa india ni agak leceh nak apply..memula dah pergi ke menara TJB around jam 3 sampai..punye la after keje aku merempit sekali sampai sana dia bleh ckp utk submission form dari 9 pagi - 2 petang..tiber jer rasa sangat down..rasa mcm eeeee susahnyer..masa tu dah hari selasa ..khamis malam jumaat next week nak fly dah..cuak tak cuak la rasa mcm mcm..But counter lady tu ckp if u submit tomorrow siap 24hb..our departure date 26 May..hermm..so esok pun esok la..

Nasib la hari rabu tu jadual dah siap siap tukar suka sama suka tu others..then my class straight from 730 till 11.20..then  trus minta permission to settle visa thinggy..otw ke TJB heavy rain plak..takpela janji siap visa kan..nasib kids no need to come..selamat that part..dah siap semua visa done..lega..time to prepare plak bekalan yang perlu dibawa..since blom gaji lagi bertabahla..hahaha postponed to other weeks.

Untuk percutian kali ni kami memilih a part of Asia..why India? Ye kebanyakkan blog yang aku singgah masing masing outcome with this issue..Kenapa india? Tempt tu kan kotor..okeh la tak kenal maka tak cinta..orang yg ckp tu have they been there before kah? Travelling its not about luxury,famous country its also about culture n how people manage to handle the situation while travelling..bukan nak p tempat femes such paris london swiss italy venice ..tak kisah la as long as u berminat to explore other culture letak je mana mana u boleh adapt..betol tak

Tak banyak blog yang menceritakan tentang trip ke Kerala India..kebanyakkan more to Delhi,agra ,khasmir..limited sangat nak cari info pasal kerala ni..but nasib rakan sekerja ada yg pernah sampai n dari dieorg la aku dpt Guide yg afforable all include 11 pax with houseboat 31500rp its around 2k la duit kita utk perjalanan 6days 5 night..

TG ni owner dia mR Shabeer n dia muslim so dia yg rekemen kan hotel apa yg sesuai..dan yg best part hotel yg dia rekemen tu muslim hotel so takde masalah utk makanan..dan aku konfemkan itinerary dengan dia less a week before fly without any advanced payment..alhamdulillah..thrust each other..kalau aku tipu trus dia blacklist orang malaysia..hahaha..

Disebabkan kecuakan baru teringan nak beli travel cooker..dok tgk kat lazada plak takde stock..fuhh.cuak tak cuakla..sebb hotel yg dibook semua bukan jenis apartment takkan nak hadap curry hari hari kan..lagi 2 hari nak fly beli stock brg nak bawak..nasibla jumpa travel cooker ,,tapi tak dpt yg jenis 4 segi tu..dapat yg jenis bulat panjang..without any testing travel cooker tu trus buka pack masuk bagasi..hahaha.harga dlm 160 juga la..tapi berbaloi kot if next time nak travel i dah ade travel cooker so no need to worried either tak makan nasi or not..cuma becouse the fizikal travel cooker tu narrow n memanjang utk masak telur mcm kurang practical kecuali scramble eggs..

Done part of makan makan..part packing plak..sebb tak bleh basuh baju kan kena bawa pakaian just nice je la..so bagasi yg berjasa dari travel europe dulu diturunkan dari singgahsananya..hahaha..all kids thinggy food toiletarries semua masuk dlm one banggage..fuh done again packing thinggy uolls nak tau bila a day before fly okeh..

Mungkin dah biasa travelling so packing baju pun ala ala je cuma kena set la if more than 5 night stay to uolls kena at least ade 3 set baju for kids.utk parent pun at least day cloth kena cukup malam tido pakai je baju sama since we stay at ac hotel jadi malam takde la peluh ketiak kan..takat 2 pasang baju tido enuff dah..tak tahula uolls jenis travel with stail..haha..cuma bila travel sesuatu tempat if no night life so no need to pack extra cloth..mcm kat india ni itinerary aku mmg abis takat jam 7 malam..nightlife pepandai sendri..sebb jadual kami pun takdela nak ikut tg sangat coz we pay them kan..somemore ahli kami terdiri dari kids jadi kena ikut kesesuaian..

Okey uolls done for the pre entry of our trip to COCHIN india..kalau rajin malam ni will blogging my first entry of cochin with detail utk rujukan uolls..becuz chochin not famous destination among malay people..jadi info susah nak cari okeh..

No comments:

Post a Comment

happy

Hi olls.. Its long time no blogging..as usual life is more busy more merrier..but the best things after last entry of my blog posting..defi...